iPadOS 14 a watchOS 7: lepšia práca s perom či monitorovanie spánku

Nová verzie systému pre tablety prináša lepšiu prácu s dotykovým perom Apple Pencil, pri hodinkách sa dočkáme monitorovania spánku aj novej apky pre umývanie rúk.

Okrem novej verzie operačného systému pre iPhony, o ktorom sme písali v článku Nový iOS 14 ponúkne vylepšené widgety, Knižnicu aplikácií aj Mapy s cyklotrasami, ukázal Apple novinky aj v platformách pre iPady a hodinky Watch. 

Tablety Applu dostanú s novou verziou iPadOS 14 takmer všetky novinky z iOS 14, ako napríklad prispôsobiteľné widgety, kompaktnejší banner pre hovory, vylepšené vyhľadávanie, pripnutie dôležitých konverzácií v Správach a vynovené sú aj aplikácie Fotky, Kalendár a Hudba.

Najväčší dôraz sa pri novinkách kládol na dotykové pero Apple Pencil. Ručne písané poznámky a texty sa jednoducho automaticky prevedú na tlačené písmo, rukou kreslené geometrické objekty dostanú presný tvar a s textom sa bude pracovať ešte lepšie. 

Rukou napísané poznámky budete môcť presúvať, kopírovať, vkladať, mazať, skrátka iPad teraz môže úplne nahradiť papierový blok, do ktorého si zapisujeme poznámky rukou. Aj do adresného riadku v internetovom prehliadači môžete písať rukou a systém písmo prevedie na počítačový text. Bohužiaľ, podporovaná je zatiaľ iba angličtina a čínština. 

Viacero noviniek prináša aj watchOS 7. Podobne ako iOS14 podporujú Mapy plánovanie trasy pri použití bicykla. Obľúbené ciferníky budete môcť zdieľať v správe, mailom alebo online odkazom. Vylepšenia sa dočkali kompikácie, ktoré si viete ešte viac prispôsobiť vlastným potrebám. 

Aplikácia Activita sa premenovala na Fitnes a ponúka viac funkcií. Pribudli tréningové režimy vrátane tanca a konečne aj monitorovanie spánku. Keď pôjdete spať, hodinky automaticky zapnú režim Nerušiť a zabránia prebudeniu obrazovky. V noci vás tak nebude rušiť zasvietená obrazovka. 

Apple Watch používajú na zaznamenanie jemných pohybov spojených s dýchaním a na rozlíšenie medzi stavmi spánku a bdenia integrovaný akcelerometer. Ráno si pozriete graf s analýzou spánku. 

Novinkou je apka pre umývanie rúk. Hodinky automaticky rozpoznajú, že si umývate ruky a po uplynutí času vás pochvália za odvedenú prácu. Ak skončíte príliš skoro, povzbudia vás, aby ste pokračovali celých 20 sekúnd. Hodinky vám môžu pripomenúť, aby ste si po návrate domov nezabudli umyť ruky. 

Siri vám pomôže s prekladom viet z angličtiny do desiatky jazykov. Stačí zdvihnúť zápästie a opýtať sa. Skratky Siri vytvorené na iPhone si teraz môžete pridať ako komplikácie do ciferníka. 

Nový watchOS 7 bude dostupný pre smart hodinky od 3. generácie a vyžadujú iPhone s iOS 14. Oficiálna aktualizácia je naplánovaná na jeseň. 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu