Huawei Mate 30 príde zrejme bez podpory služieb Googlu

Koniec obchodnej vojny zrejme nebude taký hladký ako sa očakávalo. Podľa BBC má Huawei predstaviť ďalší smartfón, ktorým bude zrejme Mate 30, bez podpory služieb Play. Novinka by tak prišla o Gmail, Play Store, YouTube a ďalšie bežne používané aplikácie.

Sankcie USA voči Huaweiu pre podozrenia zo špionáže sa s mobilným výrobcom tiahli istý čas. Obchodnú vojnu ukončil Summit G20, kde sa Trump stretol s čínskym prezidentom Xi Jinpingom a lídri avizovali, že obe krajiny obnovia svoje rokovania. Zdá sa, že nie všetko prebehne tak hladko, ako sa očakávalo. Podľa BBC mal Google potvrdiť, že ďalší smartfón od Huaweiu príde bez podpory Play služieb. 

Čínsky výrobca má v pláne najbližšie predstaviť model Mate 30. Agentúra Reuters tvrdí, že uvedenie prebehne 18. septembra bez ohľadu na aktuálnu situáciu. Niektoré zdroje uvádzajú dátum 19. september.  Americké ministerstvo obchodu umožňuje firmám predaj licencií Huaweiu. Na zozname je viac než 130 firiem, ktoré už s čínskym výrobcom mali obnoviť spoluprácu. Zdá sa, že Google medzi nimi stále nie je. 

Huawei už skôr potvrdil, že operačný systém Android a jeho služby má v pláne využívať aj naďalej. Stalo sa tak po oznámení ich vlastného Harmony OS, ktorý mnohí označujú ako plán B v prípade, že nevyjde dohoda s Googlom. Pripravovaný systém však zatiaľ vraj nie je vo fáze, kedy by bol schopný plného nasadenia v mobiloch.

K uvedeniu Mate 30 bez podpory Play služieb sa už vyjadrili aj analytici. Neveria, že novinka bude mať úspech s absenciou známych aplikácií ako Play Store, Mapy, YouTube a ďalších.  Ako Huawei situáciu vyrieši, ukáže čas. Dizajn novinky Mate 30 prezradili rendery s ochranným krytom, očakávaným špecifikáciám sme sa venovali v článku Rad Huawei Mate 30 má prísť 19. septembra.
 

Zdroj: BBC, Reuters


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu