Huawei musí skončiť s výrobou vlastných čipov Kirin

K jednému veľkému problému - absencii Google služieb v smartfónoch, musí čínsky výrobca čeliť ďalšiemu, možno ešte väčšiemu. K 15. septembru 2020 zastaví výrobu čipov Kirin.

Výkonné čipsety Kirin od Huawei smelo konkurujú Snapdragonom. Výrobca ich používa vo svojich top modeloch a vyšších modeloch strednej triedy. CEO firmy Richard Yu nedávno vyhlásil, že sú nútení pod tlakom americkej vlády zastaviť výrobu procesorových čipov.

Jeden z najväčších výrobcov smartfónov a dodávateľov sieťových zariadení sa len nedávno stal svetovou jednotkou v globálnych dodávkach smartfónov na trh, keď porazil dlhoročného rivala Samsung. Nová skutočnosť je tak ďalšou veľkou ranou pre firmu, ktorej sa z kategórie béčkových výrobcov podarilo v priebehu rokov dostať medzi svetové top značky. 

Výroba čipov Kirin navrhnutých inžiniermi Huawei sa zastaví 15. septembra 2020. Dôvodom je používanie technológií USA potrebných k ich výrobe, ktorú Huawei nedokáže sám zabezpečiť. "Je to pre nás veľká strata", povedal Richard Yu. "Bohužiaľ, v druhom kole amerických sankcií boli objednávky na naše čipy akceptované iba do 15. mája. Produkcia sa zastaví 15. septembra. Tento rok môže byť poslednou generáciou špičkových čipov Huawei Kirin," dodal.

Huawei nemá v zásobe žiadne čipy. Poslednými smartfónmi s Kirinom tak môžu byť modely série Mate 40. Očakáva sa, že v nich pobeží Kirin 1000 vyrobený 5 nm technológiou. Pokiaľ sa v budúcnosti nič nezmení, Huawei sa bude musieť spoliehať najmä na procesory MediaTek, ktoré však pre výkonné Snapdragony nie sú dostatočnou alternatívou. 

Výrobca znížil aj predpokladané množstvo dodaných smartfónov na globálny trh v tomto roku, ktorých bude zrejme menej než 240 miliónov z minulého roka. 

Zdroj: apnews.com
 

Diskusia k článku:

Peter Markuška10.08.2020 - 05:14 Trvalý odkaz

Úspešne Amici rozbijú jedneho excelentného konkurenta. Kto by si myslel, že im to bude stačiť, myslel by si zle. Nasledovať bude Xiaomi.

Marián Petrík10.08.2020 - 08:54 Trvalý odkaz

vy tu fakt driemete. že vraj nová skutočnosť. toto sa vie už dobrého štvrť roka. už sa konečne spamätajte a robte si robotu poriadne.

Marián Petrík10.08.2020 - 09:01 Trvalý odkaz

In reply to by Peter Markuška

už je návrh. aby aj ostatní čínski výrobcovia prišli o google služby. ak si ten americký idiot myslí, že tým niečo dosiahne, je na veľkom omyle. škodí len americkej ekonomike a samozrejme aj nám zákazníkom. snapdragon požiadal o výnimku, ak by uspel, tak by sa v mobiloch od huawei mohli objaviť práve procesory od tejto firmy. ak by však platili všetky tie zákazy, tak tu nebude žiadna konkurencia. samsung by za tie svoje nepodarky pýtal ešte viac a zastavili by sa inovácie. nech je ako chce, číňak si časom nejako poradí. trumpéta tým len zvýši technologickú vyspelosť číny a poškodí svoju ekonomiku.

viperman10.08.2020 - 16:30 Trvalý odkaz

In reply to by Peter Markuška

xiaomi nevyraba sietove riesenia. t.j 5G, cely ten spor je postaveny iba na tom, s telefonmi to nic nema. staci si aj pozret podiel na trhu v usa aky maju cinski vyrobcovia, dokonca aj LG tam preda viac telefonov ako cinanci...

osobne mi nejaky huawei je uplne na haku aj kebyze skonci, nikdy som od tej firmy produkt nemal a ani neplanujem, lebo to neponuka nic viac co konkurencia nema.... a este je to aj cinskou vladou podporovana spolocnost...

Celá diskusia 9 príspevkov