Huawei P60 Pro - perleťový unikát

Recenzia špičkového smartfónu s elegantným dizajnom zadného krytu, výkonným hardvérom, špičkovými fotoaparátmi, výborným teleobjektívom, odolnosťou voči vode a prachu IP68 a slušnou výdržou batérie.

Po marcovom uvedení Huawei P60 Pro (základné info) na domáci čínsky trh sa nový top model dostáva aj na Slovensko. Zaujme atraktívnym dizajnom a nadupanou výbavou, v ktorej exceluje zostava fotoaparátov. Kto hľadá špičkový fotomobil, mal by Huawei P60 Pro zaradiť medzi favoritov. 

Do redakcie dorazil na test v odtieni Rococo Pearl, ktorý oslní najmä dámsku časť populácie. Podľa mňa ide o najkrajší telefón, aký som v poslednom období testovala. Jedinečná textúra zadnej steny v perlovom prevedení je unikátna tým, že na svete nenájdete dva telefóny s úplne rovnakou perlovou štruktúrou. Každý kus je tak originál. 

Napriek tomu, že P60 Pro nie je žiadny drobček a hmotnosť jemne presahuje 200-gramovú hranicu, v ruke sa drží veľmi pohodlne a nekĺže. Vďačí za to jemne zaobleným bočným stranám a nešmykľavej úprave zadnej steny, ktorá navyše výborne odoláva odtlačkom. Žiadne tam nevidíte, ani keď telefón používate bez ochranného krytu, ktorý je súčasťou balenia spolu s nabíjacím USB-A káblom a rýchlonabíjačkou.

Pri 88 W nabíjačke sa chvíľu zastavím, pretože je špecifická dvojitým portom. Okrem USB-A na nej nájdeme aj USB-C, takže pokiaľ máte nabíjací kábel s USB-C koncovkou vhodný na rýchle nabíjanie zariadení Huawei, môžete využiť aj ten. Nedá sa však nabíjať z obidvoch konektorov naraz. Nezmestia sa tam dva káble vedľa seba. To je veľká škoda. Nabíjačku však môžete podľa Huawei využiť napríklad aj na nabíjanie notebooku. 

V pravej bočnej stene nájdeme tradičné tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač, ľavá stena je prázdna. To oceníte napríklad vtedy, ak si budete chcieť telefón pri fotení oprieť pre väčšiu stabilitu o podložku. 

Dole sa nachádza slot na dve SIM karty (eSIM sa využiť nedá), USB-C konektor a reproduktor. Druhý je umiestnený spolu s infraportom na ovládanie domácej techniky v hornej časti. Reprodukcia zvuku je veľmi dobrá a dostatočne hlasná. 

Zadnej strane dominuje zostava troch fotoaparátov umiestnených na malom vyvýšenom obdĺžniku. Výšku dorovnáte použitím pribaleného priesvitného krytu. Veľký snímač so 48-megapixelovým rozlíšením sa pýši premenlivou fyzickou clonou so svetelnosťou f/1.4 až f/4.0 podobne, ako to nájdeme pri top modeli Huawei Mate 50 Pro

Dopĺňa ho 13 Mpix širokouhlý fotoaparát a 48 Mpix teleobjektív. Fotoaparátom sa budem venovať nižšie, no už teraz môžem napísať, že aktuálne patria k tomu najlepšiemu, čo si dnes na trhu môžete v mobile kúpiť. 

Konštrukcia spĺňa certifikáciu IP68, takže jej neuškodí prašné prostredie ani ponorenie pod vodnú hladinu (sladká voda) do hĺbky 1,5 metra po dobu maximálne 30 minút. 

Pýchou Huawei P60 Pro je aj na štyroch stranách jemne zakrivený OLED displej. Na 6,67-palcovej uhlopriečke je použité rozlíšenie 1220 x 2700 bodov. V nastaveniach obrazovky máte na výber aj nižšie rozlíšenie, ktoré mierne šetrí energiu, alebo to necháte na systém, nech sám rozhoduje podľa aktuálne zobrazeného obsahu. 

Takisto sa tam môžete rozhodnúť pre rýchlosť obnovovacej frekvencie. Na výber je štandardných 60 Hz, vysoká 120 Hz frekvencia a Dynamická s vyváženou plynulosťou zobrazenia s ohľadom na výdrž batérie. Súčasťou displeja je čítačka odtlačkov, ktorá je rýchla a spoľahlivá. Len občas sa mi stávalo, že môj palec nebol rozpoznaný na prvýkrát. Tento spôsob som kombinovala s rozpoznávaním tváre. 

Ak sa nechcete zaťažovať zadávaním hesla, PIN-u alebo biometriou, môžete si zapnúť Inteligentné odomknutie pomocou overeného a spárovaného Bluetooth príslušenstva, ako sú smart hodinky, smart náramok alebo slúchadlá. 

Displej proti poškriabaniu chráni vlastné odolné sklo Kunlun Glass, ktoré oproti bežnému sklu ponúk až 10-násobne vyššiu odolnosť proti rozbitiu pri páde. Od výroby je na displeji ešte nalepená ochranná fólia. Pri ovládaní telefónu gestami jej okraje jemne cítiť pod palcom, nie je to ale nič tragické, a ak dáte mobil do puzdra, okraj fólie už necítite vôbec. Určite je dobre, že ju výrobca na obrazovku pri výrobe stále lepí. Čitateľnosť displeja na priamom slnku je výborná. 

Aj keď Huawei P60 Pro neprichádza s úplne najnovším čipsetom od Qualcommu, stále je Snapdragon 8+ Gen 1, ktorý tu beží, jedným z najvýkonnejších na trhu. Nemusíte sa obávať nedostatku výkonu ani pri graficky náročnejších hrách a nepociťovala som ani zvýšené prehrievania, a to ani pri fotografovaní alebo dlhšie spustenej navigácii. Len pri rýchlom nabíjaní bol telefón výrazne teplejší, to ale nie je nič neobvyklé. 

Výkonný čipset dopĺňa 8 GB operačná pamäť RAM a 256 GB úložisko, ktoré si však pamäťovými kartami nerozšírite. Vyšší pamäťový variant sa k nám zrejme nedostane. Bežným používateľom bude táto kombinácia zrejme stačiť. Na 5G konektivitu stále môžeme zabudnúť. Mne osobne podpora 5G (a zrejme aj veľa ďalším používateľom) na mobile nechýba. Ak potrebujem rýchle dáta, vždy mám k dispozícii dostatočne rýchlu 4G sieť. 

Operačný systém Android 13 je doplnený vlastnou používateľskou nadstavbou EMUI 13.1, ktorá je graficky veľmi vydarená a ponúka množstvo doplnkových funkcií a podrobných nastavení. Odporúčam prejsť v menu všetky položky a ťuknúť kam sa dá, aby ste zistili, aké všetky možnosti vám nadstavba prináša. 

Ak využívate ekosystém Huawei (alebo Honor), určite oceníte funkciu Super Device a Super Hub pre jednoduché prepojenie rôznych zariadení a ľahké presúvanie súborov. Stačí byť pripojený k rovnakému Huawei účtu. Aj keď P60 Pro nepodporuje Google služby, o obľúbené aplikácie neprídete. 

Bez problémov môžete používať Facebook, Messenger, YouTube, Google dokumenty, Google Mapy (vyskúšajte aj Petal Maps od Huawei) a podobne. Veľa aplikácií je dostupných na stiahnutie rovno v obchode Huawei AppGallery. Ak tam nenájdete hľadaný softvér, odporúčam využiť GSpace, ktorý si nainštalujete rovno z obchodu Huawei.

Ako na to, sa dozviete z nášho podrobného článku Aj na Huawei bez Google služieb viete nainštalovať a používať Google apky. Dnes už nie sú chýbajúce Google služby takým strašiakom ako v minulosti.  Zatiaľ som nenašla žiadnu aplikáciu, ktorá by po nainštalovaní nefungovala, ale netvrdím, že taká neexistuje. Je dosť pravdepodobné, že s niektorou môžu byť problémy. 

Ďalšou možnosťou, ako dostať do HMS smartfónu (Huawei Mobile Services) Google apky, je GBox. Funguje na inom princípe ako GSpace, nemôžete sa cez apku dostať do Google Play, ale v ponuke nájdete takmer všetky najpoužívanejšie aplikácie, na ktoré potrebujete Google služby. 

Rovno z menu GBoxu si do mobilu stiahnete Instagram, WhatsApp, Google fotky, YouTube, Spotify a iné. Prihlásite sa v nich svojím Google účtom a využívate ich ako na každom inom androide. Problémom nie sú ani aktualizácie. Nevýhodou GBoxu oproti GSpace je oveľa nižšia ponuka aplikácií, výhodou je jednoduchšie používanie a navyše bez otravných reklám. 

Po inštalácii vybranej apky sa vás softvér opýta, či chcete odkaz na nainštalovanú aplikáciu pridať na plochu. Ak to povolíte, prístup k YouTube alebo Instagramu tak budete mať ešte pohodlnejší a rýchlejší. 

Aj keď v čase písania recenzie nepoznáme výsledky testovania fotoaparátov v DxOMark, moja skúsenosť mi hovorí, že Huawei P60 Pro tam bude neskôr okupovať prvé priečky. Možno aj tú najvyššiu. Ja som bola s foto zostavou naozaj spokojná a najmä výsledky teleobjektívu s množstvom ostrých detailov ma úplne nadchli. 

Hlavný 48-megapixelový snímač využíva automaticky alebo ručne nastaviteľnú clonu f/1.4 - f/4.0, vtedy máte na výber desať úrovní. Vo dne i v noci tak dosiahnete výbornú kvalitu a spraviť "zlú" fotku je naozaj umenie. Ak máte dostatočne pevnú ruku, nefotíte za pochodu a viete, že čistý objektív je súčasťou vydarenej fotografie, budete spokojní. Výborné sú aj makro zábery, na tie odporúčam použiť 3,5-násobné optické priblíženie. 

Pri spracovaní fotografie si Huawei pomáha špeciálnym algoritmom a zapnúť si môžete aj funkciu AI pre lepšie rozpoznávanie scén a automatické nastavenie parametrov. Ja som ale mala túto funkciu vypnutú. Na širokouhlé zábery je tu 13 Mpix snímač. Fotografie sú bez deformácií po bokoch, rozdiel vo farbe medzi hlavným a širokouhlým fotoaparátom je nebadateľný a snímky sú plné detailov. 

Všetky fotoaparáty disponujú automatickým zaostrovaním a hlavný i teleobjektív využívajú optickú stabilizáciu obrazu. Videá zhotovíte v 4K so 60 fps, širokouhlý fotoaparát zvládne 4K s 30 snímkami za sekundu. Pri videách mi prekážalo, že približovanie a odďaľovanie sprevádzal viditeľný trhavý pohyb, keď sa prepínalo medzi jednotlivými objektívmi. Môžete však využívať počas nahrávania všetky tri. 

Pri skúšaní teleobjektívu som takmer vždy snímala najskôr v štandardnom zobrazení (1x), neskôr som si priblížila na 3,5x optické a následne ťukla v displeji na ikonu s hybridným 10x. Ak chcete, môžete vyskúšať až 100-násobné digitálne priblíženie, no použiteľné snímky sú tak maximálne do 20-násobného priblíženia. 100-násobné slúži skôr ako zábavný ďalekohľad. 

Huawei vynovil prostredie aplikácie Fotoaparát a všetky dôležité nastavenia teraz máte viac po ruke. Zobrazíte ich vyrolovaním lišty na pravej strane (pri držaní telefónu na šírku), ťuknutím na šípku lištu skryjete.

Nájdete na nej možnosť meniť rozlíšenie, pomer strán, snímkovú frekvenciu, ovládať prisvetlenie pomocou LED diódy, zapnete funkciu XMAGE pre sýtejšie farby, rôzne štýly a podobne. Zmenu v ovládaní oceňujem, no stále nerozumiem, prečo Huawei neumožňuje snímať fotografie s pomerom strán 16:9. Pri videu to nie je problém. 

Predná 16 Mpix kamera je umiestnená v malom výreze displeja a ponúka veľmi dobú kvalitu, a to aj v zhoršenom osvetlení. Maximom pri videách je 4K so 60 fps, bez obmedzenia dĺžky záznamu. Odporúčam nepoužívať rôzne skrášlovacie režimy, výsledok môže byť dosť neprirodzený. Ak to necháte na automatiku a "na prírodu", nič tým neskazíte. 

Batéria so 4815 mAh kapacitou podporuje rýchle 88 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie. Za desať minút doplníte dodávanou nabíjačkou energiu do 50 % kapacity, do 100 % to trvá necelú hodinu. Batéria využíva optimalizáciu systému na dlhšiu životnosť. 

Využiť môžete Inteligentné nabíjanie alebo si nastaviť vlastnú maximálnu kapacitu pri nabíjaní (70 % - 90 %), ktorú systém pri nabíjaní neprekročí. Šetrí sa tým akumulátor. Pri hraní hier oceíte Režim výkonu, pri nedostatku energie predĺžite výdrž použitím Režimu úspory. 

Okrem samotného bezdrôtového nabíjania podporuje Huawei P60 Pro reverzné dobíjanie kompatibilných zariadení, teda druhých smartfónov, bezdrôtových slúchadiel alebo inteligentných hodiniek. 

Výdrž batérie na jedno nabitie záleží, samozrejme, od spôsobu používania. Mne pri bežných úlohách, niekoľkých hovoroch denne, sledovaní sociálnych sietí, čítaní správ a fotografovaní rôznych zaujímavostí počas dňa vydržala asi deň a pol. Viem si predstaviť, že niekto bude nabíjať každý deň, iný každý druhý deň. Výdrž je podľa mňa veľmi slušná a nikdy som sa neobávala, že ešte pred večerom ostanem bez energie.

Výhody:

+ jedinečný dizajn v prevedení Rococo Pearl

+ úprava konštrukcie nezachytáva odtlačky

+ výkonný čipset

+ špičkové fotoaparáty

+ variabilná clona

+ výborný teleobjektív

+ kvalitný displej

+ slušná výdrž batérie na jedno nabitie

+ rýchle 88 W nabíjanie

+ bezdrôtové 50 W nabíjanie

+ bohaté balenie 

+ nabíjačka s USB-A a USB-C portom

+ stereo reproduktory

+ certifikácia IP68

Nevýhody:

- len 256 GB pamäťová verzia

- absencia pamäťových kariet

- chýbajúce Google služby stále môžu byť pre niekoho prekážkou

- chýba 5G konektivita

- cena (ale adekvátna výbave a kompenzovaná darčekom)

Orientačná cena: 1199 eur

Záver

Huawei P60 Pro je špičkový fotomobil a v prevedení Rococo Pearl s unikátnym dizajnom je každý kus originál. Ide o vlajkovú loď ako sa patrí. Ponúka kvalitný displej, certifikovanú odolnosť voči vode a prachu, vysoký výkon, rýchle nabíjanie vrátanie bezdrôtového dobíjania, slušnú výdrž batérie na jedno nabitie a špičkové fotoaparáty, ktoré poslúžia v každej situácii. Vo dne i v noci. 

Variabilnú clonu ocenia zrejme skúsenejší fotografi, no ak sa pohráte s nastaveniami a budete skúšať rôzne funkcie, štýly, filtre a režimy, objavíte nové možnosti, ktoré aj všedný okamih dokážu zachytiť v nevšednom zobrazení. 

Novinka od Huawei cenou zapadá do kategórie top modelov a prekračuje tisíceurovú hranicu. Výrobca však k predobjednávkam dáva zákazníkom hodnotný darček - inteligentné hodinky Huawei Watch GT 3 (recenzia). Predaj štartuje na slovenskom trhu 22. mája 2023. Okrem unikátnej farebnej verzie Rococo Pearl bude Huawei P60 Pro dostupný aj v čiernej farbe. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei09.05.2023 - 22:48 Trvalý odkaz

Inak som si všimol, že DxO Mark bol dneska aktualizovaný a P60 Pro je na 1.mieste 👏👏👏

Celá diskusia 1 príspevok