Huawei zrejme vydá prvú beta verziu Harmony OS pre mobily už v decembri

Nový operačný systém by mal byť náhradou za Android, na ktorý americká vláda uvalila v prípade Huaweiu stopku. Vývoj Harmony OS má prebiehať podľa plánov a prvé demo jednotky sa očakávajú už začiatkom budúceho roka.

Obchodná vojna s USA trápi Huawei už pomerne dlhý čas. Čínsky výrobca zrejme vie, že ani voľba nového prezidenta nemusí byť zárukou, že dostane povolenie na používanie Google služieb. Preto už dlhší čas pracuje na vlastnom riešení, ktoré svetu predstavil pred rokom (viac v článku Huawei oznámil vlastný systém Harmony OS). Ide o pomerne flexibilné riešenie, ktoré by sme v budúcnosti mohli vidieť nie len v smartfónoch a tabletoch, ale aj v počítačoch, nositeľnej elektronike či v automobiloch. 

Na nové riešenie od Huaweiu dokonca nebudeme musieť čakať príliš dlho. Šéf softvérového oddelenia Wang Chenglu oznámil na sociálnej sieti Weibo, že prvá beta verzia bude vývojárom k dispozícii už 18. decembra. Demo jednotky by mali byť v prevádzke v priebehu prvých dvoch mesiacov budúceho roka. 

Do vývoja Harmony OS sú údajne zainteresovaní všetci zamestnanci softvérového oddelenia a vývoj prebieha podľa plánu. V blízkej budúcnosti by sme sa tak mohli dočkať znova troch veľkých hráčov na trhu operačných systémov, ako tomu bolo v časoch Windows Phonu. Do hry ešte stále môže vstúpiť nový americký prezident Joe Biden. Riešenie celej situácie zrejme konečne uvidíme v priebehu najbližších mesiacov. 

Zdroj: Weibo


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu