Huawei je v dodávkach smartfónov svetovou dvojkou

Dlhé roky patrila druhá priečka v globálnom predaji smartfónov Applu. Minulý rok však napriek problémom s vládou USA bol pre čínskeho výrobcu úspešný.

Podľa odhadov analytickej agentúry IDC sa celosvetové dodávky sa medziročne znížili o 2,3 %. Výrobcovia spolu dodali na trh celkovo 1,371 miliardy kusov.

Napriek obchodnej vojne medzi Huawei a USA sa čínskemu výrobcovi darilo. jednotkou však stále ostáva Samsung. Oproti predchádzajúcemu roku zvýšil svoje dodávky o 1,2 % na 295,7 miliónov. 

V roku 2018 uniklo Huawei druhé miesto len o necelé tri milióny kusov, minulý rok sa mu už podarilo v celkových dodávkach Apple pokoriť. V roku 2019 dodal čínsky výrobca na globálny trh o takmer 50 milionov smartfónov viac než jeho jabĺčkový rival. Medziročne si polepšil o 16,8 % na 240,6 miliónov.

Americký výrobca sa musí uspokojiť s treťou priečkou, pretože jeho dodávky iPhonov klesli o 8,5 % na 191 miliónov kusov. V top päťke najväčších svetových dodávateľov nechýba s počtom 125,6 mil. a medziročným 5,5 % nárastom Xiaomi. Piatym je opäť Oppo. Jeho predaje stagnovali a medziročne sa zvýšili iba o 0,9 % na 113,3 mil. kusov. 

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu