Huawei predstavil nový systém HarmonyOS, ktorý spája rôzne smart zariadenia

Operačný systém novej generácie ponúka spoločný jazyk pre rôzne druhy inteligentných zariadení, ako sú smartfóny, tablety, smart hodinky, televízory a mnohé ďalšie, ktorým umožňuje jednoduché prepojenie a spoluprácu.

Prepojiť rôzne zariadenia do jedného ekosystému je veľmi komfortné. Uľahčí to ich používanie, zdieľanie obsahu a otvára nové možnosti využitia. Nový operačný systém HarmonyOS bol navrhnutý tak, aby dokázal kombinovať schopnosti jednotlivých zariadení na základe toho, čo práve potrebujete.

Zabezpečuje to úplne nový typ prepojenia prostredníctvom integrácie hardvéru a tzv. service widgets. Nová domáca obrazovka je podľa výrobcu prehľadnejšia než kedykoľvek predtým. Potiahnutím nahor máte možnosť vygenerovať widgety služieb, ktoré zobrazujú v reálnom čase ľahko prístupné informácie alebo služby bez toho, aby ste museli otvárať samotnú aplikáciu. 

Veľkosť widgetov sa dá prispôsobiť - kliknutím na aplikácie a posunutím nahor zobrazíte ich miniaplikácie, a opätovným kliknutím na ľubovoľné voľné miesto na domovskej obrazovke ich skryjete.

Centrum úloh v Harmony OS umožňuje aplikáciám "cestovať" medzi rôznymi zariadeniami bez toho, aby ste ich museli na každom z nich inštalovať. Tento systém má názov Super Device a ide o sústavu zariadení, ktoré sú vzájomne prepojené do takej miery, že nezáleží na tom, ktoré z nich práve držíte v ruke - môžete využívať výhody každého z nich. 

Na ktoromkoľvek zariadení zaradenom do systému Super Device môžete vidieť úlohy, ktoré bežia na všetkých ostatných zariadeniach. Ak potrebujete napríklad na prácu väčší displej, jednoducho potiahnete prstom nahor a umiestnením kurzora myši zobrazíte obrazovku Overview (Prehľad). Potom potiahnutím prsta “premiestnite” svoju prácu z mobilného telefónu napríklad na väčšiu obrazovku tabletu.  

Výhody ekosystému HarmonyOS a jeho prepojenie medzi rôznymi zariadeniami oceníte v rôznych situáciách. Ovládací panel podporuje intuitívne prepojenie pomocou funkcie drag-and-integrate, ktorá umožňuje spoluprácu rôznych zariadení v rôznych scenároch.

Ak chcete večer napríklad pozerať film, stačí otvoriť ovládací panel a presunúť ikonu inteligentnej obrazovky na ikonu telefónu. Film "preskočí" z telefónu priamo na televízor. Ak používate aj bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 4, môžete ikonu slúchadiel potiahnuť na ikonu telefónuma v tom okamihu sa film prehrá na vašej inteligentnej obrazovke a zvuk nasmeruje do vašich slúchadiel. 

Výrobca počas prezentácie systému upriamil pozornosť aj na jeho plynulosť a bezpečnosť. Telefóny s HarmonyOS dokážu udržať rýchlosť čítania a zápisu na rovnakej úrovni ako v novom telefóne, a to aj po 36 mesiacoch používania. Platí to i pre zariadenia s veľmi malou kapacitou voľnej pamäte.

Nová platforma nadväzuje na overené technológie ochrany súkromia a bezpečnosti, ktoré priniesla už nadstavba EMUI. Hlavným princípom bezpečnostných mechanizmov je záruka, že ku konkrétnym údajom v konkrétnom zariadení má prístup iba oprávnená osoba. Týmto spôsobom je zaistená aj bezpečnosť každého úkonu - či už ide o ukladanie, prenos alebo používanie údajov, a to vo všetkých zariadeniach. 

Spoločná autentifikácia identity viacerých zariadení má zaručiť, že používatelia môžu odomknúť svoje telefóny pomocou kombinácie rozpoznávania tváre na svojom smartfóne a špeciálnej funkcie, ktorá zaisťuje, že správne hodinky sú pripojené k správnemu smartfónu. 

HarmonyOS sa bude dať neskôr nainštalovať aj na staršie už vydané zariadenia. V dlhom zozname podporovaných zariadení nájdeme okrem nových smartfónov aj veľmi staré modely, napríklad sériu Huawei Mate 9, rad Huawei P10, Nova 3 a podobne. 

Inštalácia bude dobrovoľná, nemusíte sa tak obávať, že vás bude Huawei do používania novej platformy nútiť. Už v minulom roku výrobca deklaroval, že HarmonyOS nebude povinnou náhradou pre existujúce androidy Huawei.

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu