iRobot Roomba S9+ a Braava jet m6 - inteligentné duo pre náročných

Najnovšie modely robotického vysávača a mopu sú určené náročným zákazníkom, ktorí chcú upratovaniu domácnosti venovať čo najmenej času.

Na testovanie tejto dvojice noviniek som sa tešila už od ich uvedenia začiatkom leta. Prvé informácie sme vám priniesli v článku iRobot Roomba s9+ a Braava jet m6: vysávač a mop pre najnáročnejších. Robotický vysávač Roomba S9+ priniesol nový dizajn v tvare písmena D, ktorý má ešte lepšie povysávať kúty miestností než okrúhli predchodcovia. Rovnako ako jeho o pár mesiacov starší súrodenec Roomba i7+ používa na vysypanie nečistôt dokovaciu stanicu Clean Base, ktorá slúži zároveň na nabíjanie vysávača. 

Roomba S9+ a mop jet m6 patria aktuálne k tomu najlepšiemu, čo si môžete od značky iRobot kúpiť. Produkty cielia na klienta, ktorý chce čas strávený vysávaním a mopovaním podláh venovať preňho užitočnejším veciam a je ochotný za ušetrený čas zaplatiť vyššou cenou za produkt. 

Kto si túto dvojicu kúpi, týždne nemusí venovať vysávaniu či umývaniu podláh v byte viac času, než je potrebné. Stačí buď načasovať upratovanie obidvoch robotov na konkrétne dni v týždni alebo ich len cez mobilnú aplikáciu spustiť. Hoci aj na diaľku. K dispozícii máte aj inteligentné mapy, čo je vlastne robotom zmapovaný byt rozdelený na izby. Vy si ich upravíte, pomenujete a v prípade potreby pošlete vysávač alebo mop iba tam, kde potrebujete upratať.

Obidve zariadenia vedia spolu komunikovať cez Imprint Link, to znamená, že po tom, čo Roomba dovysáva a vráti sa do základňovej stanice, dá pokyn mopu jet m6, a ten sa dá do práce. Takže sa vrátite z práce a máte byt nielen povysávaný, ale aj s vytretými podlahami. 

Dvojicu noviniek som poctivo testovala niekoľko týždňov a vďaka tomu, že už takmer tri roky používam vo svojom veľkom byte predchodcov Roombu 980 a Braavu jet 240, môžem ich objektívne porovnať. Moje skúsenosti so staršou dvojicou sa dočítate v recenzii iRobot Braava jet 240 a Roomba 980 - inteligentné čistenie podlahy

Aj keď mi na bežné upratovanie stále stačia staršie modely, pri používaní noviniek vidno veľký krok výrobcu vpred. Najnovší model S9+ sa pýši až 40-násobne silnejším saním než staršie zariadenia a pri vysávaní kobercov je to naozaj cítiť. Tam, kde moja Roomba 980 nechala nejaké drobné nečistoty, Roomba S9+ odviedla lepšiu prácu. Za kvalitnejším vysávaním treba hľadať aj širšie mechanické kefy, ktoré za rovnaký čas vyčistia väčšiu plochu a navyše sa na ne nenamotávajú vlasy tak, ako pri predchodcoch. Veľmi oceňujem, že S9+ je tichšia než Roomba 980. 

No čo si najviac s novou S9+ užívam, je komfort. Žiadne vysypávanie zbernej nádoby (aj viackrát počas jedného vysávania pri väčšej ploche bytu alebo vyššom znečistení) ani ručné odmotávanie zachytených vlasov na kefách. Po upratovaní Rombou 980 ma totiž stále čaká ešte "očistný rituál" môjho robota a vyprázdnenie smetí, kedy sa vám prach zo zbernej nádoby môže víriť okolo smetného koša, nepatrí k obľúbeným činnostiam. 

S Roombou S9+ na toto všetko môžem zabudnúť. Nech by bolo špiny hocikoľko a upratovaný priestor akokoľvek veľký, nemusím sa starať o to, či je zberná nádoba robota plná. Keď treba, Roomba sa do vyprázdňovacej stanice Clena Base príde vyprázdniť sama aj viackrát za jeden upratovací cyklus. Dorazí do stanice, spustí vyprázdňovací cyklus a pokračuje tam, kde prestala. Na jedno nabitie zvládne upratovať približne hodinu a pol. Pokiaľ to nestačí, pôjde sa dobiť a úlohu dokončí po dobití energie. 

Po skončení upratovania a "odparkovaní" v dokovacej stanici, vám príde na spárovaný mobil notifikácia, kde si pozriete celkovú dĺžku upratovania, plochu, akej sa Roomba venovala a na mape bytu si overíte, či nič nevynechala. Jazykovo menej zdatní používatelia sa nemusia báť, mobilná aplikácia iRobot (pre Android a iOS) je aj v českej lokalizácii. 

Pokiaľ chcete využívať šikovnú funkciu Inteligentné mapy, musíte najskôr svojich robotických pomocníkov nechať zmapovať váš byt. Využívajú na to navigáciu iAdapt 3.0 s technológiou vSLAM. Robot tak vie, kde už bol, a ktoré miesta ešte musí očistiť. 

Až potom, čo sa dôkladne s plochou bytu zoznámili, vám aplikácia ponúkne možnosť rozdeliť byť na miestnosti, pomenovať si ich a pri ďalšom upratovaní môžete poslať robota len tam, kde je to nutné. Napríklad po varení pošlete do kuchyne povysávať najskôr Roombu a potom vám tam dlažbu jeta m6 dočista poumýva. Vy si medzitým môžete vypiť po dobrom obede zaslúženú kávu v obývačke. 

S mopom máte trošku viac práce než s vysávačom Roomba. Predsa len, nádržka na vodu sa nenaplní sama a znečistenú upratovaciu handričku musíte do koša vyhodiť vy, aj keď dotýkať sa jej vôbec netreba. Stačí handričku uvoľniť stlačením tlačidla a hotovo. V obchodoch sa predávajú nielen jednorazové utierky na suché utierania a mokré mopovanie, ale aj ich textilné verzie, ktoré môžete prať v práčke. Vyberiete si tak, čo vám viac vyhovuje. 

Aj mop si viete pridať do mobilnej aplikácie a ovládať tak robota aj na diaľku, vidíte miestnosti, ktoré upratal a nechýba Časový plán, kde si zvolíte dni v týždni a hodinu, kedy sa dá do práce. Rovnako ako pri vysávači máte aj tu na výber konkrétne miestnosti alebo celý byt. V aplikácii odporúčam navštíviť každú jednu položku v nastaveniach, najmä predvoľby mokrého mopovania. Vyberiete si tu vhodný režim aj intenzitu postrekovania, či sa má použiť väčšie alebo menšie množstvo vody. 

Rovnako ako Roomba s9+ sa Braava jet m6 pri vybití batérie počas čistenia automaticky vráti na nabíjaciu stanicu, kde sa dobije a pokračuje v čistení, až kým nie je všetko hotové. Obidve novinky môžete spustiť cez mobilnú aplikáciu, ručne stlačením tlačidla Clean, ale aj hlasovým povelom cez zariadenia s hlasovým asistentom od Amazonu alebo Googlu. 

S prácou obidvoch iRobotov som bola spokojná, vysávač poriadne vyčistil aj rohy miestností, mopu jet m6 dali kúty viac zabrať. Pokiaľ som nebola s výsledkom úplne spokojná, zvyčajne som ich ešte ručne dočistila. Takisto si mop niekedy neporadil so staršou lepkavou škvrnou, na ktorú sa prichytil prach a iné nečistoty. Aj tu nastúpila moja ručná práca. No celkovo im nemáme veľmi čo vytknúť, pretože výrazne šetrili môj čas. Život s touto dvojicou je najmä pri väčšom byte oveľa komfortnejší. V jednoizbovom by mi asi nechýbali, ale už od dvojizbového bytu dávajú zmysel. 

Možno vám bude na pohodlné upratovanie stačiť ich lacnejší a starší, no stále schopný variant, napríklad spomínaná Roomba 980, ktorá mala nedávno veľmi príjemnú cenu okolo 500 eur, a Braava jet 240. Napriek malým rozmerom dokáže na jedno nabitie poumývať chodbu, kuchyňu aj kúpeľňu. Ja na týchto dvoch pomocníkov nedám dopustiť. 

Kto chce dosiahnuť čo najlepšie výsledky a uľahčiť Roombe prácu, musí si trošku prispôsobiť aj podlahy v byte. Nenechávať na zemi pred upratovaním žiadne zbytočné veci (papuče, hračky, oblečenie), tenké káble, napríklad od nabíjačiek dať na vyššie miesto, aby sa zbytočne nenamotali na gumenné kefy (televízne a internetové káble iRobotu nevadia) a ideálne sú izby bez prahov. Párkrát sa mi stalo, že robot pri upratovaní tak nešťastne ťuknul do dverí, že sa privreli a on sa nevedel z izby dostať von. Vtedy mi prišla notifikácia, že robot uviazol. Stačilo otvoriť dvere, stlačiť tlačidlo Clean a Roomba pokračovala vo svojej práci. 

Ja osobne by som sa už nechcela vrátiť k ručnému vysávaču. Takto môžem čas kedysi strávený vysávaním veľkého bytu venovať svojim záľubám, oddychu alebo rodine. Ohlasy môjho okolia, ktoré takisto používa niektorý z modelov značky iRobot, hovoria o tom istom. Za to pohodlie a ušetrený čas investíciu neľutujú.

Plusy:

- roboty šetria váš čas

- automatické vyprázdnenie nečistôt z vysávača v stanici Clean Base

- vrecko na prach stačí meniť približne raz za mesiac

- poradí si aj s chlpmi zvierat na kobercoch

- senzory bránia pádu zo schodov

- upratovanie podľa zvolených miestností

- ovládanie cez mobilnú aplikáciu

- možnosť využitia virtuálnej steny

Mínusy:

- cena, cena, cena

- niekedy sa nevyhnete ručnému dočisteniu

- domácnosť musíte robotickým pomocníkom mierne prispôsobiť

Orientačná cena:

- mop Braava jet m6: 599 € 

- vysávač iRobot Roomba S9+: 1499 € 

Záver

Novinky Roomba S9+ a jet m6 sú zasa o krok ďalej, ponúkajú novšie technológie, modernejší dizajn, vyšší výkon a ešte viac komfortu. No za všetky tieto inovácie si musíte poriadne priplatiť. Cena Roomby S9+ je aktuálne 1499 eur (s 5-ročnou zárukou), mop jeta m6 má cenovku 599 eur, čo je naozaj veľa. Nedávno som zaregistrovala akciu, pri ktorej ste mohli získať k Roombe S9+ mop jetu m6 ako darček. A to sa už oplatí nad kúpu pouvažovať. Najmä vtedy, ak vám ušetrený čas a pohodlie za tie peniaze stoja. Idú Vianoce, možno výrobca príde s nejakou zaujímavou ponukou. 


A pokiaľ vám je ľúto dať za novinky toľko peňazí, kľudne siahnite po starších modeloch. Momentálne je k dispozícii v oficiálnom e-shope Roomba 981 za 699 eur a mop Braava jet 250 za 199 eur. Túto dvojicu, aj keď trošku v staršej verzii, som si kúpila pred takmer tromi rokmi. A neľutujem.

Diskusia k článku:

mairo21.11.2019 - 17:04 Trvalý odkaz

zdravim...máme roombu serie 966.Dá sa aj na tomto type nastavit monitorovanie izieb cez iAdapt 3,0?

Celá diskusia 2 príspevky