Huawei FreeBuds Pro 2 - vylepšený zvuk, výborné ANC

Recenzia malých, úplne bezdrôtových slúchadiel s atraktívnym dizajnom, príjemným nosením, kvalitným zvukom a vydareným aktívnym potlačením ruchov.

Koncom júna priniesol Huawei na slovenský trh ďalší model svojich úplne bezdrôtových slúchadiel série FreeBuds. Pro v názve naznačuje, že patria k prémiovým produktom a po ich otestovaní môžem s pokojným svedomím povedať, že právom. 

Od svojho predchodcu z roku 2020 sa na prvý pohľad výrazne nelíšia. Opäť tu mále malé štupľové slúchadlá s krátkou hranatou nožičkou a oválne nabíjacie puzdro. Zmena nenastala ani v hmotnosti slúchadla, hmotnosť puzdra sa mierne znížila, o osem gramov. 

Pribudla však certifikácia odolnosti voči vode a prachu IP54, takže sa nemusíte obávať ich používania napríklad v daždi alebo prašnom prostredí. 

Základné parametre:

Rozmery slúchadla 29 x 22 x 24 mm, rozmery puzdra 68 x 48 x 25 mm, hmotnosť slúchadla 5,8 g, hmotnosť puzdra 52 g, 11 mm menič, batéria 55 mAh, batéria v puzdre 580 mAh, výdrž 4 hodiny s ANC, 6,5 hodiny bez ANC, dotykové ovládanie, Bluetooth 5.2, frekvenčný rozsah 14 Hz ~ 48 kHz, IP54, nabíjanie puzdra cez USB-C alebo zariadením s podporou štandardu Qi.

Hlavný medzigeneračný rozdiel nastal vnútri. Novinka podporuje zvuk v Hi-Res formáte LDAC s vysokým rozlíšením. 11 mm štvormagnetový menič podľa výrobcu ponúka o 30 % vyšší výkon, v parametroch uvádza rozsah 14 - 48 000 Hz. Vďaka UHF planárnej membráne počujete viac detailov než v minulosti.

Zvuk je kvalitne vyvážený, nie je problém počuť výšky, stredy aj basy. Audiofili, ktorí si radi prispôsobujú zvuk pomocou ekvalizéra možno poteší, že sa Huawei pri jeho ladení spojil s firmou Devialet. 

Slúchadlá sú vybavené tromi dynamickými algoritmami na optimalizáciu počúvania zvuku. V reálnom čase dokážu zistiť zmeny hlasitosti, rozdiely v štruktúre zvukovodu a zmeny stavu nosenia, a prispôsobia zvuk tak, aby bol čo najkvalitnejší. Hráčov možno poteší, že FreeBuds Pro 2 vďaka pokročilým algoritmom ponúkajú nízku latenciu. 

Medzi hlavné plusy Huawei FreeBuds Pro 2 patrí výborné aktívne potlačenie okolitých ruchov (ANC). K dispozícii mám aj Apple AirPods Pro, ktoré v tomto segmente patria v ANC medzi špičku a novinka od Huawei im smelo konkuruje. 

Štyri mikrofóny s podporou aktívneho pootáčania hluku sa starajú o to, aby ste v MHD, lietadle alebo vo vlaku neboli rušení a mohli si vychutnávať svoju obľúbenú hudbu či film. 

Výrobca sa vo svojich produktových materiáloch pýši, že "slúchadlá využívajú mikrofón s kostným vedením, tri doplnkové mikrofóny a exkluzívnu Huawei neurónovú sieť (DNN) algoritmus potláčania hluku, ktorý sa naučil viac než 100 miliónov hlasových vzoriek, aby odstránil všetky druhy rozptýlenia".

FreeBuds Pro 2 sú vybavené aj systémom Triple MIC ANC, vďaka ktorému poskytnú až o 15 % viac možností zníženia hluku v porovnaní s predchádzajúcim modelom. Navyše je v určitých prostrediach možné dosiahnuť maximálnu hĺbku redukcie hluku 47 dB. Výsledkom je naozaj výborné potlačenie ruchov z okolia. 

Pri zapnutom ANC máte v aplikácii AI Life ešte na výber zo štyroch režimov: Dynamický, Útulný, Všeobecný a Ultra. Ten prvý automaticky upravuje potlačenie hluku podľa prostredia, v ktorom sa práve pohybujete. Pre veľmi hlučné prostredia je odporúčaný režim Ultra. Rozdiel naozaj pocítite. 

Okrem toho je samozrejmosťou možnosť zapnúť Vnímanie okolia, ktoré je vhodné vtedy, ak potrebujete byť informovaní o tom, čo sa okolo vás deje, napríklad pri chôdzi po ulici, aby ste počuli prichádzajúce auto. 

Veľmi dobre poslúžia aj pri hovore zo spárovaného telefónu, zvuk je veľmi kvalitný a druhá strana nemala žiadne pripomienky, niekedy dokonca nepoznala, že nevolám z mobilu. Problémy môže občas robiť iba silný vietor. 

Slúchadlá podporujú ovládanie gestami, zoštipnutím nožičky dvomi prstami. Jedno pozastaví alebo opätovne spustí prehrávanie, dvojitým preskočíte na ďalšiu skladba a dlhým podržaním prepínate medzi režimami. Oceňujem aj ovládanie hlasitosti posúvaním prsta hore - dole po strane nožičky. Funguje to na obidvoch slúchadlách, len to chce trochu zvyku a pevnú ruku. 

V mobilnej aplikácii nájdete aj voľbu Čistejšie hlasy, ktorá vylepšuje hlas tak, aby ste dobre počuli. Takisto si vyskúšajte test vhodnosti nástavcov, lebo od správne zvolenej veľkosti záleží výsledná kvalita zvuku aj potlačenia hluku. 

Ak si počas prehrávania vyberiete slúchadlo z ucha, automaticky sa zastaví. Po vložení do ucha sa prehrávanie opäť spustí. Slúchadlá podporujú pripojenie k dvom zariadeniam naraz, pričom v ekosystéme Huawei (aj Honor) dochádza k automatickému prepínaniu medzi nimi. Ak pozeráte na notebooku napríklad film a niekto vám volá, film sa pozastaví a zvuk z telefónu sa prenesie do slúchadiel. Pokiaľ nefunguje prepínanie medzi zariadeniami automaticky, viete sa medzi nimi prepínať ručne. 

Párovanie so smartfónom alebo notebookom je rýchle a bezproblémové. Ak využívate smartfón Huawei a máte nainštalovanú aplikáciu AI Life, po otvorení puzdra sa vám na telefóne zobrazí kontextové okno s výzvou na párovanie. 

Pri inej značke zariadenia stačí využiť tlačidlo určené na párovanie so smartfónom, tabletom alebo počítačom. Nachádza sa na boku krabičky a v párovacom režime bliká na bielo. V nastaveniach Bluetooth už len potvrdíte párovanie a hotovo. Pri ďalšom použití sa slúchadlá vždy pripojili k naposledy použitému zariadeniu. Problém nebol ani s iPhonom alebo MacBookom. 

Na jedno nabitie vydržia slúchadlá so zapnutým potlačením ruchov približne štyri hodiny, bez ANC sa výdrž predĺži o dve hodiny. S dobíjaním puzdra sa výdrž vyšplhá až na 30 hodín. Vďaka podpore bezdrôtového dobíjania môžete na nabitie puzdra využiť aj mobilný telefón s reverzným bezdrôtovým dobíjaním. Samotné nabitie puzdra cez USB-C kábel trvá približne hodinu. 

Výhody:

+ atraktívny dizajn 

+ nízka hmotnosť slúchadla

+ kvalitný zvuk (aj pri hovore)

+ podpora Hi-Res zvuku

+ výborné potlačenie okolitých ruchov s nastaviteľnou intenzitou

+ ovládanie hlasitosti gestom

+ rýchle dobíjanie

+ pripojenie k dvom zariadeniam naraz

+ bezdrôtové nabíjanie

Nevýhody:

- vyššia cena (ale adekvátna)

- prepínanie medzi dvomi zariadeniami nefunguje úplne korektne

- výdrž na jedno nabitie mohla byť dlhšia

Orientačná cena: 199 €

Záver

Huawei FreeBuds Pro 2 sú kvalitné bezdrôtové slúchadlá s výborným aktívnym potlačením okolitých ruchov, nízkou hmotnosťou, ovládaním hlasitosti pomocou gesta a aj náročnejší používatelia by mohli byť spokojní s kvalitou zvuku. Šikovná apka AI Life ponúka široké možnosti nastavení a prispôsobení. Cena tesne pod dvesto eur nie je nízka, no vzhľadom na to, čo slúchadlá ponúkajú, podľa mňa adekvátna. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu