Huawei P smart 2021 - slušná výbava, nízka cena

Recenzia lacného 6,7'' dual SIM android bez podpory Google služieb. Napriek pomalším reakciám ide o slušný smartfón pre nenáročných používateľov.

Huawei P smart 2021 (základné info) nie je žiadna horúca novinka, na slovenský trh prišiel koncom minulého roka. Dostal sa aj do ponuky slovenských operátorov, v Orangei vám k nemu teraz pribalia ako darček fitnes náramok, a tak sme sa pozreli, čo zákazník za cenu hlboko pod dvesto eur dostane. 

Ako už výška cenovky napovedá, nemôžete mať veľké očakávania, ani čo sa výkonu či kvality fotoaparátu týka, no v oblasti výdrže na jedno nabitie vám 5000 mAh batéria poslúži minimálne jeden celý náročný deň. Ak ste striedmy používateľ, bez väčších problémov sa dostanete na dva dni výdrže. Výhodou 22,5 W nabíjačka  v balení, takže na plné nabitie bude stačiť približne hodina a pol. 

Hlavnou nevýhodou Huawei je absencia Google služieb, čo môže byť pre niekoho výrazný nedostatok. No umiestnenie súrodenca Huawei P40 Lite na treťom mieste v ankete Výhodný Mobil roka 2020 naznačuje, že niektorí zákazníci to ako hendikep nepociťujú. 

Obchod AppGallery sa stále zapĺňa novým a novým softvérom, takže aj android bez podpory Google služieb sa stáva čoraz viac použiteľným bez väčších obmedzovaní. 

Na test sme do redakcie dostali zelený farebný variant, ktorý pôsobí elegantným dojmom, ale plastová lesklá stena bola veľmi náchylná na odtlačky. Riešením bude buď časté leštenie handričkou alebo použitie ochranného krytu. Jeden sme našli v balení. Oblé bočné steny mi pri manipulácii s mobilom až tak nevadili.

Čítačka odtlačkov je umiestnená v pravej bočnej stene a nerobila žiadne problémy. Na odomykanie telefónu môžete okrem iného použiť aj rozpoznávanie tváre. V dolnej stene nájdeme reproduktor, USB-C konektor a výrobca nezabudol ani na 3,5 mm jack. Slot na dve nanoSIM karty a jednu microSD kartu umiestnil do ľavej steny. 

6,67-palcový IPS displej s malým otvorom na prednú kameru vycentrovaným na stred ponúka pomer strán 20:9 a rozlíšenie 1080 x 2400 bodov. Vyššiu než 60 Hz obnovovaciu frekvenciu nečakajte. Rozlíšenie obrazovky môžete nastaviť manuálne buď na Full HD+ prípadne HD+, alebo nechať na umelú inteligenciu, ktorá v prípade potreby zníži rozlíšenie na šetrenie energie. 

Nechýbajú štandardné funkcie ako rozsvietenie displeja po prijatí upozornenia, zdvihnutí telefónu alebo po dvojitom poklepaní. Pokiaľ máte nastavené aj rozpoznávanie tváre, môžete sa hneď v priebehu sekundy dostať aj na domácu obrazovku. 

Výkon má na starosti čipset vlastnej výroby Kirin 710A a 4 GB operačná pamäť RAM. Pripravte sa na občasné pomalšie reakcie a zaváhania systému, ale nešlo o nič tragické. Od dvestoeurového telefónu však extra výkon nemôžeme očakávať. Používateľ, ktorý je zvyknutý na smartfóny tejto cenovej kategórie, si asi sťažovať nebude. 

Vnútorný 128 GB priestor je pre bežného používateľa zrejme dostatočne veľký, komu nebude stačiť, alebo si bude chcieť ukladať fotografie a iné médiá na pamäťovú kartu, môže použiť microSD až do veľkosti 512 GB. Dobrou správou je, že týmto nepríde o dual SIM funkciu, výrobca zvolil tzv. triple slot. 

Nad operačným systémom Android 10 beží šikovná nadstavba EMUI 10.1.1. Bezpečnostné záplaty sú z novembra 2021. Vidno, že tento model nie je pre výrobcu prioritou, čo sa aktualizácií týka. V informáciách o telefóne ma prekvapil názov zariadenia - Huawei Y7a. 

Nie je žiadnym tajomstvom, že Huawei niektoré modely predáva na rôznych trhoch pod iným názvom, Huawei P smart 2021 nie je výnimkou. Jeho prezpečeným bratom je napríklad aj Honor 10X Lite (základné info). Dokonca aj odporúčanú cenu majú rovnakú. Takže pokiaľ uvažujete nad týmto Honorom, naše skúsenosti z testovania Huawei P smart 2021 poslúžia aj vám. 

Na zadnej strane sú pod sebou zoradené štyri fotoaparáty. Hlavný 48 Mpix využíva technológiu spájania štyroch pixelov do jedného pre kvalitnejší výsledok, takže výsledná fotografia má 12 megapixelov. Pokiaľ chcete fiotiť do plného 48 Mpix rozlíšenia, musíte ísť v menu aplikácie Fotoaparát do ponuky Viac. 

Snímať môžete s pomerom strán 4:3, 1:1 a 20:9, obľúbený formát 16:9 chýba. Výsledné fotografie sú vzhľadom na cenovú kategóriu celkom slušné, najmä, ak ich pozeráte iba na displeji mobilu a neplánujete ich premietať návšteve na 4K televízore. 

Pozornejšiemu oku neunikne, že pri priblížení na fotke chýbajú detaily, namiesto niektorých objektov môžu byť machule, ale kto si už nejakú fotku zdieľanú na sociálne siete približuje a skúma? Širokouhlý 8 Mpix fotoaparát je fajn, ale ani tu zázraky nečakajte. Pokiaľ však chcete mať v zábere čo najviac objektov, poslúži. 

Nechýba tu Nočný režim, no odporúčam nefotiť v tme len týmto režimom, ale vyskúšajte, ako bude vyzerať snímka pri automatike. Možno budete prekvapení, že až tak výrazný rozdiel vo výsledku nebude. Pomáha umelá inteligencia. 

Zvyšné dva 2 Mpix fotoaparáty slúžia na makro zábery a rozostrovanie pozadia. Skúšala som, či je rozdiel pri použití makro režimu a snímaní 48 Mpix hlavným fotoaparátom, a následnom priblížení. Je, ale iba mierny. Prekvapivo v prospech 2 Mpix makro objektívu. 

Portrétový režim pri snímke psa bokeh efekt nespravil. Na rozostrenie pozadia musíte použiť režim Clona s variabilným nastavením hĺbky ostrosti. Videá zhotovíte maximálne vo Full HD rýchlosťou 60 snímok za sekundu a patria medzi priemer. Tieto parametre platia aj pre prednú 8 Mpix kameru. Na nejakú pokročilú stabilizáciu zabudnite.

V menu nechýba FM rádio (bez RDS a RT) a príjemne prekvapilo, že na jeho počúvanie nepotrebujete mať pripojené slúchadlá, ktoré by slúžili ako anténa. Na miestach, kde nemáte dobré internetové pripojenie alebo si chcete šetriť dáta, si môžete spríjemniť prácu na záhrade alebo chate počúvaním FM rádia. 

Reproduktor v spodnej stene  nie je veľmi hlasný ani kvalitný, ale na počúvanie rádia úplne stačí. Jeho hlasitosť viete ovládať aj pri vypnutej obrazovke. Môžete si nastaviť časovač, ktorý rádio vypne po 10 - 90 minútach, alebo nikdy. 

Medzi špecifikáciami nájdeme LTE, Bluetooth 5.1, GPS, Glonass i Beidou. NFC chýba, no pre absenciu Google Pay aj služby Huawei Pay, bezkontaktné platby aj tak nemôžete využívať. 

Výhody: 

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ výdrž na jedno nabitie

+ šikovná používateľská nadstavba EMUI

+ slušný displej

+ na počúvanie FM rádia nepotrebujete pripojené slúchadlá

Nevýhody: 

- občas pomalšie reakcie systému

- priemerné fotoaparáty

- lesklá zadná strana náchylná na odtlačky

- obmedzenia systému bez Google služieb

- posledná bezpečnostná Google záplata z novembra 2020

Orientačná cena: 169 €

Záver

Huawei P smart 2021 to nemá na našom trhu jednoduché. Konkurencia je silná, najmä jej nechýba podpora pre Google služby. Stále si však tento model môže nájsť spokojných zákazníkov, ktorým sa bude páčiť pekný dizajn, veľmi dobrá výdrž batérie a rýchla čítačka odtlačkov. Šikovná používateľská nadstavba EMUI je plná užitočných funkcií a aplikačný obchod AppGallery sa stále plní novým softvérom. 

Ak hľadáte lacný, plnohodnotný dual SIM s veľkým displejom, všestranným fotoaparátom, dobrou výdržou, nevadia vám chýbajúce Google služby a nie ste nároční na bezchybné reakcie systému, môže byť pre vás tento model vhodným spoločníkom. 

Skúšobné fotografie:

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu