Huawei v roku 2019: rástli príjmy aj predaje smartfónov (hospodárske výsledky)

Huawei zverejnil dosiahnuté finančné výsledky za uplynulý rok. Napriek prebiehajúcej obchodnej vojne sa technologickému výrobcovi darilo.

Ani prísne opatrenia vlády USA a zákaz obchodovania amerických firiem s Huawei nezabránili výrobcovi v raste. Na svetovom trhu dominoval najmä v oblasti sietí 5G a digitalizácie. Jednu z popredných priečok obsadil aj v predaji smartfónov. Aktuálne je svetovou dvojkou. 

Celkové príjmy z predaja produktov dosiahli takmer 110 miliárd EUR, čo je o 19,1 % viac než v roku 2018. Čistý príjem firmy stúpol na 7,9 mld. EUR, príjem z prevádzkových aktivít sa zvýšil o 22,4 % na 11,7 mld. EUR. 

V rámci svojho dlhodobého plánu investícií do výskumu a vývoja, Huawei investoval z celkového zisku 15,3 %. Hodnota týchto investícií za posledných desať rokov v tomto momente dosahuje úroveň 76,6 miliardy EUR.

Príjmy z predaja telekomunikačných technológií v roku 2019 sa vyšplhali 37,9 miliardy EUR, o 3,8 % viac než v predchádzajúcom roku. Hlavnú úlohu hrali siete piatej generácie. Aktuálne má Huawei na konte 91 zmlúv na 5G siete a do sveta vyviezol vyše 600-tisíc základňových staníc. Na ich zavádzanie sa v tejto chvíli pripravujú aj niektoré štáty EÚ. 

Spotrebiteľská divízia Huawei zaznamenala v roku 2019 tržby vo výške takmer 60 mld. EUR. Na globálny trhu dodala viac než 240 miliónov smartfónov (Huawei a Honor), v roku 2018 to bolo 206 miliónov kusov. 

Spoločnosť ohlásila značný progres vo vývoji softvérového ekosystému Seamless AI Life pre počítače, tablety alebo nositeľné zariadenia. Ten by mohol nájsť využitie v budúcich verziách prémiových noviniek, akými sú napríklad nedávno ohlásené modely P40 alebo Mate X. 

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu