Huawei Mate 20 X 5G - obor pripravený na budúcnosť

Čitateľské skúsenosti so 7,2'' dual SIM androidom zameraným na vysoký výkon, podporou 5G sietí a dlhú výdrž na jedno nabitie.

Pamätáte sa ešte na rad Mate 20? V roku 2018 Huawei predstavil štvoricu telefónov radu Mate : Mate 20 Lite, Mate 20 Pro, Mate 20 a Mate 20 X. Práve posledný menovaný sa do našich končín prostredníctvom oficiálnej distribúcie bohužiaľ nepozrel a pritom sa dá povedať, že podľa ohlasov išlo o najzaujímavejšieho zástupcu série Mate. 

Obor so 7,2'' rovným OLED displejom, 3,5 mm vstupom pre slúchadlá a 5000 mAh batériou vzbudzoval silné emócie. Pre niekoho išlo o neprimerane veľký smartfón, pre niekoho o ideálny nástroj pre hranie hier a konzumáciu mediálneho obsahu. Moje dojmy z tejto 4G verzie telefónu si môžete prečítať v nasledovnom článku Huawei Mate 20 X - sedempalcový herný obor.

Je rok 2020 a na trhu už máme rad Mate 30 bez Google služieb a taktiež bez písmena X v názve. Huawei nástupcu pod názvom Mate 30 X jednoducho nepredstavil. Uspokojiť sa preto musíme s ľahko upravenou verziou Mate 20 X s prívlastkom 5G, ktorú Huawei predstavil ešte v máji 2019 a ktorá sa predáva aj na Slovensku. 

Hlavný rozdiel bude každému jasný. Vynovený Huawei Mate 20 X bol obohatený o 5G modul Balong 5000. Toto však nie je jediná novinka, ktorú v telefóne nájdete. V tomto texte sa budem venovať jeho hlavným prednostiam a nedostatkom počas reálneho používania, pričom sa nevyhnem častému porovnaniu s jeho pôvodnou 4G verziou. Milovníci kompaktných smartfónov môže tento článok preskočiť.

Rozmermi aj hmotnosťou je 5G verzia, okrem rozdielu jeden gramu, úplne totožná s pôvodnou 4G verziou telefónu. Vizuálne rozdiely sa však nájdu. 5G verzia telefónu síce získala hrdý nápis "5G" na zadnej strane telefónu, ale prišla o hornú mriežku perfektne hrajúcich stereo reproduktorov. Aby strát nebolo málo, o svoje miesto prišiel aj 3,5 mm jack, čo možno niekoho zabolí. 

Ostatné vonkajšie konštrukčné prvky ostávajú nemenné. Stále tu máme obrovský 7,2-palcový plochý OLED displej s Full HD rozlíšením. Jeho obnovovacia frekvencia je štandardných 60 Hz, čo môže v dnešnej dobe niektorých hráčov odradiť. Displej telefónu obsahuje kvapkový výrez pre prednú 24 Mpix kameru. 

Rámy okolo displeja sú minimálne. Snímač odtlačkov prstov je stále na zadnej strane telefónu. Výrobca ho neintegroval do displeja, ako je to už štandardom v dnešnej dobe. Mne osobne to nevadí. Integrované čítačky v displeji stále nedosahujú želané rýchlosti pri odomykaní, vždy sa aj tak uchýlim k odomknutiu tvárou. Klasická čítačka odtlačkov prstov je takmer vždy presná a extrémne rýchla. 

Čo sa z neznámych príčin vytratilo, sú podarené gestá pre prijímanie hovorov, sťahovanie notifikačnej lišty, posúvanie fotografií v galérii a podobne, ktoré bolo možné cez čítačku vykonať. Nastavenia ani ich aktiváciu neviem pri 5G verzii nikde nájsť a nevidím jediný dôvod, prečo by Huawei mal túto výbornú vlastnosť odstrániť. Čo sa našťastie aj pri 5G verzii zachovalo, je miesto pre infraport na hornej hrane telefónu. 

Zadná strana telefónu je zo skla so štruktúrovaným povrchom. Už teraz môžem povedať, že ide o pomerne odolný povrch, pretože ani po roku používania predošlej 4G verzie sa na zadnej strane nenachádzajú žiadne škrabance. Je pravda, že sa k telefónu správam priateľsky.

Čo sa zmenilo, je farba zadnej strany. 5G verziu dostanete v zelenej farbe Emerald Green. Existuje aj modré prevedenie, ktorého odtieň je oveľa tmavší než v prípade modrej farby 4G verzie, ide však len o čínsky variant. Krásnu striebornú farbu Phantom Silver použitú pri 4G verzii v prípade 5G verzie nehľadajte. Je zaujímavé, že aj po takmer dvoch rokoch je dizajn tohto telefónu stále aktuálny.

Z pohľadu odolnosti si Mate 20 X 5G ponechal certifikát IP53, čiže je odolný voči prachu a ošpliechaniu sladkou vodou.

Keď hovoríme o verziách, je potrebné spomenúť, že na trhu existuje globálna verzia telefónu pod označením EVR-N29, ktorá je vybavená všetkými službami od Google oficiálnou cestou. Znamená to, že telefón podporuje všetky služby a aktualizácie, ako na každom inom telefóne.  Ide pravdepodobne o posledný model, ktorý nie je dotknutý zákazom americkej vlády.

Na trhu ale nájdete aj model pod označením EVR-AN00. Ide o čínsku verziu Mate 20 X 5G, ktorá Google služby neobsahuje. Viete si ich ale jednoducho doinštalovať, pričom vám budú chodiť aj aktualizácie. Bohužiaľ, platobná funkcia Google Pay v prípade čínskej verzie fungovať nebude.

Huawei Mate 20 X 5G sa oficiálne predáva aj na našom trhu, avšak vo veľmi obmedzenom množstve. V čase písania tohto článku je telefón viac menej už nedostupný. Predajcovia tomuto modelu pravdepodobne veľmi neveria. Ide predsa len o veľké zariadenie určené pre špecifickú skupinu ľudí a 5G siete sú u nás stále otázkou budúcnosti, aj keď už nie veľmi ďalekej.

Nebudem a nechcem nikoho presviedčať o tom, či 7,2-palcový telefón je vhodný alebo nevhodný pre bežné používanie. Toto je na každom z nás. Ide jednoznačne o veľké zariadenie, ktoré je ťažké ovládať jednou rukou, alebo ho schovať do malej kabelky. Vyznavači kompaktných zariadení tento telefón nikdy nepochopia a je to úplne v poriadku. 

Je určený pre skupinu ľudí, ktorí často pozerajú videá, potrebujú lepšie vidieť napríklad výkresy, alebo iný obsah, ktorý je ťažko viditeľný na malom displeji. Práve pri Mate 20 X mi zatiaľ ako pri jedinom telefóne prišiel zmysluplný a reálne použiteľný režim rozdelenej obrazovky. Ten si mimochodom môžete jednoducho vyvolať rozdelením obrazovky hánkou prsta. Gesto funguje výborne.

Počas testovania som Mate 20 X 5G používal paralelne spolu s Xiaomi Mi Note 10 Pro. Hoci Xiaomi je kompaktnejšie zariadenie, ktoré sa ľahšie používa v jednej ruke a niekde vonku na prechádzke je teda praktickejšie, konzumácia obsahu bola po prechode na Mate 20 X úplne iným zážitkom. Jeho veľký displej má na mňa efekt, ako keby mi niekto dal dioptrické okuliare.

Všetko je viac viditeľné, všetko má svoj priestor, ľahšie a rýchlejšie sa píše (obojručne) na klávesnici. Toto oceníte najmä keď ste doma alebo sedíte v pohodlí niekde v kresle alebo v kaviarni. Spätný prechod na menší displej Xiaomi bol bolestivejší. Ako keby som prechádzal z veľkej limuzíny do malého mestského auta. Na druhej strane som získal väčšiu praktičnosť v podobe jednoručného ovládania telefónu.

Spomenuli sme vonkajšie rozdiely medzi 4G a 5G verziami Mate 20 X, poďme si spomenúť rozdiely vo vnútri telefónu. 5G verzia pochopiteľne obsahuje 5G modul. Ďalej sa znížila kapacita batérie z 5000 mAh u 4G verzie na 4200 mAh pri 5G verzii a v neposlednom rade pribudlo rýchle nabíjanie z 22,5W u 4G verzie na 40W pri 5G verzii. Ostatné parametre ostávajú prakticky rovnaké. 

5G model je vybavený štandardne 8 GB RAM pamäte a 256 GB (UFS 2.1) internej pamäte. Viete si ju rozšíriť cez špeciálne NM (Nano Memory) karty. K dispozícii máte stále vstup pre dve SIM karty, ale je zdieľaný s pamäťovou kartou, čiže pri použití pamäťovej karty prídete o dual SIM funkciu.

Hlasitosť v slúchadle je výborná, nemal som problém počuť volajúceho ani v hlučnejšom prostredí. Druhá strana si taktiež nesťažovala, bolo ma počuť zreteľne. Nespozoroval som žiadne výpadky signálu.

Hlavnou devízou celého telefónu by malo byť pripojenie 5G. V nastaveniach SIM karty si môžete zvoliť, či sa má alebo nemá telefón pripájať k sieťam 5G. To padne vhod, pretože neustále prepínanie medzi 4G a 5G sieťami má údajne dosť silný negatívny dopad na batériu. 5G je možné využiť len na prvej SIM karte. Od prvého zapnutia je telefón primárne nastavený len na pripájenie do 4G sietí. 

Podporované frekvencie 5G NR sú N77 / N78 / N79. Ak ste zvedaví na samotné využitie 5G siete, sklamem vás. Nikde v mojom okolí sieť nemôžem otestovať. Pokrytie je prakticky nulové (s výnimkou Banskej Bystrice pre operátora 4ka). Plánoval som prenosovú rýchlosť overiť v zahraničí, ale keďže tu máme karanténne opatrenia v súvislosti s vírusom COVID-19, test prebehne neskôr.

Širšie pokrytie 5G sietí ostatnými operátormi sa očakáva, otázkou ostáva dátum spustenia sietí v reálnej prevádzke. Žiadne konkrétne termíny od operátorov zatiaľ nemáme, ale predpokladá sa, že by k tomu mohlo dôjsť v roku 2021, možno neskôr.

Bluetooth je vo verzii 5.0 a kvalita spojenia výborná. Telefón som spároval s hodinkami Huawei Watch GT2 a taktiež so slúchadlami Powerbeats Pro. Zvuk aj stabilita spojenia boli bez chyby. Z ostatných spojení spomeniem dual 4G VoLTE, dual GPS, dual Galileo, dual QZSS, dual Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a prítomnosť NFC. Stabilita GPS je výborná, rovnako ako rýchlosť pripojenia v aute. Testovať som mohol v súčasnej dobe len v Bratislave za nižšej premávky.

Veľkým pozitívom pôvodného 4G modelu bol zvuk cez vonkajšie stereo reproduktory. Ten dosahoval nielen vysokých kvalít, ale medzi mobilnými zariadeniami aj jednej z najvyšších hlasitostí vôbec. Tým, že 5G verzia prišla o hornú mriežku stereo reproduktorov, prišla aj o spomínaný status. Ale pozor, neznamená to, že telefón hraje len cez spodný reproduktor. Pokiaľ si telefón otočíte na široko, vonkajší zvukový výstup bude stále stereo. Druhý reproduktor je totiž suplovaný mriežkou slúchadla. Zvuk už nie je tak kvalitný, ale aspoň sa stereo zvuk nevytratil úplne. K dispozícii máte aj Dolby Surround s niekoľkými režimami nastavenia.

Iná situácia nastáva v prípade absencie 3,5 mm vstupu pre slúchadlá. Malou náplasťou je prítomnosť slúchadiel s USB-C vstupom v balení. Ich maximálna hlasitosť je o niečo slabšia než pri prehrávaní hudby cez 3,5 mm konektor v prípade 4G verzie. Skúšal som pripojiť pôvodné slúchadlá s 3,5 jackom do 5G verzie prostredníctvom originálnej Huawei redukcie a zvuk bol výborný. Ide však o káblik naviac.

Telefón beží pôvodne na operačnom systéme Android vo verzii 9.0 Pie s nadstavbou EMUI 9 a je poháňaný procesorom Huawei Kirin 980 vyrobený 7 nm technológiou. Rýchlosť telefónu je plynulá, nič sa nezasekáva, hoci sa v súčasnosti bavíme už o takmer dvojročnom procesore. Hneď po zapnutí telefónu vás atakuje približne päť objemných aktualizácii, pričom jednou z nich je aj prechod na Android 10 s nadstavbou EMUI 10. Len pre úplnosť: Mate 20X neobsahuje FM rádio.

Ak sa pýtate na aktualizácie systému v súvislosti s reštrikciami americkej vlády, tak opäť ubezpečujem, že Huawei Mate 20 X 5G (verzia EVR-N29) má plnú podporu Google služieb a aktualizácie prichádzajú pravidelne. V čase písania článku mám bezpečnostnú záplatu z 1. marca 2020.

Z hľadiska prostredia telefónu, opäť všetko zostáva rovnaké, ako pre 4G verziu. Stále tu máme možnosť voľby ovládania prostredia telefónu štandardnou trojicou funkčných tlačidiel alebo prostredníctvom gest. Tie by sa ešte mohli vylepšiť, chýba mi tu napríklad prechod na predošlú aplikáciu podržaním prsta z okraja telefónu. Stále sú našťastie prítomné výborne spracované pomocné gestá ako napríklad inteligentný výrez kdekoľvek na obrazovke kreslením hánky prsta, alebo dvojité poklepanie kĺbom prsta po displeji pre vytvorenie snímky obrazovky. Ako som spomenul v úvode, výrobca bohužiaľ vynechal gestá priradené čítačke odtlačkov prstov. Tým pádom už nemôžete posunom prsta cez čítačku sťahovať hornú lištu alebo posúvať fotografie v galérii a podobne.

Syntézu manipulácie s telefónom máte k dispozícii cez aplikáciu pod názvom Digitálna rovnováha. Poskytuje podrobné informácie o tom, ako dlho používate jednotlivé aplikácie, dokonca aj to, koľkokrát ste odomkli telefón.

Svoje miesto si zachovala aj funkcia. AppAssistant. Keď funkciu zapnete a zvolíte si režim "herného urýchlenia", systémové nastavenia sa optimalizujú na hranie. To znamená, že sa zlepší výkon zariadenia, ale zníži sa jeho výdrž. Ďalším režimom je režim "neprerušeného hrania", pri ktorom, ako to už samotný názov naznačuje, nebudete rušení absolútne ničím, a to vrátane telefonátov alebo budíkov.

V svojej pôvodnej recenzii pre 4G model som spomínal problémy s notifikáciami a zvláštnym správaním sa niektorých aplikácii. Manažér aplikácíi bol totiž spravovaný veľmi prísne s ohľadom na maximálnu úsporu batérie. V prípade EMUI 10 je situácia našťastie lepšia, ale aj tak odporúčam navštíviť sekciu batérie a spravovať niektoré aplikácie manuálne. Automatický režim má totiž stále za následok jemné oneskorenie niektorých notifikácii, ako napríklad Gmail. Na paralelne testovanom Xiaomi mi vždy prišiel e-mail okamžite, Huawei mi oznámil doručenú poštu približne s 10-minútovým oneskorením.

Notifikačné diódy sú v dnešnej dobe takmer históriou (česť výnimkám), inak tomu nie je ani v prípade Mate 20 X 5G. K dispozícii máte preto funkciu stále zapnutého displeja (always on display), ktorá ponúka zobrazenie udalostí tretích strán vrátane WhatsApp.

Fotoaparátu sa budem venovať len v krátkosti. Detailné poznatky si môžete opäť prečítať v pôvodnom článku 4G verzie Huawei Mate 20 X - sedempalcový herný obor. Súhrnom spomeniem, že aj napriek pôvodnej zostave fotoaparátov z roku 2018 (hlavný 40 Mpix, širokouhlý 20 Mpix a 8 Mpix teleobjektív) sú výsledky stále konkurencieschopné aj v roku 2020. 

Aplikácia fotoaparátov prešla svojim vývojom a po viacerých aktualizáciách prináša výborné výsledky. Stále tu nájdete nočný režim, ktorý Huawei vedel už dávno, pribudlo Super makro a širokouhlý fotoaparát zaostruje, čo stále nie je pravidlom ani pri niektorých vlajkových lodiach iných výrobcov.

Uvádzam malé porovnanie medzi fotografiami zhotovenými Huawei Mate 20 X 5G a Xiaomi Mi Note 10 Pro.  

Batéria telefónu má kapacitu 4200 mAh. Pôvodný Mate 20 X svojou výdržou pri 5000 mAh batérii doslova exceloval. Bežne som s ním vydržal tri dni pri klasickom používaní, ktoré zahŕňa celodenné WhatsApp správy, prezeranie Facebooku, 30 minút videí na YouTube, zopár e-mailov, dve hodiny hudby cez Spotify. 

V prípade Mate 20 X 5G s redukovanou batériou o 800 mAh, dokážem našťastie stále vydržať plné dva dni bez problémov. Pri vyššie spomínanom fototeste som používal paralelne Xiaomi Mi Note 10 Pro, ktorý má impozantnú 5260 mAh batériu. Oba telefóny som použil na približne 100 porovnávacích záberov. Na moje prekvapenie z batérie ubudla počas testu v oboch prípadoch presne rovnaká hodnota (približne 30 %), pričom netreba zabúdať, že Huawei má  oproti Xiaomi podstatne väčšiu obrazovku a mal aj aktívne dve SIM karty. Výborný výsledok pre Huawei. 

Veľkou nezodpovedanou otázkou ostáva výdrž na jedno nabitie pri pripojení do 5G siete. Toto neviem na Slovensku  zatiaľ otestovať. Zopár používateľov z Viedne sa podelilo o svoje skúsenosti a výdrž im údajne klesá na päť hodín SOT (screen on time), čiže na päť hodín zapnutej obrazovky, čo nie je žiadna sláva. Aj v tomto prípade je otázna stabilita 5G siete a nutnosti prepínať sa medzi 4G a 5G, čo má negatívny dopad na batériu. 

Ďalším mínusom je absencia bezdrôtového nabíjania. Hoci telefón má sklenenú zadnú časť, výrobca túto možnosť dobíjania nedoprial ani verzii 5G. Cez noc klesla batéria pri dvoch aktívnych SIM kartách približne o 7 %.

Vyzdvihnúť môžem rýchle 40 W nabíjanie. Má to však háčik. Priložená nabíjačka v balení super rýchle nabíjanie nepodporovala. Nabíjacie časy z nuly na 100 % mi telefón odhadoval na 1 hodinu 23 minút, čo je veľa. Skúsil som použiť 30 W nabíjačku od Xiaomi Mi Note 10 Pro, pri ktorej mi Mate 20 X 5G už naznačoval informáciu o super rýchlom nabíjaní, ale časy nabíjania boli odhadované paradoxne až na dve hodiny.

Huawei pripravil k modelu Mate 20 X špeciálny doplnok v podobe stylusu po názvom M-Pen. Kupuje sa samostatne a nedá sa do telefónu nikam vložiť. M-Pen k dispozícii bohužiaľ stále nemám, a preto sa nechcem k jeho funkciám vyjadrovať. Dotyková obrazovka Mate 20 X je stylusu prispôsobená, pretože je citlivá na 4096 úrovní tlaku. 

Telefón má na displeji od výroby aplikovanú ochrannú fóliu. V balení nájdete aj gumený obal. Ten má výhodu v tom, že obsahuje výrez v hornej časti tak, aby nezakrýval reproduktor, ktorý je kvôli natiahnutému displeju takmer až v hornej hrane telefónu. Ďalšou výhodou je, že dorovnáva zadnú plochu telefónu a pri jeho pokladaní na povrch si nepoškriabete objektívy fotoaparátov. 

Záver

Huawei Mate 20 X bol a stále je jedným z najväčších telefónov na trhu. Mnohí telefón odsúdia kvôli jeho obrím rozmerom. Poznám však hneď niekoľko známych v mojom okolí, ktorým stačilo Mate 20 X používať zopár dní a už nevedeli prejsť na iný telefón s menšou obrazovkou. 

Pôvodný Huawei Mate 20 X bol vyváženou zmesou žiadaných parametrov, ako sú 5000 mAh batéria, 3,5 mm jack alebo stereo reproduktory. Nová verzia Huawei Mate 20 X s prívlastkom 5G o mnohé z týchto cenných tromfov prichádza (žiadny 3,5 mm jack, menšia 4200 mAh batéria, horšie stereo reproduktory), a to za cenu zisku 5G modulu a 40 W nabíjania. Vzniká otázka, či nejde o príliš veľké obete, ktoré spoločnosť Huawei musela priniesť kvôli integrácii 5G modulu.

5G verzia modelu Mate 20 X sa trochu javí ako šitá horúcou ihlou. Huawei sa snažil čo najrýchlejšie do telefónu vtesnať 5G modul, pretože v takej Číne ide o jeden z hlavných parametrov pri kúpe telefónu. Odhliadnuc od spomínaných ústupkov, ktoré si integrácia 5G modulu vyžiadala, výrobca akoby zabudol na ďalšie parametre, ktoré by mali byť vzhľadom na dnešnú dobu aktualizované. Áno, 5G modul je určite progresívny, ale 60 Hz displej začína byť mimo dnešných trendov. Mnohým bude zrejme chýbať bezdrôtové nabíjanie, prípadne integrovaná čítačka prstov v displeji. Každý má na tieto parametre "roku 2020" svoj pohľad. Niekomu budú chýbať, niekto ich môže považovať za nepotrebné.

Huawei Mate 20 X 5G v čase písania článku stojí približne 650 eur. Za danú sumu určite nájdete na trhu vybavenejšie (ale menšie) telefóny, aj keď zrejme bez podpory 5G, ktorý u nás aj tak nemá zatiaľ veľké opodstatnenie. Siete 5G sa dostanú na Slovensku do reálnej prevádzky možno o rok. Pokiaľ cestujete do zahraničia, 5G siete využijete viac. Dodávam, že Huawei Mate 20 X 5G (EVR-N29) má plnohodnotné využitie Google služieb a reštrikcie americkej vlády sa ho netýkajú.

V priamom porovnaní s konkurenciou je tu jeden parameter, ktorý Mate 20 X odlišuje od ostatných smartfónov. Je ním jeho displej, ktorý stále vyvoláva u ľudí veľké emócie. Huawei Mate 20 X vždy bol a stále bude o jeho obrovskom plochom displeji, ktorý mení pohľad na vec a kvôli ktorému potenciálny záujemca o telefóne uvažuje. V súčasnosti totiž ťažko hľadať konkurenta, ktorý by sa rozmerom displeja k Mate 20 X približoval. Snáď Xiaomi Black Shark 3 Pro so 7,1-palcovým displejom, ktorý má zase svoje špecifické klady a zápory. Pokiaľ máte radi skutočne veľké a rovné displeje, Mate 20 X 5G by ste mali zobrať do úvahy. Aj napriek ústupkom oproti pôvodnému 4G modelu ide stále o výborný smartfón, ktorý poslúži aj po príchode rýchlych 5G sietí na Slovensko.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu