iOS 15 prinesie možnosť nájsť vypnutý iPhone

Najnovšia verzia operačného systému iOS, ktorá je aktuálne dostupná na beta testovanie, prinesie niekoľko noviniek. Jednou z najužitočnejších je možnosť vyhľadať iPhone, aj keď bude vypnutý alebo v režime šetrenia batérie.

Funkcia Nájsť pomôže vyhľadať stratené Apple zariadenie. Či už iPhone, iPad, počítač Mac, slúchadlá AirPods, lokalizačný prívesok AirTag alebo hodinky Apple Watch. Na mape potom vidíte, kde sa konkrétny predmet nachádza a môžete sa k nemu nechať aj navigovať, prípadne sa dá prehrať zvuk, aby ste svoje zapatrošené zariadenie mohli lepšie nájsť. 

Novinkou v iOS 15 je možnosť nájsť na mape stratený alebo odcudzený iPhone, aj keď bude v režime rezerva alebo úplne vypnutý. Povolením tejto možnosti v nastaveniach sa iPhone zaradí do siete služby Nájsť. Ide o šifrovanú anonymnú sieť stoviek miliónov zariadení Apple, ktorá vám môže pomôcť nájsť vaše hľadané zariadenie. 

Podmienkou je mať kompatibilný iPhone s podporou technológie ultra širokopásmového pripojenia (UWB), čo spĺňajú iPhony série 11 a 12. Podobnú službu ponúka aj Samsung na svojich smartfónoch s UWB. Staršie iPhony budete môcť vyhľadať, aj keď budú v offline režime. Táto funkcia prišla s iOS 13. Pri úplnom vypnutí sú však podporované iba spomínané novšie modely s čipom U1. 

Majiteľom iPhonov odporúčame mať službu Nájsť zapnutú, budete tak mať vyššiu šancu vyhľadať svoje stratené alebo ukradnuté zariadenie, prípadne na diaľku vymazať jeho obsah. Otvorte apku Nastavenia, ťuknite na svoje meno a potom na Nájsť. Tu skontrolujete, či máte službu povolenú. Takisto potrebujete mať zapnuté lokalizačné služby. 

Keby ste chceli novinky iOS 15 skúšať ešte pred jeho ificiálnym vydaním, návod ako sa stať beta testerom nájdete v tomto článku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu