Huawei Mate Xs 2 – vydarená skladačka

Recenzia smartfónu so skladateľným displejom, ktorý v zatvorenom stave takmer nerozpoznáte od bežného androidu. Ponúka výborný displej, dostatok výkonu aj úložiska a veľmi dobré fotoaparáty.

Huawei Mate Xs 2 (základné info) je vylešenou verziou viac než dva roky starého modelu Huawei Mate Xs (základné info). S predchodcom ho spája zatváranie telefónu s displejom po obvode, nie vnútri, novší čipset, ale bez podpory 5G sietí, mierne silnejšia batéria s o niečo rýchlejším nabíjaním a vynovené fotoaparáty. 

Novinka je takisto výrazne ľahšia. Namiesto pôvodných 300 gramov váži "iba" 259 gramov, čo sme overili na redakčnej váhe. Stále je to veľké a ťažké zariadenie, no rozdiel 50 gramov je cítiť hlavne pri dlhšom používaní. 

Smartfónov so skladacím displejom je na trhu už viacero od rôznych výrobcov a s rôznym konštrkčným riešením. Niektoré sa ohýbajú ako kniha, iné nasledujú spôsoby tradičného véčka a Huawei ide svojou cestou. Po zložení konštrukcie displej nie je schovaný vnútri a neobjaví sa externá obrazovka, ako napríkald na Samsungu Galaxy Z Fold3 (recenzia), ale displej ostane po obvode zatvoreného zariadenia. 

Na prvý pohľad to yvzerá ako šialené riešenie, veď displej sa tak môže ľahko poškriabať a výmena prasknutej obrazovky nie je lacný špás. Ale stačil pohľad do produktového balenia a bolo jasné, že tentoraz už v základe dostane zákazník aj ochranný kryt. A treba pochváliť, že veľmi šikovný.

Telefón sa dá, samozrejme, používať aj bez ochrany, ale to neodporúčam ani tým, čo majú dosť peňazí na výmenu displeja alebo amjú radi adrenalín. Keďťe tu nemáme žiadne kovové rámy po bokoch, ale zaoblené sklo, telefón s av ruke poriadne šmýka. A používať šmykľavý telefón nie je nič komfortné. Majnä v lete, ak mávate spotené ruky. 

Preto určite oceníte spomínaný kryt v balení. Po jeho nasadení získate v zatvorenom stave smartfón, ktorý na prvý pohľad len ťažko odlíšite od bežného telefónu. Vďaka dostatočnej šírke, sa Mate Xs pohodlne používa na bežné úlohy aj zatvorený, vrátane písania na softvérovej klávesnici.

Čo sa napríklad o Samsungu Galaxy Z Fold3 povedať nedá. Kvôli veľmi úzkej vonkajšej obrazovke bolo písanie a ovládanie telefónu občas utrpením, hlavne ak máte veľké prsty. Mate Xs 2 je iný zážitok. Pri bežnom používaní všetko pohodlne zvládnete so zatvoreným telefónom na 6,5-palcovej obrazovke. Ak potrebuje využiť veľký 7,8-palcový displej, stačí vzadu stlačiť tlačidlo, povoliť na ľavej strane kryt a rozložiť displej. 

Ochranný kryt necháta nasadený, nie je nutné ho skladať. Pri manipulácii vám vôbec nebude prekážať a využiť ho môžete aj ako stojan. Za tento oba Huawei jednoznačne chválim. Ak chcete displej opäť zložiť, stačí konštrukciu zavrieť, docvaknúť kryt v rohoch a hotovo. Opäť máte z tabletu  bežný smartfón. 

Huawei Mate Xs 2 používam niekoľko týždňov ako svoj primárny mobil a na pohodlnosť pri každodennom používaní nemôžem povedať zlé slovo. Tento typ konštrukčného riešenia mi vyhovuje oveľa viac než pri zatváraní na spôsob knihy. No iba s dodávaným krytom. 

Miesto ohýbania je na OLED obrazovke stále vidno a cítiť aj pod prstom, no žiadna tragédia, pri používaní som to vôbec nevnímala. Jeho jemnosť je 424 ppi (2480 x 2200 bodov), môžete si nastaviť Inteligentné rozlíšenie, ktoré by malo meniť rozlíšenie podľa zobrazeného obsahu a šetriť tak energiu. 

Podobne ako pri nastaveni obnovovacej frekvencie displeja na Dynamická. Na výber máte aj Štandardnú so 60 Hz a vysokú so 120 Hz zobrazením, čo ale spotrebuje najviac energie. V sekcii Zmena veľkosti aplikácie si určíte, ktoré apky budú používať aké zobrazenie, či 16:9, 4:3 alebo an celú obrazovku. 

Ja som mala nastavené všetky na celú obrazovku a nezaznamenala som žiadny problém. Pokiaľ to teda daná apka podporuje. Ak však budete pozerať film, napríklad na Netflixe, pripravte sa na výrazné čiene pruhy hore a dole. Tu výraznú výhodu veľkého displeja nepocítite. Oceníte ho skôr pri čítaní správ, sledovaní sociálnych sietí, navigácii a podobne. 

Čítačka odtlačov je umiestnená v pravej bočnej stene a fungovala presne a rýchlo. Odporúčam naskenovať odtlačok aj po nasadení ochranného obalu, pretože vtedy prst dolieha mierne inak a mne to zo začiatku robilo problém, keďže som palec skenovala bez krytu. Po tom, čo som pridala ďalší odtlačok, problém zmizol. 

V dolnej stene sa nachádza USB-C konektor, šuplík na dve nanoSIM karty a pamäťovú NM Card a reproduktor. Druhý je v hornej stene, takže si užijete aj stereo reprodukciu zvukov. Je dostatčne hlasná, ale priemernej kvality. Basy boli nevýrazné. Ak však plánujete počúvať hlavne filmy a na hudbu si pripojíte vlastné slúchadlá, trápiť vás to nemusí. 

Vnútri pracuje starší čipset Snapdragon 888 4G splu s 8 GB operačnou pamäťou RAM. Nemala som ale žiadny problém s výkonom či rýchlosťou systému, za čo môže vyladená nadstaba EMUI 12.0.1, ktorá beží nad Androidm 11. Bez Google služieb.

Ak nenájdete svoju obľúbenú apku v primárnom obchode App Gallery, využite Petal vyhľadávanie. Stačí zadať názov hľadanej aplikácie a zobrazia sa vám výsledky, odkiaľ sa dá stiahnuť. Zvyčajne vám ponúkne možnosť z APKPure. Využiť môžete aj Aurora Store. Mne nič zásadné pri používaní nechýbalo, Gmail so si nastavila do natívnej aplikácie Email, problém nebol s banovými apkami ani Waze. Namiesto Google máp som využívala Petal mapy. 

Problémom už dávno nie je ani bezkontaktné platenie mobilom. Všetko vyrieši apka Curve, ktorá pracuje na podobnom princípe ako Google Pay (dnes už Peňaženka). Vytvoríte si účet, pridáte tam svoje platobné karty, medzi ktorými môžete prepínať podľa potreby. Všetky nákupy nájdete prehľadne zobrazené v histórii. 

Jediným obmedzením, pokiaľ si neoveríte svoju identitu cez občiansky preukaz, sú platby len do výšky 20 eur. Ak chcete platiť mobilom vyššie sumy, musíte byť overeným klientom. Pridať si tam môžete rôzne zákaznícke karty na uplatnenie zliav a zbieranie bodov. 

Nadstavbu EMUI mám rada už dlho, páči sa mi množstvo prispôsobení vzhľadu, doplnkové funkcie a podrobné nastavenia, ale tu ma mrzela jedna vec. Som zvyknutá na "zásuvku" s aplikáciami, lenže tu chýba. Takže všetky apky som mala rozložené po obrazovkách. Takisto potiahnutie prstom zhora nadol po domácej obrazovke nevyroluje notifikačnú lištu, ale zobrazí vyhľadávanie. Toto mi nevyhovuje. 

Písanie po softvérovej klávesnici mi nerobilo problé, bolo rýchle a relatívne bez preklepov. V zatvorenom stave píšete ako na bežnom smartfóne, pri rozloženom displeji si môžete klávesnicu nechať zobraziť štandarne, prep písanie jednou rukou, ako plávajúcu alebo rozdelenú na dve časti pre písanie dvomi palcami, vtedy sa mi písalo najkomfortnejšie. 

Výhodou veľkého displeja je aj možnosť mať otvorených viac okien s aplikáciami naraz. Pokojne aj tri či štyri, medzi ktorými môžete jednoducho prepínať, príadne ich minimalizovať na rýchle opätovné spustenie. 

Nechýba funckia AOD, teda stále zapnutý displej. Pri jeho zobrazení môžete vyberať z niekoľkých vopred nastavených dizajnov, prípadne si stiahnete z obchodu ďalšie motívy. Režim zobrazovania môže byť plánovaný podľa určeného času, celý deň alebo sa môže zobraziť po ťuknutí. 

V nastaveniach displeja nájdeme aj Ochranu zraku s plánovaným zapnutím, nastavením úrovne filtra a obmedzením blikania obrazovky. 

Vnútorné 512 GB úložisko vystačí na množdtvo aplikácií, hudby, fotografií a videí. Ak vám nebude stačiť, môžete si dokúpiť pamäťovku Nano Memory Card, čo je vlastný štandrad Huawei. Kúpiť ju na Slovensku nie je ľahké a karta so 128 GB kapacitou stojí okolo 60 eur. Väčšine zákazníkov ale bude 512 GB úložisko zrejme stačiť. 

Fotoaparáty v skladacích smartfónoch nie sú ich hlavným lákadlo, tým je flexibilita displeja, takže som nemala veľké očakávania, ale v Huawei Mate Xs 2 ma príjemne prekvapila ich kvalita. Či už išlo o hlavný 50 Mpix snímač, dobrú prácu odviedol aj 13 Mpix širokouhlý fotoaprát a 8 Mpix teleobjektív prekvapil 3,5-násobným optickým priblížením. 

Optickú stabilizáciu nájdeme iba na teleobjektíve, tomu nechýba ani PDAF zaostrovanie, a tak výsledky sú veľmi slušné. Teleobjektív dokáže priblížiť digitálne maximálne 30-krát, to už ale ide kvalita výrazne dole. Škoda, že OIS nenájdeme aj na hlavnom fotoaparáte. Ale aj tak podáva veľmi dobrý výkon. Cez deň aj v noci. 

V sekcii Viac nájdete mnosžtvo režimov pre vašu kreativitu vrátane monochromatického. Predná 10 Mpix kamera je taký štandard, ale dokáže nahrávať 4K 60 fps videá, rovnako ako zadný fotoaparát. Ak chcete kvalitnú selfie, môžete v zatvorenom stave využiť druhú obrazovku, ktorá sa zobrazí po ťuknutí na ikonu telefónu v rohu obrazovky. Ako spúšť poslúži tlačidlo hlasitosti. 

V Mate Xs 2 je vložená 4600 mAh batéria s podporou 66 W rýchleho nabíjania, nabíjačku nájdete v balení. Postačí vám na celý deň bežnej práce a večer máte ešte rezervu približne 20 %. Ak budete často používať telefón s otvoreným displejom, kapacita pôjde dole rýchlejšie. Ja som mala Mate Xs 2 asi na 90 % zatvorený. Nabíjanie z nuly do 100 % trva približne 45 minút. Bezdrôtové nabíjanie chýba. Škoda. 

Výhody:

+ pohodlné používanie v zatvorenom stave

+ veľký displej 

+ dostatok výkonu

+ 512 GB úložisko

+ kvalitné fotoaparáty

+ možnosť využiť druhú obrazovku na selfie hlavným fotoaparátom

+ rýchly systém

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ 66 W rýchlonabíjačka a ochranný kryt v balení

Nevýhody:

- vysoká cena

- vysoká hmotnosť

- starší čipset

- chýbajú Google služby (ale nie je to neprekonateľný problém)

- chýba zásuvka aplikácií

- chýba bezdrôtové nabíjanie

Orientačná cena: 1999 eur

Záver

Huawei Mate Xs 2 je veľmi drahé zariadenie. Ak však viete, prečo ho chcete a využijete jeho možnosti naplno, verím, že budete spokojní. Absencia Google služieb už nie je takou katastrofou ako kedysi, väčšina aplikácií sa dá doinštalovať. V zatvorenom stave ide o bežný smartfón s pohodlným ovládaním, po otovrení získate malý tablet so šikovným prostredím. 

Oceňujem ochranné puzdro, ktoré je súčasťou balenia (spolu s rýchlonabíjačkou a káblom). Poslúži nielen na ochranu pred poškodením, ale aj ako stojan pri pozeraní videí alebo čítaní správ. Výkonu má dostatok, displej vás nesklame ani na priamom slnku a dobrú prácu odvádzajú aj fotoaparáty. 

Jedinou výraznou nevýhodou je vysoká cena. 1999 eur je naozaj dosť, napriek tomu, že k telefónu získate kvalitné smart hodiny od Huawei ako darček. Hlavne ak ju porovnáme s najväčším konkurentom Samsungom Galaxy Z Fold3, ktorý sa dá cez oficiálny e-shop kúpiť v čase akcie za 1179 eur. 512 GB verzia Foldu3 je o 100 eur drahšia. Potešila by aj vode odolnosť a bezdrôtové nabíjanie, ktoré Galaxy Z Fold3 nechýba. Snáď sa dočkáme v ďalšej generácii. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu