Hybridný dron DJI FPV odošle záznam z kamery priamo do špeciálnych okuliarov

Známy výrobca dronov predstavil novinku, ktorá kombinuje rýchlosť a obratnosť profesionálnych dronov,s jednoduchým ovládaním pre komerčných používateľov. Špecialitou je headset, vďaka ktorému uvidíte v reálnom čase na vlastné oči to, čo vidí váš lietajúci dron.

Spoločnosť DJI je známa na poli dronov. Aktuálne predstavuje novinku s označením FPV, ktorá má byť prvým hybridným dronom. Kombinuje rýchlosť a obratnosť profesionálnych dronov, ktorú spája s jednoduchým ovládaním na úrovni komerčných modelov pre bežného používateľa. DJI FPV má vysoko výkonné motory, ktoré ho dokážu z pokoja pretočiť do rýchlosti 100 km / h za neuveriteľné 2 sekundy. 

Novinka ponúka tri režimy ovládania. Normal je určený začiatočníkom. Umožňuje dronu vznášať sa na mieste a aktivuje detekciu prekážok. Manuálny režim vypína asistenčné funkcie a do rúk používateľa dáva plnú kontrolu nad letom. Športový režim kombinuje bezpečnostné prvky normal režimu s manuálnym ovládaním. 

Medzi ďalšie zaujímavé funkcie patrí núdzové brzdenie či automatický návrat domov, ktorý umožňuje vrátiť sa dronu do východiskového bodu. Dá sa spustiť buď manuálne alebo automaticky, keď zariadenie stratí spojenie. Vo výbave nechýba ani prijímač ADB-S, ktorý vás varuje v prípade, že sú v okolí vášho letu akékoľvek lietadlá či vrtuľníky. 

Kľúčovým prvkom novinky sú okuliare DJI FPV Goggles V2. Dron do nich dokáže vysielať  záznam z kamery až na vzdialenosť 10 km v reálnom čase, s automatickým prepínaním duálnych frekvencií, bitovou rýchlosťou 50 Mb/s a ​​s ochranou proti rušeniu. Vďaka okuliarom budete mať pocit, že vidíte to, čo vidí váš dron na vlastné oči. Piloti budú mať k dispozícii dva režimy zobrazenia. 

Štandardný HD s nízkou latenciou (menej ako 40 ms), ktorý ponúkne rozlíšenie 1440 x 810 / 60 fps so 142° FoV alebo 50 fps so 150° FoV. Druhým režimom je smooth, ktorý pri rovnakom rozlíšení zobrazí buď 120 snímok za sekundu so 142 ° FoV, alebo 100 snímok za sekundu so 150 ° FoV. Latencia je v tomto prípade na úrovni 28 ms. 

Zabudovaná kamera podporuje 4K / 60 fps a spomalené videá v 1080/120p. Samozrejmosťou je digitálna stabilizácia obrazu RockSteady. Cena DJI FPV je stanovená na 1349 eur za tzv. combo set. V ňom nájdete okrem dronu aj bohaté príslušenstvo, vrátane okuliarov. 

Zdroj: dji.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu