Huawei Watch GT 3 - elegantný strážca zdravia

Recenzia inteligentných hodiniek z kvalitných materiálov v dámskej verzii, kvalitným AMOLED displejom, monitorovaním zdravotných funkcií a približne 5-dňovou výdržou na jedno nabitie.

V lete minulého roka sme vám priniesli recenziu prémiových hodiniek Huawei Watch 3 Pro s platformou HarmonyOS, ktoré nadchli prevedením aj dlhou výdržou na jedno nabitie. Naše skúsenosti z testovania sa dočítate v článku s názvom Huawei Watch 3 Pro - luxus na zápästí.

V predvianočnom období do redakcie prišiel najnovší model smart hodiniek od Huawei v dámskej zlatoružovej verzii. 42 mm veľkosť ciferníka a zlatý kovový remienok naznačuje, pre ktorú cieľovú skupinu je táto verzia určená. Nebudem tajiť, elegantný dizajn aj správna veľkosť pre moje úzke zápästie ma nadchli. 

Kovový remienok sa zapína pomocou magnetického upevnenia a viete si ho tak úplne presne utiahnuť podľa veľkosti vášho zápästia. Pri veľkom pohybe sa síce mierne uvoľňuje, no stačí jednoduchý pohyb a zasa pevne obopína ruku. Tento spôsob mi viac vyhovuje než tradičné dierky v remienku alebo kovové zapínanie. 

Používala som ich tri týždne v kuse, pripojené k Samsungu Galaxy Z Flip3 (recenzia), ktorý aktuálne používam ako svoje primárne zariadenie. Z ruky som ich dala dole iba počas nabíjania a sprchovania, predsa len som nechcela, aby kovový remienok prichádzal často do kontaktu s vodou, aj keď hodinky spĺňajú certifikáciu odolnosti voči vode. 

Inak som ich mala nasadené celý deň aj celú noc, kedy mi monitorovali zdravotné funkcie. Okrem EKG a krvného tlaku, dokážu merať všetko dôležité, vrátane teploty kože. Netreba si to zamieňať s meraním telesnej teploty, preto sú výsledky meraní oveľa nižšie, než pri meraní lekárskym teplomerom. 

Namerané dáta vám však poslúžia ako približný ukazovateľ, či sa vaša teplota v priebehu dňa nezvýšila, čo by mohlo upozorniť na niektoré ochorenie. Veľmi dobrým pomocníkom je aj monitorovanie okysličenia krvi SpO2. Výrazne znížená hladina kyslíka v krvi môže byť pri ochorení na koronavírus indikátorom vážnejšieho poškodenia pľúc a zároveň signálom na vyhľadanie lekárskej pomoci. 

Na presné meranie sú síce určené zariadenia kúpené v lekárni, ktoré sa pripevňujú na prst, ale hodinky dobre poslúžia na meranie orientačnej hodnoty mimo domu. Stále sa nájde dostatok skeptikov aj z odbornej verejnosti, ktorí označujú túto funkciu v smart hodinkách za nezmysel a zbytočnosť. 

Ale ak vám hodinky opakovane namerajú nízku hladinu SpO2, konzistentne niekoľko hodín za sebou, pre istotu by ste namerané údaje nemali brať na ľahkú váhu. Ak máte navyše aj iné príznaky ochorenia alebo zdravotné problémy, neváhajte s návštevou lekára. 

Na 1,32-palcovom AMOLED displeji je použité jemné rozlíšenie 466 x 466 bodov a jeho kvalita je výborná. Vidíte na ňom všetko potrebné aj pri slnečnom počasí, prst sa pri dotykovom ovládaní jemne kĺže po skle a napriek tomu, že som ich pri používaní veľmi nešetrila, nemá na sebe ani škrabanček. 

V pravej bočnej stene sa nachádzajú dve hardvérové tlačidlá. Horné slúži na vstup do menu aplikácií, spodné je programovateľné a viete si tam nastaviť často používanú funkciu. Už tradične slajdnutím prsta zhora nadol vyrolujete panel so skratkami, opačným smerom sa zobrazia doručené notifikácie zo spárovaného smartfónu. 

Huawei Watch GT 3 pripojíte k androidu aj iPhonu, no v kombinácii s iOS stále nefunguje ovládanie prehrávanej hudby zo smartfónu. Pri notifikáciách si systém nevie poradiť so smajlíkmi a namiesto nich zobrazí hviezdičku. Na správy sa nedá ani odpovedať a z e-mailov vidíte len čas doručenia a predmet. 

Horné tlačidlo slúžia ja ako otočná korunka, ktorou sa posúvate v menu či aplikácii smerom dole - hore. Má aj vibračnú odozvu, ktorá oznamuje posun o jednu položku. 

Pohybom prsta po domácej obrazovke zľava doprava sa zobrazia informácie o srdcovom tepe, okysličení krve, strese, počasí, spánku a zobraziť si môžete aj záznam o aktivite. Poradie kariet a ich obsah si viete upraviť v nastaveniach hodiniek. Ich maximálny počet je šesť. 

Sladnutím na opačnú stranu sprava doľava sa zobrazí Huawei asistent, ktorý v našich končinách nie je veľmi použiteľný. Zobrazí vám na karte iba počasie a hudbu. Tú viete počúvať aj bez pripojeného smartfónu. Do internej pamäte hodiniek si pomocou mobilnej aplikácie Zdravie v časti Zariadenie zvolíte, aká hudba z telefónu sa má preniesť do hodiniek. 

Potom ich stačí len spárovať s Bluetooth slúchadlami a pri výstupe zvuku zvoliť slúchadlá. Bohužiaľ, Spotify ani iné hudobné služby Huawei Watch GT 3 nepodporujú. Do hodiniek si musíte uložiť MP3 súbory. 

Samozrejmosťou je výber z množstva ciferníkov a nechýba ani always on režim, ktorý namiesto zhasnutej obrazovky zobrazuje jednoduchý ciferník. Je to však najväčší žrút batérie. So zapnutým AOD som mala výdrž na jedno nabitie ledva tri dni, po vypnutí tohto režimu sa výdrž vyšplhala na takmer dvojnásobok. 

Nabíjanie pomocou malého disku s magnetickým pripevnením a USB-C káblom je rýchle a trvá približne hodinu. Chválim rýchlosť nabíjania, no prečo výrobca napevno spojil kábel s bezdrôtovou nabíjačkou, keď ponúka aj modely smart hodiniek s diskom a klasickým USB-C konektorom, nechápem. Nabíjací disk s USB-C, do ktorého zapojíte akýkoľvek USB-C kábel, je oveľa lepšie riešenie. Počas cestovania nemusíte so sebou ťahať ďalšiu nabíjačku. Ak máte smartfón s USB-C, stačí použiť nabíjačku z telefónu. 

Prípadne môžete skúsiť využiť bezdrôtové dobíjanie, ak ním váš smartfón disponuje. Ja som skúšala Watch GT 3 dobíjať pomocou Galaxy Z Flip3, no nie veľmi úspešne. Hodinky sa síce pripojili, objavila sa ikona nabíjania, ale hodinky hlásili zlý kontakt s povrchom. 

Nepomohlo ani odstránenie ochranného krytu z chrbta telefónu. Problémom bol aj magnetický remienok, ktorý sa nedá úplne roztvoriť, a tak obopínal aj displej, a mierne potom telo hodiniek odstávalo od povrchu. 

Počas tréningu môžete využívať hlasného asistenta, ktorý vám bude oznamovať vaše pokroky, napríklad ušlú vzdialenosť, tempo, čas a podobne. Niektoré druhy fyzickej aktivity hodinky rozpoznajú automaticky a po ukončení aktivity, keď zistia zmenu v intenzite, zahlásia jej ukončenie. Medzi podporované cvičenie patrí iba chôdza, beh, eliptický stroj a veslovanie. 

Záznamy z tréningov s podrobnými dátami nájdete v mobilnej aplikácii Zdravie. Záznamy aj nastavenia záznamov sú veľmi podrobné. Nechýbajú údaje ako tempo, priemerná rýchlosť, rytmus krokov, priemerná dĺžka kroku a samozrejmosťou sú spálené kalórie či srdcový tep. Po cvičení vám hodinky odporučia dobu na zotavenie pred ďalším tréningom. 

Po ťuknutí na "Dynamické sledovanie" si k záznamu viete pridať fotografiu, myšlienky, hudbu a na výber máte aj dva štýly mapy a niekoľko zábavných režimov sledovania. Dynamické sledovanie, ktoré môžete aj zdieľať s priateľmi, vám zobrazí v pohybe vašu trasu aj s hudobným sprievodom a vybraným zábavným štýlom. 

Bežci ocenia merania VO2 Max a bežecký index, ktorý ukáže, či sa zlepšujete. Ak s behom ešte len začínate, môžete sa učiť pomocou bežeckých kurzov, prípadne si vytvoríte vlastný bežecký plán. GPS sa spúšťa automaticky a moje skúsenosti ukázali, že je pomerne presné, ale miestami boli odchýlky od reálneho pohybu niekoľko metrov.

Ak radi sledujete svoj spánok, údaje z meraní hodinkami vám ukážu informácie o pomere hlbokého, ľahkého spánku, REM fáze, celkovej kontinuite a dokonca aj dýchaní. Vypočítané skóre vám orientačne napovie, ako je to s jeho kvalitou. 

Meranie stresu je pre mňa jednou zo zbytočností, lebo namerané údaje, ktoré sa riadili hlavne tepom srdca, častokrát nezodpovedali aktuálnej situácii. Aj keď som sa občas cítila v strese, hodinky hlásili pokoj. A naopak. Veľakrát cez deň ani nemerali nič, boli v zázname prázdne miesta. 

Pri meraní hmotnosti si môžete aplikáciu Zdravie spárovať s kompatibilnou váhou. Ja som používala Huawei Body Fat Scale a meranie prebiehalo bez problémov, údaje sa automaticky uložili do aplikácie. V záznamoch nájdete hodnotu BMI, percento telesného tuku, kostrovej svalovej hmoty, vnútorného tuku, telesnej vody, množstvo svaloviny aj hodnotu bazálneho metabolizmu. Pri pravidelnom meraní tak máte k dispozícii veľmi slušné porovnania. Okrem smart váhy viete hodinky spárovať aj s hrudným pásom Suunto a Polar. 

V sekcii Zdravý život nájdete záznam o vstávaní, spánku, pití vody, dýchaní, celodennej aktivite, počte krokov a každodennom úsmeve. Pre dobrú pohodu je dôležité pozitívne naladenie a podľa Huawei by ste sa nemali zabúdať usmievať. A preto sa máte každý deň odfotiť s úsmevom. 

V časti Zariadenie máte v mobilnej aplikácii Zdravie prístup k niektorým nastaveniam hodiniek, ako je Monitorovanie zdravia, Správa hudby (nefunguje pri iOS), zvolíte si, ktoré aplikácie budú odosielať do hodiniek upozornenia, nastavíte si tu budík, pridáte obľúbené kontakty, manažujete rýchle odpovede pre SMS správy a cez AppGallery máte možnosť doinštalovať ďalšie aplikácie. 

Je tu aj služba Peňaženka, ale v našom regióne Huawei platby nie sú dostupné. S iOS nefunguje nielen pridávanie hudby a ovládanie zo spárovaného telefónu, ale ani odpovedanie na SMS-ky rýchlymi správami či doinštalovanie aplikácií. Bluetooth hovory z telefónu viete prijať aj na hodinkách a ich kvalita je veľmi slušná. 

Orientačná cena: od 269,90 eur, 304,90 eur testovaný 42 mm model

Výhody:

+ kvalitné prevedenie

+ výborný AMOLED displej

+ meranie množstva zdravotných funkcií

+ slušná výdrž na jedno nabitie (pri vypnutom AOD)

+ množstvo športových režimov

+ pokročilé funkcie pre bežcov (rôzne tréningy, hlasný tréner)

+ podrobné meranie vybraných športových aktivít

+ slušná presnosť GPS

+ prehľadná aplikácia Zdravie s podrobnosťami o aktivitách

+ možnosť spárovať aplikáciu Zdravie so smart váhou a hrudným pásom

+ kvalitné Bluetooth hovory

+ slovenská lokalizácia

+ prívetivá cenovka

Nevýhody:

- niektoré funkcie nie sú na iOS dostupné

- obmedzená ponuka aplikácií v AppStore

- nedá sa odpovedať na správy

- stručné notifikácie

- chýba podpora pre bezkontaktné platby

- nabíjací disk má napevno pripojený kábel

Záver

Huawei Watch GT 3 patria (subjektívne) medzi najkrajšie smart hodinky na trhu. Ak by som hľadala elegantné hodinky vhodné ku každému outfitu, recenzovaný model v ružovozlatom prevedení by patril medzi favoritov. Nič dôležité mi pri nich nechýbalo. Počas testovania som nimi nahradila hodinky Samsung Galaxy Watch4, ktoré inak bežne používam k môjmu Galaxy Z Flip3. Neponúkajú síce meranie EKG ani krvného tlaku, ale tieto funkcie zrejme nie sú pre väčšinu používateľov prioritou. 

Zamrzelo ma, že som nemohla odpovedať na správy z Messengera, na čo som bola z hodiniek Samsungu zvyknutá. Nevýhodou pre niekoho môže byť aj absencia hudobnej služby Spotify. Oproti Galaxy Watch4 však Watch GT 3 ponúkajú dlhšiu výdrž batérie na jedno nabitie, čo môže byť pre niekoho stále rozhodujúcim faktorom pri výbere konkrétneho modelu. 

Ja som z Apple Watch bola zvyknutá na nabíjanie každý druhý deň, takže pri Galaxy Watch4 som slabú výdrž nebrala ako výrazné mínus. S Huawei watch GT 3 som nabíjala približne raz za týždeň (5 - 7 dní). Ak som mala vypnutú funkciu AOD. Výdrž, samozrejme, záležala aj od množstva zaznamenávaných tréningov. Celkovo som však bola s týmto modelom spokojná a bez problémov by som ich odporučila. najmä k androidom, k iPhonu sú stále najvhodnejšie Apple Watch. Ak však hľadáte elegantné hodinky za rozumnú cenu a nevadia vám spomínané obmedzenia, pokojne si ich kúpte aj k iPhonu. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu