Huawei Nova 9 - fešák s kompromismi

Recenzia elegantného a ľahkého androidu bez Google služieb s kvalitným 6,5'' OLED displejom, výkonným hardvérom, slušným fotoaparátom a rýchlym nabíjaním.

Huawei to stále nemá ľahké. Pretrvávajúce embargo zo strany vlády USA má na svedomí, že čínsky výrobca nemá prístup k technológiám amerických firiem, a tak nielen že v jeho smartfónoch nemôžu bežať Google služby, ale stopku má aj 5G konektivita. 

Preto Huawei Nova 9 neponúka podporu sietí piatej generácie. Pri slabom pokrytí u nás to ale nemusí byť až tak veľkým nedostatkom. Tým najväčším ostáva absencia obchodu Google Play. Napriek tomu, že Huawei až obdivuhodne pracuje na čo najväčšom počte obľúbených aplikácií v obchode AppGallery. 

Najmä slovenský používateľ má možnosť stiahnuť si veľké množstvo lokálneho sofvéru a neustále pribúda ďalší. Prekážkou boli aj chýbajúce platby mobilom, no ani to už nie je neprekonateľný problém. Stačí si stiahnuť apku Curve, zaregistrovať platobnú kartu a môžete platiť bezkontaktne aj smartfónom Huawei  bez Google Pay. 

Chýbajúce aplikácie môžete vyhľadať cez Petal Search. Po zadaní názvu apky budete presmerovaní buď do oficiálneho obchodu Huawei alebo na niektorý alternatívny web, ako APKPure, prípadne oficiálnu stránku vývojára. Ako "prežiť" bez Google služieb a napriek tomu používať známe Google aplikácie, sme písali už pred vyše rokom v recenzii Huawei P40 Pro

Huawei podobne ako napríklad Apple či Samsung ide cestou ekosystému a jednotného cloudu, kedy zariadenia jednej značky medzi sebou spolupracujú, dajú sa bezdrôtovo prenášať súbory, začať prácu na jednom a dokončiť ju na druhom zariadení a podobne. 

V jednom čase som mala k dispozícii Huawei Nova 9 a tablet Huawei MatePad 11 s pripojenou Bluetooth klávesnicou. Vďaka funkcii Práca na viacerých obrazovkách sa mi na tablete zobrazil displej smartfónu, ktorý som mohla ovládať bez toho, aby som musela telefón fyzicky držať v ruke. 

Presúvanie multimédií a dokumentov jedným ťahom bolo veľmi pohodlné. Komfortné bolo napríklad aj písanie SMS správ. Posledná aktualizácia priniesla aj podporu novej služby MeeTime, ktorá funguje podobne ako FaceTime na Apple zariadeniach. 

Na uloženie fotografií, videí, záloh a synchronizáciu kontaktov, kalendára, úloh, hesiel k Wi-Fi a podobne je tu služba Huawei Cloud. V základe je 5 GB úložisko zadarmo, ďalšiu kapacitu si môžete dokúpiť. Za štandardný balík s ďalším 50 GB priestorom zaplatíte 50 centov mesačne. Ak máte viac dát na uskladnenie, za dodatočné 200 GB úložisko si Huawei pýta 1,50 € mesačne, čo je veľmi prijateľná suma. 

Aj Huawei ponúka službu Nájsť zariadenie, vďaka ktorej môžete vyhľadať stratený mobil, tablet, hodinky, slúchadlá a iné zariadenia, nechať sa k nim navigovať, dajú sa na diaľku uzamknúť, sledovať a vymazať obsah na ochranu vášho súkromia. Stačí byť zariadeniach prihlásený pod rovnakým Huawei ID.

Ako vidno, kúpou Huawei smartfónu získate aj užitočné doplnkové služby, ktoré sa neustále rozširujú o nové funkcie a dokážu konkurovať službám známych výrobcov. Ak máte smartfón, hodinky, tablet, slúchadlá a notebook značky Huawei, výhody ekosystému dokážete využívať naplno. 

Tento dlhý úvod do softvérových vymožeností považujem za dôležitý, pretože napriek tomu, že v Huawei smartfónoch nemôžete využívať Google služby, stále má veľa zaujímavých a užitočných vlastností, ktoré môžu byť pre niekoho dôležitejšie, než možnosť pristupovať na YouTube cez apku namiesto webového rozhrania. Stačí si totiž na domácu obrazovku pridať záložku YouTube a jedným klikom sa dostanete na YouTube, kde ste prihlásení Google účtom. 

Huawei Nova 9 prichádza do Európy v dvoch farebných verziách - Black a Starry Blue. Do redakcie dorazil druhý odtieň, ktorý zaujme svetelný efektom na zadnej, matnej strane. Základná modrá farba sa pri dopade svetla mení zo striebornej až po fialovú. 

Povrchová úprava odoláva odtlačkom a nečistotám, a tak ste ušetrení od neustáleho leštenia. Vďaka zaobleným bokom a nízkej hmotnosti len 177 gramov (toľko ukázala redakčná váha), sa veľmi dobre drží v ruke. Ani sa pri manipulácii nešmýka, no kto chce mať väčšiu istotu, že sa telefón nepoškriabe a nepoškodí pri páde na zem, môže použiť priesvitné silikónové puzdro v balení.

Tam nájdete okrem tradičných dokumentov, nástroja na vyberanie SIM karty a USB-C kábla aj 66 W nabíjačku. Rýchle nabíjanie je pri Nova 9 jedným z lákadiel. Z nuly na 50 % to trvá približne 20 minút, do 100 % kapacity si počkáte ďalších 20 minút. Kým sa naraňajkujete a spravíte rannú hygienu, telefón máte nabitý na celodenné používanie. 

Ak máte pred sebou náročný deň, budete používať navigáciu, veľa fotografovať, prípadne hodiny trávite sledovaním sociálnych sietí, počúvaním hudby a čítaním správ na internete, radšej noste pri sebe power banku. Pre istotu. Aby vás po na večer, keď ešte nebudete mať namierené domov, pri pohľade na 20 % zostatok batérie nechytala panika.

Pýchou Huawei Nova 9 je určite displej s "vodopádovým" efektom. Zaoblenie po stranách je tak akurát a mne neprekážalo, no chápem, že nie každý je fanúšikom zaoblených displejov. Odlesky po okrajoch pri čítaní textu alebo prezeraní obrázkov niekedy prekážali aj mne. 

Na OLED paneli s pomerom strán 19,5:9 a 6,57-palcovou uhlopriečkou je použité Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2340 bodov. Či ho chráni odolné sklo, netušíme, výrobca sa k ochrane nevyjadril. Vieme však, že dokáže využiť až 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a zobrazí až jednu miliardu farieb. 

V nastaveniach obrazovky máte na výber medzi vysokou (120 Hz), štandardnou (60 Hz) a dynamickou obnovovacou frekvenciou zameranou na plynulosť a energetickú úspornosť, ktorá sama určí, kedy a kde bude konkrétna rýchlosť zobrazovania použitá.

Na priamom slnku je jas displeja dostatočne vysoký na to, aby ste nemali problém prečítať a vidieť zobrazený obsah. Integrovaná čítačka odtlačkov je rýchla a spoľahlivá. Kombinovať ju môžete s rozpoznávaním tváre. 

V pravej bočnej stene sa nachádza červenou farbou zvýraznený vypínač a tlačidlá ovládania hlasitosti. Na vypínač som palcom dočiahla bez problémom, s tlačidlami hlasitosti asi bude mať ženská ruka problém, treba si telefón v ruke posunúť nižšie. Ľavá stena ostala prázdna, čo oceníte pri položení telefónu na bok, napríklad pri fotografovaní, keď chcete mať zariadenie pevne opreté o podložku kvôli stabilite. 

V hornej stene sa nachádza iba mikrofón, v dolnej USB-C konektor, ďalší mikrofón, jeden reproduktor a šuplík na dve nanoSIM kartu. Pamäťovku do slotu nevložíte, vystačiť si tak musíte so 128 GB úložiskom. Gumené tesnenie dáva tušiť, že by telefónu nemuselo uškodiť jemné ošplechnutie vodou, no certifikovaná odolnosť tu chýba. 

Zadnej strane kraľuje zostava fotoaparátov a decentné, lesklé logo Huawei Nova. Zvyšná trojica objektívov a LED blesk sa nenápadne krčí pod hlavným 50 Mpix snímačom vo veľkom kruhu. 

V Nova 9 nebeží HarmonyOS, ako by sme očakávali, ale používateľská nadstavba EMUI 12.0.1 nad Androidm 11. Potvrdzuje to pohľad na systémové informácie o telefóne v nastaveniach. O Androide tam síce nepíše ani slovo, ale zo skúseností je to jasné. 

EMUI 12 má veľa spoločného s HarmonyOS 2.0 a majitelia Huawei zariadení dostanú systém, na ktorý boli zvyknutí. Len s niekoľkými novinkami. Zmenou prešla notifikačná lišta, ktorú teraz stiahnete potiahnutím zhora nadol po ľavej strane displeja, kým slajdnutím vpravo vyvoláte Ovládací panel s prepínačmi. Trošku to pripomína systém iOS. 

Bohužiaľ, gestom zhora nadol po domácej obrazovke už nezobrazíte doručené upozornenia, ale zobrazí sa vám vyhľadávanie. Nikde v nastaveniach sa to nedá zmeniť. Ak sa vám to predsa len podarilo nájsť, podeľte sa o to v diskusii pod článkom. 

Potiahnutím prstom z kraja obrazovky vyrolujete panel so skratkami k obľúbeným aplikáciám. Ak si tam nastavíte tie najpoužívanejšie, ušetríte si klikanie v menu. V nastaveniach si zvolíte, či chcete mať všetky aplikácie na domácej obrazovke, alebo k nim budete pristupovať potiahnutím prstom zdola nahor. 

K dispozícii máte širokú paletu prispôsobení, či už tapiet, ikon, priečinkov so súbormi a aplikáciami alebo aj Always on displeja. Ďalšie motívy na AOD si môžete stiahnuť alebo aj vytvoriť. Zobrazenie si môžete naplánovať, čím šetríte batériu. 

Súčasťou vopred nainštalovaných aplikácií je aj Hudba, Knihy a Video, ktoré už obsahujú bezplatný aj platený obsah, prípadne si tam môžete prezerať a počúvať obsah z vlastnej knižnice. 

K výkonu Snapdragonu 778G nemám pripomienky. V kombinácii s 8 GB operačnou pamäťou RAM ho bolo vždy dostatok. Nielen na bežnú prácu, ale aj graficky náročnejšie úlohy. Nezaznamenala som ani prehrievanie zariadenia, a to ani pri dlhodobom používaní fotoaparátu. 

Ten som skúšala už krátko po oficiálnom uvedení vo Viedni, a tak väčšina fotografií na konci recenzie je práve z Viedne. Snímky zhotovené za denného svetla vyzerajú na displeji smartfónu veľmi pekne, sú ostré, no po priblížení vidíte málo detailov. 

Ani pri prezeraní na displeji počítača sa za ne nemusíte hanbiť, farby nie sú až tak vyblednuté, ako sme videli pri starších zariadeniach. Celkovo musím povedať, že fotografie z Huawei Nova 9 sa mi páčia, softvér pracuje veľmi dobre. Na prvý pohľad sú snímky jasné, línie ostré, farby prirodzené. 

Po priblížení už ale vidno jemný šum a drobnejších detailov sa nedočkáte. Ak by som mala porovnať výsledok 50 Mpix fotoaparátu Nova 9 so 108 Mpix v Honore 50, musím uznať, že Huawei u mňa o pár percent vyhráva. 

Ak chcete mať fotografie v plnom 50 Mpix rozlíšení, musíte ísť do ponuky Viac a kliknúť na Vysoké rozlíšenie. Štandardne fotoaparát využíva technológiu spájania štyroch pixelov do jedného, a tak výsledné snímky z automatického režimu majú 12,5 Mpix rozlíšenie. Z pomerov strán už tradične, chýba pomer 16:9. Na výber máte 4:3, 1:1  a na celú obrazovku. Podrobné špecifikácie sa dočítate v základnom infe

Širokouhlý 8 Mpix fotoaparát je slušný a pri dobrom svetle a pevnej ruke fotografa sa aj ním dajú zhotoviť snímky, ktoré s radosťou ukážete svojim blízkym. Využiť môžete rôzne efekty, ktoré dodajú fotografiám nový rozmer. Rada som používala mono efekt, kedy snímky viedenských uličiek dostali pekný retro nádych. Efekty (filtre) sú dostupné pri hlavnom aj širokouhlom fotoaparáte. 

Režim Super makro umožňuje snímanie blízkych objektov od 4 cm vzdialenosti, ale výsledky ma veľmi nepresvedčili. Lákadlom fotoaparátu je video, konkrétne režim Vlog, ktorý cieli na tvorcov YouTube alebo TikTok videí. 

Bežné video viete nahrávať aj v 4K rýchlosťou 30 snímok za sekundu, a to aj na širokouhlom objektíve. Režim Vlog však podporuje maximálne Full HD so 60 fps. V tomto režime používate naraz prednú 32 Mpix  i zadnú 50 Mpix kameru v rôznom pomere. Podľa toho, či chcete zvýrazniť záber zo zadného fotoaparátu a svoje selfie naznačiť v malom ráme, alebo môžete mať obidva zábery rovnako veľké. 

Aj počas nahrávania videa viete prepínať medzi rozložením kamier v obraze. Je to šikovné i zábavné zároveň. Svoju kreativitu môžete ukázať aj v režime Tvorca príbehu. Na výber máte z niekoľkých vopred nadefinovaných šablón, ktoré sa skladajú z niekoľkosekundových záberov a hudobného klipu. 

Pre nočné fotografie môžete na prednom aj zadnom (i širokouhlom) fotoaparáte využiť špeciálny režim Noc, no rozdiel v kvalite snímok pri použití nočného a automatického režimu nie je veľký. Keď ho nebudete zapínať vôbec, o nič zásadné neprídete. Výsledok nie je zlý, ale niektoré konkurenčné modely aj s nižšou cenovkou ponúkajú lepšiu kvalitu nočných záberov. 

Orientačná cena: 499 eur

Výhody:

+ tenká a ľahká konštrukcia

+ kvalitný displej

+ rýchle 66 W nabíjanie

+ vlogovací režim fotoaparátu

+ rýchly a spoľahlivý systém

+ dostatok výkonu

+ slušný hlavný fotoaparát

Nevýhody:

- absencia Google služieb

- chýba certifikovaná vodeodolnosť

- niekomu môže chýbať teleobjektív

- stále chýba možnosť fotografovať s pomerom strán 16:9

- vzhľadom na konkurenciu vysoká cena 

- slabý nočný režim

- chýba 5G

- iba jeden reproduktor

Záver

Huawei Nova 9 to nebude mať v dravej konkurencii ľahké. Zaujať môže nízkou hmotnosťou, tenkým telom, subjektívne pekným dizajnom, rýchlym nabíjaním, vlogovacím režimom fotoaparátu a kvalitným displejom. Novinke však chýba podpora 5G sietí, certifikovaná vodeodolnosť, stereo reproduktory a niekomu môže chýbať aj teleobjektív a slot na pamäťové karty. Najmä vzhľadom na 128 GB úložisko. Veľkým súperom je aj konkurent od bývalej dcérskej firmy Honor 50 (recenzia).

Najväčšou prekážkou na ceste za európskym zákazníkom však zrejme bude ansencia Google služieb. Huawei sa naozaj snaží priniesť čo najviac aplikácií aj do vlastného obchodu AppGallery, ale kým budú niektoré apky na fungovanie stále vyžadovať spoluprácu s Googlom, nebude plnohodnotnou náhradou za Google Play. 

Nie každý však k svojmu životu nevyhnutne potrebuje Google služby, a tak preňho môže byť Huawei Nova 9 vhodným kandidátom pri hľadaní nového smartfónu. No tí ostatní nemajú veľa dôvodov, prečo tento model uprednostniť pred, často aj cenovo výhodnejším, konkurentom. Napriek tomu držíme Huawei palce, určite si to zaslúži. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu