Huawei Watch GT 3 Pro - zasa o krok ďalej

Recenzia prémiového modelu inteligentných hodiniek v keramickom prevedení, s 1,32'' AMOLED displejom a pokročilým meraním zdravotných funkcií vrátane EKG a teploty kože.

Inteligentné hodinky sú medzi zákazníkmi stále obľúbeným príslušenstvom. Poslúžia nielen ako predĺžená ruka smartfónu, kedy sa z malého displeja  dozvieme dôležité informácie z mobilu, na zaznamenávanie fyzickej aktivity, ale niektoré poslúžia aj na Bluetooth hovory. 

Dôležitým parametrom pri hľadaní nového modelu je pre viacerých aj meranie zdravotných funkcií. Už dávno sem nepatrí len sledovanie tepu a spánku. Výrobcovia pridali pokročilé meranie okysličenia krvi (SpO2), záznam činnosti srdca (EKG) a meranie teploty kože. 

Všetky tri posledné funkcie nájdeme aj pri poslednej generácii smart hodiniek od Huawei. Ide o prvý model značky, ktorý ponúka EKG. Ocenia to tí, ktorí mávajú problém s pravidelnou činnosťou srdca. Orientačné meranie môže poslúžiť vášmu lekárovi aj ako doplnok pri liečbe. 

Huawei Watch GT 3 Pro (základné info) prišli na slovenský trh v máji, a to hneď v dvoch prevedeniach s dvomi veľkosťami ciferníkov. Titánová verzia s 1,46-palcovým (46 mm) AMOLED displejom je svojou veľkosťou určená skôr pánom. Keramický model v žiarivej bielej farbe s 1,32-palcovou uhlopriečkou (43 mm) zaujme najmä dámy. 

Tie majú na výber dve prevedenia náramkov. Zlato orámovaný ciferník sa dodáva s keramickým remienkom, strieborný model je s koženým remienkom. 

Celokeramické Watch GT 3 Pro 43 mm sú zároveň najdrahšie, odporúčaná cena sa vyšplhala až na 559 eur. Najlacnejšie sú titánové 46 mm za 379 eur. Výbavou sa veľmi nelíšia, rozdiel je v kapacite batérie. Pánske vydržia na jedno nabitie o niečo dlhšie než dámske. 

Na ovládanie a pohyb v menu slúži dotykový displej a otočná korunka, ktorá uľahčuje posúvanie obsahu po obrazovka. Tá má jemné rozlíšenie 466 x 466 bodov. Mierne ma sklamali reakcie automatického jasu. Ako keby ani nefungoval. 

Na priamom slnku som musela manuálne zapnúť maximálny jas, aby som pohodlne videla zobrazený text. Displej chráni proti poškriabaniu zafírové sklíčko a rovnako vysoko odolná je aj keramická konštrukcia, a tak si môžete užívať bezstarostné používanie.

Hodinky som počas testovania používala iba s Androidom a všetky funkcie fungovali korektne. Pri spárovaní s iPhonom sa pripravte na malé obmedzenie, napríklad vám nepôjde ovládanie hudby prehrávanej z iPhonu a problémom by mohlo byť aj odpovedanie na doručené správy vopred pripravenými odpoveďami. Overené to však nemám. 

Počas recenzovania som ich mala stále na ruky, okrem času na nabíjanie, spala som s nimi, výdrž batérie som obmedzovala iba vypnutím funkcie Vždy zapnutý displej (AOD). Tá skráti výdrž o približne dva dni. Čo je naozaj veľa. Radšej som používala na zistenie času gesto otočením zápästia, ktoré na pár sekúnd rozsvietilo displej. K výdrži sa ešte vrátim v závere textu.

Potiahnutím prsta zľava doprava po domácej obrazovke môžete listovať medzi kartami, ktoré zobrazujú rýchle informácie napríklad o srdcovom tepe, SpO2, počasí, strese, fáze mesiaca a nechýba tu ani barometer. 

Slajdnutím prsta do opačnej strany sa zobrazí Huawei asistent. V našej krajine tam nájdete iba údaje o počasí a prehrávanie hudby, v iných sa tam zobrazujú aj ďalšie informácie.

Rolovaním zhora nadol zobrazíte lištu s ikonami rýchlych nastavení, dátumom a percentami batérie. Posunutím prsta zdola nahor po obrazovke získate prístup k doručeným oznámeniam. Vidíte iba náhľad správy, pri e-mailoch iba odosielateľa a predmet. Na SMS správy a Messenger môžete odpovedať vopred nastavenými odpoveďami alebo emotikonom. 

Ciferník si zmeníte buď priamo zo zápästia alebo v mobilnej aplikácii Zdravie. Výber je bohatý. Aplikácia je veľmi šikovná, s podrobným záznamom nameraných hodnôt. S párovaním som tentoraz nemala žiadne problémy, všetko prebehlo rýchlo na prvý raz. 

Ak chcete využívať najnovšiu funkciu EKG, musíte si z obchodu stiahnuť beta verziu Zdravia. Verejná verzia zatiaľ záznam srdcovej činnosti nepodporuje. Samotné meranie je veľmi jednoduché. V menu si nájdete ikonu srdca, priložíte ukazovák na spodné tlačidlo a ostanete 30 sekúnd nehybne sedieť. Po ukončení merania si záznam môžete pozrieť v mobilnej aplikácii. 

Nájdete ho v sekcii Srdce, kde je aj meranie tepu. Výsledok si môžete uložiť do mobilu alebo zdieľať cez rôzne aplikácie. Výsledky EKG sa v apke ešte delia podľa zisteného problému, čo urýchli hľadanie konkrétneho záznamu. 

Samostatne sú uložené záznamy so sínusovým, teda normálnym rytmom, s fibriláciou predsiení, predčasnými predsieňovými sťahmi, komorovým predčasným sťahom a nepresvedčivé výsledky, teda také, ktoré sa nedajú hodnotiť. 

Vďaka novým profesionálnym režimom potápania a ďalším vyše 100 tréningovým režimom môžete presne monitorovať svoju fyzickú aktivitu. Hodinky na mieru zostavia smart bežecký plán a pomocou dvojpásmového päťsystémového GNSS na určovanie polohy, získajú presnejšie údaje o vašej geografickej polohe. 

Hodinky zvládnu voľné potápanie až do hĺbky 30 metrov a vyhovujú inžinierskej norme EN 13319. Nový režim voľného potápania poskytuje informácie o potápaní v reálnom čase. Navyše, tréning apnoe s prispôsobiteľnými tabuľkami pomáha pri zlepšovaní zadržiavania dychu.

Štyri aktivity - Chôdza, beh, eliptický trenažér a veslovanie dokážu hodinky automaticky rozpoznať a upozornia vás na začiatok a koniec merania. Ostatné musíte manuálne zapnúť. Občas sa mi stalo, že moju chôdzu nezaznamenali. A to som celkom svižne kráčala. 

Pri jednotlivých tréningoch máte k dispozícii množstvo nastavení, odporúčam si každé cvičenie personifikovať podľa potrieb. 

Na spodné tlačidlo si viete nastaviť rýchlu akciu, teda spustenie tréningu, zdravotnej funkcie alebo vybranej aplikácie. Ak tam máte nastavené cvičenia, zobrazuje sa vám v hornej časti displeja aj čas potrebný na zotavenie po ukončenom tréningu. Poslúži na to, aby ste sa zbytočne nepresilili. Počas aktivity vás môže sprevádzať hlasný tréner v anglickom jazyku. 

Huawei Watch GT 3 Pro poslúžia ja Bluetooth hovory. Kvalita zvuku je veľmi dobrá, druhá strana síce poznala, že nevolám priamo z telefónu, ale všetko rozumela. Nedochádzalo k žiadnemu trhanému a prerušovanému prenosu hlasu. 

Ak si do 4 GB úložného priestoru pridáte obľúbenú hudbu a pripojíte k hodinkám Bluetooth slúchadlá, viete prehrávať skladby aj bez telefónu. Takže napríklad pri behu alebo inej aktivite necháte doma mobil a hudbu počúvate priamo z hodiniek. Po návrate a opätovnom pripojení k zariadeniu sa namerané údaje prenesú do telefónu. 

Cez AppGallery v aplikácii Zdravie si viete do hodiniek doinštalovať vybraný softvér tretích strán. Počet aplikácií je nízky, ale podľa výrobcu ich bude stále viac pribúdať. 

Keramická verzia má slabšiu výdrž než titánová. Výrobca deklaruje približne 7 dní bežného používania, pri častom meraní aktivity a zdravotných funkcií sa výdrž zníži na približne tri až štyri dny. Tam som bola pri svojom používaní ja, nabíjala som približne dvakrát do týždňa. 

Nabíjanie prebieha bezdrôtovo cez kruhový disk a trvá približne hodinu a pol. Prekvapila ma absencia šetriaceho režimu, ktorý by dokázal predĺžiť životnosť batérie aspoň o niekoľko hodín. Párkrát by sa mi počas testovania hodil. 

V balení je nabíjačka s pevne pripojeným káblom. Škoda. Niektoré staršie modely mali disk s USB-C konektorom na pripojenie kábla, čo je oveľa lepšie riešenie. Pri cestovaní stačí vziať so sebou iba disk a použiť USB-C kábel od smartfónu. Šetrí to miesto. 

Odporúčaná cena: 

Huawei Watch GT 3 Pro Light Titanium Case + Black Fluoroelastomer 379 eur

Huawei Watch GT 3 Pro Light Titanium Case + Grey Leather strap 379 eur

Huawei Watch GT 3 Pro Light Titanium Case + Light Titanium strap 479 eur

Huawei Watch GT 3 Pro White Ceramic Case + White Leather Strap 439 eur

Huawei Watch GT 3 Pro White Ceramic Case + White Ceramic Strap 559 eur

Výhody:

+ kvalitné materiály

+ zafírové sklo na displeji

+ podrobné meranie zdravotných funkcií vrátane EKG

+ množstvo tréningových režimov s prispôsobením

+ pokročilý bežecký režim

+ slušná výdrž batérie oproti Samsungu

+ výborná mobilná aplikácia Zdravie

+ bezproblémový systém

+ možnosť potápania do hĺbky 30 metrov

+ kvalitné Bluetooth hovory

Nevýhody:

- cena

- nedá sa odpovedať na správy cez klávesnicu na displeji

- obmedzený počet aplikácií na doinštalovanie

- nedá sa nimi bezkontaktne platiť v obchodoch

- chýba šetriaci režim

Záver  

Huawei Watch GT 3 Pro sú špičkové smart hodinky s pokročilým meraním zdravotných funkcií aj športových aktivít. Ponúkajú podrobné monitorovanie s možnosťou prispôsobenia, pričom namerané údaje nájdete automaticky zosynchronizované v aplikácii Zdravie. Je v slovenčine a zobrazeným obsahom uspokojí aj náročného používateľa. 

Hodinky sú v pánskom aj dámskom prevedení veľmi elegantné, takže ich nemusíte odkladať ani pri formálnej udalosti, stačí si len doladiť ciferník. Výdržou na jedno nabitie dámsky model neohúri, no aj pri náročnom používaní a neustálom monitorovaní základných funkcií stačí nabíjať každý tretí deň. 

Pre porovnanie: Samsung Galaxy Watch4 (recenzia) nabíjam pri podobnom používaní každý deň. Tie však môžem využiť na bezkontaktné platby, na čo som si rýchlo zvykla a málokedy platím inak. S Huawei Watch GT 3 Pro u obchodníka na Slovensku nezaplatíte. Aspoň zatiaľ. Možno budúcnosť prinesie zmenu aj v tejto oblasti. 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu