Huawei Mate 30 príde bez podpory Google služieb, európska dostupnosť je neznáma

Chýbajúce aplikácie má nahradiť ponuka v obchode AppGallery. Predaj noviniek začína na ázijskom trhu, kde zákazníci služby od Googlu nepotrebujú. Neskôr bude nasledovať Európa. Konkrétny dátum však zatiaľ nie je známy.

Očakávané modely rodiny Huawei Mate 30 boli sú už oficiálne známe a podrobnejšie sme sa im venovali v článku Séria Huawei Mate 30 je zameraná na výkon, dizajn a fotoaparáty. Výrobca predstavil inovatívny systém kamier, zdokonalený displej či vylepšené nabíjanie. Za leskom oficiálneho uvedenia sa však skrývajú aj pretrvávajúce problémy Huaweiu s vládou USA, kde čínsky výrobca, ako obeť obchodnej vojny, aktuálne ťahá za kratší koniec.

Oznámené prímerie (viac v článku Obchodná vojna končí, Huawei môže znova spolupracovať s americkými firmami) nie je také jednoduché, ako sa očakávalo. Americké ministerstvo obchodu už síce umožňuje firmám predaj licencií Huaweiu a na zozname je už vyše 130 partnerov, Google však stále chýba. 

O problémoch na prezentácii nepadlo ani slovo a firma sa sústredila na softvér dostupný cez obchod AppGallery. To, že Huawei predstavil novú sériu top modelov bez podpory služieb Googlu potvrdil aj šéf spoločnosti Richard Yu. S tým súvisí aj začiatok predaja na ázijskom trhu, ktorý má podľa Yua o ich smartfón stále veľký záujem aj napriek chýbajúcim službám od Googlu. 

Potom bude nasledovať uvedenie ďalej. Európska dostupnosť zatiaľ nie je známa, aj keď výrobca uviedol ceny v eurách. Yu nepriamo hovoril aj o tom, že do nových smartfónov je technicky možné načítať služby od Googlu, ktoré zo zrejmych dôvodov nemohli byť vopred nanštalované. S cieľom povzbudiť vývojárov k spolupráci Huawei potvrdil, že každý, kto uvedie svoju aplikáciu do obchodu AppGallery, z nej získa až 85 % výnosov. 

Podľa vedenia spoločnosti išlo o nevyhnutný krok, ktorému rozumejú všetci partneri. Ak by sa situácia s Googlom zmenila, Huawei by zrejme bez problémov prostredníctvom aktualizácie dokázal vrátiť jeho služby do svojich smartfónov. Tým sa veľmi darí v Číne, kde zákazníci Google nevyužívajú. Krajina je svetovým lídrom v podpore 5G, ktoré je tam už bežne dostupné na 50 % územia. 

Zdroj: GSM Arena

Diskusia k článku:

KEXAME22.09.2019 - 07:15 Trvalý odkaz

Co z toho robíte takú aféru, ved skoro všetky apky sú aj v app gallery. Gmail sa dá nastaviť aj v emailovom klientovi, nepotrebujete na to trapnu apku. Dokonca už teraz všetky aktualizácie na aplikácie od Huawei idú cez appgallery nie cez gplay

Železomej22.09.2019 - 12:30 Trvalý odkaz

Veď podobne to má aj iPhone... Safari (Chrome), Mail (Gmail), Apple Mapy (Google maps) no ešte radšej Waze. No dobre chýbal by mi Google prekladač :-D

Daor3222.09.2019 - 16:51 Trvalý odkaz

In reply to by KEXAME

aha takze pri telefone za 1000 euro mam strpiet nejake kompromisy? A vsetky tie aplikacie, ktore mam zakupene v google play mi teraz daju v huawei zadarmo?

Celá diskusia 3 príspevky