Huawei Nova 10 Pro - sebavedomý elegán

Smartfón s elegantným dizajnom, kvalitným OLED displejom, dostatočne výkonným hardvérom, veľmi dobrými fotoaparátmi, super rýchlym 100 W nabíjaním a sebavedomou cenovkou.

Huawei Nova 10 Pro patrí do vyššej strednej triedy a premiéru mal na domácom čínskom trhu už v júli. Na slovenský trh prišla novinka začiatkom októbra a pokiaľ si ju kúpite do 23. októbra, dostanete pribalený užitočný darček: úplne bezdrôtové Bluetooth slúchadlá Huawei FreeBuds Pro 2 (recenzia)

Aj tento model je zasiahnutý embargom na značku Huawei zo strany USA, a tak tu nenájdeme podporu Google služieb ani 5G konektivitu. 

Absencie Googlu sa ale nemusíte obávať. Vďaka stále širšej ponuke aplikácií v oficiálnom obchode Huawei AppGallery a možnosti obísť chýbajúci Google Play pomocou apky GSpace, môžete na HMS telefónoch používať takmer každú apku, na ktorú ste zvyknutí z tradičného androidu. Ja som zatiaľ nenarazila na žiadnu, ktorú by sa mi nepodarilo na Huawei rozbehať. Podrobnejšie sa o tom rozpíšem neskôr. 

Huawei Nova 10 Pro (základné info) zaujme už na prvý pohľad. Elegantná konštrukcia s jemne skosenými bočnými stenami a trblietavým povrchom zadnej steny, ktorý nezachytáva odtlačky prstov, sa veľmi dobre drží v ruke. Nevadí mi ani takmer 200-gramová hmotnosť. Nevnímam ju. 

Zadnej strane dominuje výrazný dizajnový prvok oválneho tvaru (Star Orbit), ktorý ukrýva trojicu fotoaparátov. Vo veľkom prstenci je umiestnený hlavný 50 Mpix snímač obkolesený širokouhlým objektívom a pomocným senzorom na rozostrovanie pozadia. V dolnej časti zadnej steny je zlaté logo série Nova. 

Zostava fotoaparátov vytŕča nad povrch konštrukcie, no ak využijete silikónový obal, ktorý je súčasťou balenia, ich výšku dorovnáte. V pravom boku sa nachádza vypínač zvýraznený červenou linkou a klávesy ovládania hlasitosti. Ľavý bok je prázdny. 

Dole sa nachádza šuplík na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý, ktorý ponúka stereo zvuk, nájdeme v hornej stene. Reprodukcia zvuku je dostatočne hlasná a kvalita slušná. Ak nebudete očakávať výrazné basy, ale budete ich využívať najmä pri sledovaní filmov a videí, môžete byť spokojní. Na počúvanie hudby odporúčam pripojiť vlastné kvalitné slúchadlá. 

Predná strana patrí takmer 6,8-palcovej obrazovke s OLED technológiou a jemným rozlíšením 1200 x 2652 bodov. Obnovovacia frekvencia je maximálne 120 Hz a je len na vás, či budete využívať adaptívne zobrazenie, kedy sa systém sám rozhodne, ktorá je vzhľadom na zobrazený obsah dostatočná, alebo si napevno nastavíte 60 Hz alebo 120 Hz. 

Rovnako môžete nechať na inteligentnú automatiku nastavovanie rozlíšenia obrazovky. Ak by ste chceli mať nastavené jemné rozlíšenie permanentne, je to možné. Minimom je 800 x 1768 pixelov, čo sa môže hodiť pri šetrení energie. 

Displej je po bokoch výraznejšie zaoblený a v tých miestach sa lomí text či fotografie, čo niekomu môže prekážať. Pri ovládaní gestami mi to však neprekáža, palec mi jemne kĺže zo strany do stredu. Súčasťou displeja je čítačka odtlačkov, ktorá je rýchla a bezproblémová. Len občas sa mi stávalo, že som musela palec opakovane priložiť alebo zadať kód. Väčšinou sa obrazovka odomkla bez problémov. 

V ľavom hornom rohu je veľký výrez na duálnu prednú kameru, ktorú tvorí 60 Mpix hlavný a 8 Mpix sekundárny fotoaparát určený na snímanie na výšku. Kvalitu displeja hodnotím ako veľmi dobrú, nemala som problém s čitateľnosťou ani na priamom slnku a páčilo sa mi aj zobrazenie farieb. 

Nainštalované aplikácie si môžete nechať zobrazovať všetky na domácich obrazovkách, alebo využiť "zásuvku", kedy získate prístup k apkám v klasickom menu. Ja som využívala zásuvku, mám rada poriadok v apkách a na domácich obrazovkách si nechávam iba dôležité widgety alebo tematicky rozdelené priečinky s najčastejšie používanými aplikáciami. 

Samozrejmosťou je always on displej, pri ktorom si viete prispôsobiť jeho vzhľad, spôsob zobrazovania, ja som využívala plánované zobrazenie od rána do večera. Kto chce šetriť batériu, môže si nastaviť zobrazovanie po ťuknutí. 

Srdcom Nova 10 Pro je Snapdragon 778G v 4G verzii doplnený 8 GB operačnou pamäťou RAM a 256 GB úložiskom bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami. Väčšine používateľov zrejme bude táto kapacita stačiť. Po rozbalení mi ukazovalo približne 230 GB voľného miesta. Na uloženie doinštalovaných aplikácií a multimédií, ktoré chcem využívať offline, ako filmy a hudbu pri cestovaní lietadlom, je to dostatočné. 

Nasnímané fotografie a videá môžete automaticky ukladať do Huawei cloudu, ku ktorému máte prístup aj cez webové rozhranie, alebo nahrávať do Google fotiek. Automatická synchronizácia nefunguje, ale ak otvoríte Google fotky a máte v nastaveniach povolené zálohovanie, nasnímané fotky sa začnú odosielať. 

V globálnych verziách HMS (Huawei Mobile Services) smartfónov beží operačný systém Android bez podpory Google služieb prekrytý známym používateľským prostredím EMUI. Na domácom čínskom trhu sa predávajú zariadenia s vlastným systémom Huawei HarmonyOS. 

Prvé smartfóny bez Google služieb mali veľa chýbajúcich aplikácií, ktoré sa do zariadení nedali bežným spôsobom cez obchod s aplikáciami nainštalovať, alebo aj keď sa nainštalovali ak súbor .apk, niekedy sa zobrazovalo hlásenie, že na spustenie potrebujú Google služby alebo Google účet. 

Dnes je už po rokoch situácia výrazne lepšia a väčšina softvéru beží v Huawei smartfónoch bez väčších problémov. Ak potrebujete doinštalovať nejakú obľúbenú aplikáciu a v oficiálnych obchode AppGallery ju nenájdete, môžete využiť vyhľadávač Petal Search, ktorý apku vyhľadá a navedie vás do obchodu tretej strany, odkiaľ si ju môžete stiahnuť. Najčastejšie je to APKPure, prípadne Aurora Store. 

Všetkým používateľom HMS zariadení však odporúčam nainštalovať si GSpace. Miesto, ktoré slúži ako centrum na inštaláciu softvéru a spúšťanie nainštalovaných aplikácií. Po otvorení GSpace a prihlásení sa Google účtom máte k dispozícii okrem množstva iných aj ikonu Google Play. 

Po ťuknutí sa dostanete do Google obchodu, pričom sa váš Huawei tvária ako niektoré staršie zariadenie, ktorému Google služby nechýbajú, napríklad Huawei Mate 20 Pro. Pokojne môžete z Google Play sťahovať všetko, čo vám chýba. Nemala som problém so spustením a fungovaním žiadnej aplikácie.

Ani napríklad Slovensko v mobile, ktoré som najskôr stiahla cez Petal Search z APK Pure, ale po spustení vyhodilo hlášku, že tento softvér sa nedá spustiť na mojom zariadení. Po nainštalovaní cez GSpace už nebol žiadny problém. Aktivácia aj fungovanie apky je bezproblémové. Huawei smartfónov bez Google služieb sa tak vôbec nemusíte obávať. Dnes je situácia úplne iná než pred rokmi. 

Bezkontaktné platenie mobilom zasa rieši apka Curve. Zadáte do nej údaje o platobnej karte ako do Google Pay a hotovo. V obchode stačí odomknúť obrazovku a priložíte mobil k terminálu. Platila som s Huawei aj za cestovný lístok priamo v HMD a bez problémov. 

Na väčšinu bankových aplikácií, Waze, Hopin, Bolt, Netflix, Spotify, Facebook, Messenger, Instagram, Lidl Plus a ďalší často používaný softvér GSpace ani nepotrebujete. Nájdete ich v Huawei AppGallery. 

Fotoaparáty Huawei Nova 10 Pro patria k výhodám tohto zariadenia. Najmä hlavný s 50-megapixelovým snímačom ponúka kvalitné výsledky, a to aj pri zhoršených svetelných podmienkach. Podľa výrobcu je hlavný senzor vybavený Huawei RYYB Color Filter Array, ktorá zachytí o 40 % viac svetla než tradičné RGGB šošovky.

Príjemne prekvapili nočné fotografie z hlavného fotoaparátu. Zvyčajne boli dostatočne jasné a aj po priblížení bolo vidno dosť detailov. Nebolo ani nutné používať režim Noc. Automatika si poradí veľmi dobre. 

Zvyšnú dvojicu zadných fotoaparátov tvorí 8 Mpix širokouhlý so 112° uhlom záberu, ktorý využijete aj na makro zábery od dvoch centimetrov a 2 Mpix senzor na snímanie hĺbky záberu, teda tzv. bokeh efekt. Pekné snímky získate aj v noci, no najmä pri použití hlavného fotoaparátu, širokouhlému chýbajú detaily a vidno na snímke viac šumu. 

Pri nahrávaní videí, ktoré môžu byť až v 4K rozlíšení, oceníte technológiu Follow Focus, ktorá sa zameria na hlavný objekt a automaticky ho sleduje počas nahrávania. Aj keď zo scény zmizne a objaví sa neskôr. Makro videá od 2 cm nasnímate v HD. 

Špeciálne algoritmy rozpoznávania tváre a rozostrenia pozadia dokážu vo videu vytvoriť pekný bokeh efekt. Ak chcete kreatívne video, môžete využiť niekoľko šablón, ktoré pomôžu vytvoriť video jedným kliknutím.

Fanúšikov selfie zrejme zaujme predná 60 Mpix predná kamera s automatickým zaostrovaním a 100° uhlom, takže sa do zábery zmestí viac objektov. Širokouhlé video v 4K ocenia nielen vlogeri. Počas snímania si viete video priblížiť až 5-krát a ukázať tak detail tváre alebo scenériu na pozadí. Sekundárny 8 Mpix predný fotoaparát s 2-násobným optickým priblížením je určený na portréty. 

Za dostatku svetla je kvalita prednej kamery veľmi dobrá, s ubúdajúcim svetlom pribúda šumu a detaily sa zlievajú. S lepším osvetlením pomáha displej, ktorý sa počas snímania výrazne zosvetlí, konečný výsledok však po priblížení fotografie nie je taký kvalitný, ako cez deň. 

Režim Dual-View Video na prednej kamere môžete využiť ak potrebujete v jednom zábere poukázať na nejaký detail, druhý záber sníma celú scénu. 

O dostatok energie sa stará 4500 mAh batéria so 100 W rýchlym nabíjaním a napriek dnešným eko baleniam niektorých výrobcov je adaptér Huawei stále súčasťou balenia. Výdrž na jedno nabitie je priemerná, pri bežnom používaní nie je problém zvládnuť bez dobíjania celý deň. 

Ak však budete veľa fotiť, necháte sa navigovať, často budete kontrolovať sociálne siete, počúvať hudbu či podcasty, nabíjačku budete hľadať už pred večerom. Nabitie trvá z nuly na 100 % necelú polhodinu, do 80 % to telefón zvládne za približne 20 minút, takže len niekoľko minút na nabíjačke dodá smartfónu dosť energie na niekoľkohodinové používanie, aj keď batériu nedobijete do plnej kapacity. Rýchle nabíjanie je veľmi návykové. 

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ výborný OLED displej

+ kvalitné fotoaparáty s množstvom režimov

+ predný duálny fotoaparát 

+ super rýchle 100 W nabíjanie

+ súčasťou balenia je nabíjačka aj ochranný obal

Nevýhody:

- cena

- chýba odolnosť voči vode aj OIS

- absencia bezdrôtového nabíjania

- s ubúdajúcim svetlom klesá na širokouhlom fotoaparáte kvalita fotografií

- absencia Google služieb (rieši používanie GSpace)

- chýba 5G

Orientačná cena: 700 eur 

Záver

Huawei Nova 10 Pro ponúka pekný dizajn, výborný displej, dostatočne výkonný hardvér, kvalitné fotoaparáty a veľmi rýchle káblové nabíjanie. Chýbajúca podpora pre Google služby už dnes nie je tak veľký hendikep ako pred rokmi a HMS smartfón je vďaka množstvu aplikácií v AppGallery a „obchádzke“ cez GSpace už takmer plnohodnotný android. 

Zamrzí snáď len absencia bezdrôtového nabíjania. Pri tejto cenovej kategórii by som ho už čakala. Rovnako aj odolnosť voči vode a prachu. Chýba aj optická stabilizácia, ktorú by som ocenila najmä pri nahrávaní videí. Kvôli embargu v Nova 10 Pro nemôžete využívať rýchle 5G pripojenie, čo by ale pre mňa nebol významný argument, či telefón kúpiť alebo nie. 

Novinka od Huawei si napriek vysokej cene zaslúži pozornosť. V kombinácii s dotáciou od operátora a atraktívnym darčekom k nákupu môže osloviť zákazníkov, ktorí sú zvyknutí na prostredie EMUI, hľadajú štýlový dizajn, ocenia kvalitný displej, veľmi dobré fotoaparáty a super rýchle nabíjanie, pričom nemusia investovať do nákupu rýchlo nabíjačky. Nájdu ju v balení.

Skúšobné fotografie:

Diskusia k článku:

Začať diskusiu