Huawei P50 Pro - návrat legendy

Recenzia elegantného top modelu s kvalitným 6,6'' OLED displejom, výkonným hardvérom a všestranným špičkovým fotoaparátom, na ktorý sa môžete spoľahnúť vo dne i v noci.

Séria Huawei P50 bola na domácom čínskom trhu predstavená už v lete minulého roka, no na Slovensko sa oficiálne dostala až pol roka po uvedení. Okrem prémiového modelu P50 Pro (základné info), sa u nás začal predávať aj prvý véčkový smartfón od Huawei - P50 Pocket (základné info). Aj ten už v redakcii testujeme. 

Novinka už na prvý pohľad prezrádza, že patrí do vyššej cenovej kategórie. Potvrdzujú to použité kvalitné materiály, elegantný dizajn so zadnou stenou so zrkadlovým efektom na zlatej farebnej verzii a pekný displej s jemne zaoblenými bočnými hranami. 

Od výroby má na sebe ochrannú fóliu, ktorá má však trochu ostré okraje a pri využívaní ovládania systému gestami sa palec o okraje zadrháva. Ak však použijete priesvitný silikónový obal, ktorý je súčasťou balenia, zabijete tri muchy jednou ranou. 

Zabránite zachytávaniu odtlačkov a nečistôt na extrémne lesklej zadnej stene, skryjete okraj ostrej fólie, čo uľahčí ovládanie gestami a zarovnáte vystupujúce objektívy zadných fotoaparátov umiestnené v dvoch veľkých kruhoch. Tie sú zároveň výrazným dizajnovým prvkom a poznávacím znamením P50 Pro. 

Konštrukcia spĺňa certifikáciu odolnosti voči vode a prachu IP68, čo je dnes pri vlajkových modeloch už zvyčajne samozrejmosťou. V pravej bočnej stene sa nachádzajú tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač s jemnou červenou linkou. Ľavá stena je prázdna, čo uľahčí položenie smartfónu na podložku, napríklad pri snímaní fotografií alebo pozeraní videí. 

Spodná stena je vyhradená pre šuflík na dve nanoSIM karty, prípadne jednu SIM a jednu pamäťovku (NM Card), USB-C konektor a reproduktor. Druhý sa nachádza hore spolu s infraportom. Ten využijete pri ovládaní domácej techniky, napríkald televízora alebo klimatizácie. 

Stereo reprodukcia zvuku je veľmi slušná, no hlasitosť na maxime by podľa mňa mohla byť aj o niečo vyššia. Ak plánujete využívať telefón občas ako zvukovú kulisu napríklad pri stretnutí s priateľmi na chate, pri hlučnejšej spoločnosti bude asi vhodnejšie spárovať P50 Pro s Bluetooth reproduktorom. Dočkáte sa lepších basov aj vyššej hlasitosti. 

Pýchou telefónu je 6,6-palcový OLED displej s jemným rozlíšením 1228 x 2700 pixelov a až 120 Hz obnovovacej frekvencii. V nastaveniach displeja máte na výber, či napevno nastavíte 60 Hz, 120 Hz alebo necháte rozhodnutie na softvér. Ten podľa aktuálne zobrazovaného obsahu sám rozhodne, aká rýchlosť je najvhodnejšia a zároveň energeticky úsporná.

Displej True-Chroma so zobrazením 1,07 miliárd farieb patrí k tým najlepším na trhu a problémom nie je ani priame slnečné svetlo. Čitateľnosť je výborná. V nastaveniach nájdete aj možnosť, ako chrániť svoj zrak, a to obmedzením blikania obrazovky či nastavením filtrácie modrého svetla. Jeho úroveň viete stupňovať a prispôsobiť svojim očiam. 

Čítačka odtlačkov integrovaná do displeja je rýchla a väčšinou môj prst rozpoznala. Kombinovať sa dá s rozpoznávaním tváre, čo niekedy môže urýchliť odomknutie, no nie je veľmi bezpečné. Huawei tu využíva klasické 2D, nie zložitejšie a bezpečnejšie 3D skenovanie. 

Môžete si nastaviť, či sa má telefón odomknúť hneď po rozpoznaní alebo sa odomkne až po potiahnutí prstom. Nechýba prebudenie obrazovky zodvihnutím, dvojitým ťuknutím alebo po doručení notifikácií. Samozrejmosťou je always on displej s časovaním zobrazenia a možnosťami grafickej úpravy. 

Kým sa dostaneme k hlavnému lákadlu Huawei P50 Pro, ktorým je bezpochyby fotoaparát, spomeniem aj výkon. O ten sa naozaj nemusíte obávať. Zabezpečí ho známy 5 nm čipset Snapdragon 888, aj keď iba so 4G konektivitou. 5G, bohužiaľ, chýba. Americké sankcie uvalené na Huawei pripravili smartfón o možnosť pracovať aj v sieťach piatej generácie. 

Na Slovensku to zatiaľ nie je žiadny výrazný hendikep, no kto si plánuje kúpiť tento model na používanie počas ďalších niekoľko rokov, mal by to vziať do úvahy.

S výkonom ani s prehrievaním som nemala počas testovania žiadne negatívne skúsenosti. Samozrejme, pri dlhšom používaní fotoaparátu alebo navigácie bol telefón teplejší než zvyčajne, no žiadna tragédia. Vďačí za to 3D grafénovému systému chladenia, ktorí zaistí rýchle a stabilné odvádzanie vyprodukovaného tepla. 

Procesor je kombinovaný s 8 GB operačnou pamäťou RAM a 256 GB úložiskom, ktoré bežnému používateľovi pravdepodobne postačí, takže nebude musieť riešiť kúpu pamäťovej karty NM Card od Huawei. Tradičné microSD karty P50 Pro nepodporuje. 

Nad operačným systémom Android 11 bez podpory Google služieb beží používateľská nadstavba EMUI 12.0.1, čo je vo svojej podstate HarmonyOS. Ide o veľmi šikovné prostredie plné možností prispôsobenia a rôznych doplnkových funkcií, ako je napríklad Device+, ktoré využijete na prepojenie kompatibilných zariadení z ekosystému Huawei (alebo Honor). Využijete to pri zdieľaní súborov, multimédií či hovorov medzi notebookom, tabletom alebo smartfónom. 

Bez Google služieb sa dá žiť. Naozaj. Ak nepotrebujete niektorú aplikáciu, ktorá si bez podpory Google neporadí a nenájdete jej vhodnú alternatívu, zrejme Huawei P50 Pro nebude pre vás. Ale pre ostatných, ktorým nevadí sa trochu prispôsobiť a vystúpiť z komfortnej zóny, môže byť ideálnym spoločníkom. 

Aplikačný obchod Huawei AppGallery sa neustále rozrastá o nový obsah a nájdete tam veľké množstvo aj lokálnych aplikácií vrátane bankových. Veľkým pomocníkom je Petal Search, cez ktorý si vyhľadáte konkrétnu apku a hneď vidíte, odkiaľ ju stiahnuť, prípadne sa vám zobrazí jej alternatíva v obchodoch tretích strán, odkiaľ si stiahnete .apk súbor a aplikáciu nainštalujete do telefónu. 

Obľúbené apky ako Facebook, Messenger, Shazam, Tidal, Waze a podobne fungujú bez problémov, navigáciu výborne zvládajú Petal maps, Gmail účet si nastavíte do natívnej apky Email a všetka pošta sa bude doručovať skoro tak, ako ste zvyknutí. Namiesto push, teda okamžite, je tu 15-minútový interval kontroly novej pošty. To snáď väčšine vadiť nebude. 

Ak sa nechcete vzdať YouTube a Google fotiek, odporúčam cez internetový prehliadač sa do účtu prihlásiť a potom si na domácej obrazovke vytvoriť skratku. Po ťuknutí sa hneď ocitnete vo webovom rozhraní a k dispozícii máte funkcie a nastavenia, na aké ste zvyknutí. Podrobne som o možnostiach inštalácie aplikácií písala pred necelým rokom v článku Dva týždne s Huawei P40 Pro bez Google služieb. Za ten čas sa situácia s aplikáciami ešte zlepšila.  

Problémom už nie je ani bezkontaktné platenie mobilom. Stačí vám nainštalovať si apku Curve, zadať potrebné údaje a hotovo. Platíte priložením telefónu k terminálu ako s každým iným androidom. V aplikácii máte prehľad o zrealizovaných platbách a ešte môžete využívať cashback a ďalšie funkcie aplikácie. 

Série P od Huawei vždy patrili medzi foto špičku. Legendárnym modelom je pre mňa Huawei P30 Pro (recenzia), minuloročný P40 Pro bol pre mňa menším sklamaním. Preto aj názov recenzie naráža na P30 Pro. Mnohí majitelia hľadajú jeho nástupcu už dlhší čas, viacerí nás oslovujú cez e-mail či správu na Facebooku. 

Huawei P50 Pro má všetko, čo by ste od poriadneho fotomobilu očakávali. Všestranný fotoaparát, s ktorým vytvoríte kvalitné širokouhlé snímky, makro zábery aj výrazne priblížené. Nesklame ani video, k dispozícii sú rôzne foto režimy a svoju kreativitu môžete vyskúšať pri tvorbe čiernobielych záberov. 

Nápis na zadnej strane zariadenia pri objektívoch napovedá, že na vývoji sa podielala známa firma Leica. Štvoricu fotoaparátov tvorí hlavný 50-megapixelový s clonovým číslom f/1.8 a optickou stabilizáciou obrazu, 13-megapixelový fotoaparát s laserovým zaostrovaním, ktorý poslúži aj na snímanie záberov zblízka, čiernobiely 40 Mpix senzor so svetelnosťou f/1.6 bez AF a 64 Mpix periskopický teleobjektív, ktorý disponuje automatickým zaostrovaním optickou stabilizáciou obrazu a 3,5-násobným optickým priblížením. 

Veľmi použiteľné zábery získate aj pri 10-násobnom priblížení. Čiernobiely fotoaparát bol kedysi v Huawei smartfónoch zaujímavou voľbou výrobcu, no podobné snímky sú dnes v mobiloch skôr softvérovou záležitosťou, nie hardvérovou. O to viac ČB senzor v P50 Pro prekvapil. Ale milo. Ocením ho viac než zbytočné 2 Mpix snímače na makro foto a bokeh efekt. Tie by však pri vlajkovej lodi zrejme nikto, a oprávnene, nečakal. 

Kvalita záberov je výborná. Samozrejme, záleží aj od šikovnosti fotografa a pevnej ruky (a čistého objektívu), no či už budete fotiť bežné snímky, širokouhlé, alebo sa budete chcieť pozrieť teleobjektívom na vzdialenejší objekt či nápis, budete zrejme spokojení. 

Ostré fotografie plné detailov zhotovíte hlavne za dostatočného svetla, no ani noc nie je veľkou prekážkou a nemusíte ani používať Nočný režim. Ten vyladí farby do teplejších odtieňov a nie vždy to zodpovedá realite. Nočné snímky z automatického režimu síce majú o niečo menej detailov a chladnejšie tóny, ale boli prirodzenejšie. 

Širokouhlé zábery ale za zhoršených svetelných podmienok nerobte, používajte hlavný fotoaparát. Pri teleobjektíve sa môžete spoľahnúť na veľmi dobré výsledky pri použití 3,5-násobného priblíženia, niekedy dokáže kvalitou prekvapiť aj 10-násobný zoom. Maximom je 100-násobné priblíženie, to je ale skôr pre zábavu, alebo keď sa potrebujete pozrieť na nejaký vzdialený objekt, ale reálne si ho nechcete vyfotiť. 

Portrétový režim si dokáže veľmi dobre poradiť nielen s tvárou, ale napríklad aj so zvieracou srsťou, a pekne ju nechá zaostrenú, pričom pozadie rozostrí. Pri nahrávaní videa môžete v režimoch zvoliť Dvojité zobrazenie a snímať z prednej i zadnej kamery naraz, pričom máte k dispozícii počas záznamu videa rozsah záberu od širokouhlého až po 15-násobné priblíženie. 

Maximom v bežnom režime je 4K so 60 snímkami za sekundu. Zaujímavé, že širokouhlé video sa dá natáčať iba v režime Duálneho zobrazenia, pri automatickom nie je v ponuke. Kvalita videa aj zvuku je veľmi dobrá. 

Huawei P50 Pro prichádza nielen o ochranným obalom v balení, ale nechýba tam ani 66 W rýchlonabíjačka, ktorá poslúži na dobíjanie 4360 mAh akumulátora. Z nuly na polovicu kapacity to trvá necelú 20 minút, do 100 % asi 45 minút. 

Nabíjala som každý druhý deň, náročnejší používateľ po nabíjačke siahne častejšie, no jeden celý pracovný deň aj pri silnej záťaži telefón zvládne. Rýchlym 50 W nabíjaním disponuje aj bezdrôtová technológia, vyžiť môžete aj reverzné dobíjanie kompatibilných zariadení, ako sú ďalšie smartfóny, hodinky či bezdrôtové slúchadlá. 

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia s IP68

+ výborný 120 Hz OLED displej

+ výkonný hardvér

+ špičkový fotoaparát

+ rýchle nabíjanie

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ už sa dá platiť bezkontaktne

+ množstvo softvéru v AppGallery prípadne sú dostupné alternatívy

Nevýhody:

- stále bez Google služieb

- absencia 5G

- výrazne lesklá zadná stena (vyrieši obal)

- vysoká cena 

Orientačná cena: 1199 eur

Záver

Ak hľadáte výborný fotomobil a ste ochotní telefónu odpustiť absenciu Google služieb a 5G pripojenia, Huawei P50 Pro môže byť pre vás vhodným adeptom. Ide o špičkový smartfón s krásnym displejom, elegantným dizajnom a slušnou výdržou batérie na jedno nabitie. 

Problémom môže byť okrem Google služieb vysoká cena. Výrobca síce pri uvedení na trh láka rôznymi darčekmi a pri kúpe od operátora získate aj finančný bonus, no stále je tu v tejto cenovej kategórii silná konkurencia od Samsungu a Applu. Bude to mať veľmi ťažké. Ak fanúšikovia značky čakali na dôstojného nástupcu Huawei P30 Pro, dočkali sa. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

juraj12321.02.2022 - 17:02 Trvalý odkaz

Tak sympaticky telefon a tak tazko predajnym ho spravili. Chybaju google sluzby, okej da sa bez nich zit, nemozu ponuknut 5G verziu, ale mohli to vykompenzovat cenou. Mozno je pre nich ozaj Europa uz nepodstatnym trhom.

Celá diskusia 1 príspevok