Huawei reaguje na sprísnenie reštrikcií vlády USA

Ministerstvo obchodu USA sa rozhodlo od 15. mája 2020 sprísniť reštrikcie uvalené na Huawei a jeho obchodných partnerov na trhu s mikročipmi. Google služby v nových Huaweioch tak skoro neuvidíme.

Podľa najnovšieho nariadenia vlády USA sa zákaz obchodovania s Huawei rozširuje aj na dodávateľov krajín mimo Spojené štáty americké, ak používajú pri výrobe polovodičov americké komponenty alebo americké technológie. 

Huawei na nové nariadenie reagoval:
Sprísnenie obmedzení uvalených na spoločnosť Huawei vládou Spojených štátov amerických je v priamom rozpore s tvrdením vlády USA, že ide len o ochranu bezpečnosti sietí. Reštrikcie zamerané priamo na spoločnosť Huawei budú mať nepriaznivý vplyv na rozšírenie, údržbu a nepretržitú prevádzku sietí, ktoré sme zaviedli vo viac ako 170 krajinách, a ktoré slúžia viac ako 3 miliardám ľudí na celom svete.  

Z dlhodobého hľadiska toto rozhodnutie poškodí dôveru a spoluprácu v rámci svetového trhu s polovodičmi, od ktorého sú závislé mnohé ďalšie priemyselné odvetvia. V konečnom dôsledku budú poškodené aj ekonomické záujmy USA.

Pred pár dňami sa objavili aj správy o predĺžení nariadenia, ktoré definuje čínsku firmu ako bezpečnostné riziko. Zákaz obchodovania má platiť až do 21. mája 2021. Huawei tak nemôže spolupracovať ani s Googlom na certifikácií nových zariadení, takže podpory Google služieb sa v nových smartfónoch a tabletoch nedočkáme minimálne ďalší rok. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu