Huawei môže napriak snahe USA budovať v Európe 5G siete

Európska komisia informovala, že čínsky výrobca nebude na základe všeobecných regulácií na úrovni EÚ vopred vylúčený z budovania sietí piatej generácie. Vo veľkej Británii už Huawei získal povolenie.

Vyplýva to zo stanoviska Európskej komisie (EK) k novému dokumentu týkajúceho sa kybernetickej bezpečnosti v členských krajinách. 

Bezpečnostný manuál stanovuje štandardy implementácie 5G technológií v krajinách EÚ. Sprísnenie požiadaviek síce zrejme sčasti znevýhodní čínske technologické spoločnosti, no taktiež ich vopred nevylúči z výberového konania dodávateľov 5G infraštruktúry. 

Spojené štáty už dlhodobo vyvíjajú výrazný tlak na svojich spojencov, čo dokazuje aj prítomnosť amerických delegácií v Európe. Lobisti pod vedením vysokých predstaviteľov Trumpovho kabinetu sa snažia o úplne vylúčenie Huawei zo súťaže o európske siete 5G. 

Zatiaľ však nič nenaznačuje tomu, že spoločnosť nebude o zmluvy na európske 5G siete súťažiť. Neobjavil sa ani žiadny priamy dôkaz, ktorý by Huawei usvedčil napríklad zo špionáže alebo zneužívania získaných dát. 

Len nedávno dostal Huawei povolenie od Národnej bezpečnostnej rady a bude sa podieľať na budovaní sietí piatej generácie vo Veľkej Británii

Podľa oficiálneho vyhlásenia britskej vlády budú môcť operátori využívať 5G infraštruktúru čínskeho výrobcu pri bežnej prevádzke prakticky bez obmedzenia. Výnimky sa budú vzťahovať len na siete slúžiace strategickým objektom, akými sú napríklad vojenské základne, jadrové elektrárne alebo sieťové jadrá.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu