Huawei FreeBuds 4i: slúchadlá s kvalitným ANC za babku

Recenzia úplne bezdrôtových slúchadiel s cenovkou pod sto eur a prekvapivo funkčným aktívnym potlačením okolitých ruchov.

Trh s ponukou úplne bezdrôtových slúchadiel (TWS) sa neustále rozrastá o nové modely. Na výber sú lacné s cenovkou hlboko pod sto eur aj drahé modely za tri stovky. Používanie tohto typu slúchadiel je veľmi pohodlné a dobre poslúžia najmä počas cestovania pri pohybe mimo domu.

Hudobní fajnšmekri zrejme nedajú dopustiť na tradičné slúchadlá kvalitných výrobcov s náhlavnou konštrukciou, no na bežné počúvanie hudby a sledovanie videí napríklad pri cestovaní MHD alebo počas športovania malé TWS slúchadlá zvyčajne stačia.  

V lete minulého roka sme zverejnili recenziu stoeurových slúchadiel vtedy dcérskej značky Honor, hľadajte ju pod názvom Honor Magic Earbuds - aktívne potlačenie hluku za dostupnú cenu. Nedávno k nám do redakcie dorazili na test Huawei FreeBuds 4i, v bielej farbe ktoré štartujú na slovenskom trhu s atraktívnou cenovkou 69 eur. Na výber máte ešte tradičnú čiernu a žiarivú červenú farbu. 

Slúchadlá s tradičnou štuplovou konštrukciou a krátkou nožičkou, ktorá pomáha pri manipulácii so slúchadlami, sú ukryté v malom plastovom puzdre oblých tvarov. Bez problémov sa zmestí do vrecka nohavíc. Súčasťou balenia sú okrem USB-C kábla aj tri páry gumených nástavcov rôznych veľkostí. 

Na konci nožičiek slúchadiel je malý magnet, ktorý pomáha pevnému uchyteniu v krabičke a nevypadnú z nej ani pri otovorení dole hlavou. Nemusíte sa tak báť, že vám pri náhodnom otvorení vypadnú. Pri výbere správnej veľkosti nástavca sedia slúchadlá pevne v ušiach, výrazne netlačia ani po dvoch hodinách používania a sedia na svojom mieste aj pri prudkých pohyboch hlavou, behu, žuvaní či rozprávaní. 

FreeBuds som bez problémov používala striedavo s Androidom aj iOS. Akonáhle som ich spárovala s novým zariadením, opakované neskoršie pripojenie prebehlo hladko a rýchlo. Párovanie s iPhonom je jednoduché. Otvoríte puzdro, stlačíte bočné tlačidlo a malá dióda na prednej strane začne blikať na bielo, čo znamená, že slúchadlá sú v režime párovania.

Na displeji telefónu v nastaveniach Bluetooth potvrdíte nové zariadenie Huawei FreeBuds 4i a hotovo. Môžete ich začať používať. Párovanie cez aplikáciu Huawei AI Life nebolo úspešné, slúchadlá nenašlo, bez nej to ale v nastaveniach Bluetooth nebol problém. 

Na iPhone tak nemôžete využívať výhody nastavenia slúchadiel cez apku Huawei AI Life, ale na základné  používanie to stačí. Fungovali mi nasledovné dotykové gestá: dvojité ťuknutie na slúchadlo pozastaví/spustí prehrávanie, dlhé podržanie prsta aktivovali/deaktivovalo funkciu ANC a zapínalo prepúšťanie zvukov okolia, ktoré výrobca pomenoval ako režim Vnímania okolia. Vhodný je na komunikáciu s okolím. 

Hovor som prijala a ukončila dvojitým ťuknutím na slúchadlo. Môžete používať iba jedno slúchadlo a druhé nechať odložené v nabíjacom puzdre. Úroveň nabita vidíte na iPhone vo widgete Bluetooth zariadení. 

Kvalita hovoru bola veľmi dobrá. Druhá strana síce poznala, že netelefonujem z mobilu, ale rozumela bez problémov všetkému, čo som povedala. Problémom bol pre ňu iba silný vietor, no ja som druhú stranu výborne počula aj pri veternom počasí. 

Pri spárovaní s androidom to prebehlo podobne, fungovalo iba cez nastavenia Bluetooth, cez aplikáciu AI Life stiahnutú z Google Play slúchadlá nenašlo a nedali sa v nej nastaviť ani ručne, tento nový model sa zatiaľ nenachádzal v zozname produktov napriek tomu, že apka bola aktualizovaná.

Riešením je malý a funkčný trik. Aplikáciu Huawei AI Life nesťahujte z Google Play, ale priamo zo stránok vyrobcu. Vtedy apka slúchadlá FreeBuds 4i vyhľadá a spáruje s androidom. Potom máte v apke k dispozícii aj nastavenie rôznej akcie pri dvojitom ťuknutí na pravé a ľavé slúchadlo samostatne. Napríklad na pravom slúži na pozastavenie, na ľavom na preskočenie na ďalšiu skladbu. 

Skúsila som ich spárovať so smartfónom značky Honor, Huawei nemám k dispozícii. Pri Honore sa po otvorení nabíjacieho puzdro zobrazilo na displeji telefónu okno s výzvou na spárovanie, po úspešnom procese som videla stav batérie v jednotlivých slúchadlách aj v puzdre. Okno so stavom batérie sa neskôr objavilo pri každom ďalšom pripojení k Honoru.

Hlavným benefitom Huawei FreeBuds 4i je funkcia Active Noise Cancelling (ANC), teda aktívne potlačenie okolitého hluku a treba povedať, že tu funguje výborne. Pri pohľade na cenovku si trúfam povedať, že novinka patrí k tomu najlepšiemu, čo si aktuálne v tomto segmente do sto eur môžete kúpiť. 

Určite tomu prispieva aj štupľová konštrukcia, ktorá spolu s vhodne zvolenou veľkosťou gumených nástavcov v uchu dobre tesní. Pokiaľ sa chcete v hlučnom prostredí sústrediť na to, čo vám ide zo slúchadiel do uší a nechcete byť rušení zvukmi z vonku, FreeBuds 4i splnia to, čo od nich očakávate. 

Kvalita prehrávaného zvuku patrí k tomu lepšiemu a pokiaľ od osemdesiateurového produktu neočakávate špičkový zvuk niekoľkostoeurových slúchadiel, budete spokojní. Zvuk je vyvážený, nechýbajú obľúbené basy, nie sú však príliš agresívne. 

Každé slúchadlo FreeBuds 4i má integrovanú 55 mAh batériu, v nabíjacom puzdre sa nachádza 215 mAh akumulátor. Výrobca udáva výdrž na jedno nabitie pri polovičnej hlasitosti a zapnutom prepúšťaní zvukov približne desať hodín. Spoločne s dobíjaním z puzdra sa výdrž vyšplhá na 22 hodín. 

So zapnutou funkciou ANC a zvýšenou hlasitosťou sa výdrž pohybuje okolo štyroch hodín, čo stále nie je zlé. Nabíjanie samotných slúchadiel netrvá dlho, v nabíjanom puzdre to zvládnu za necelú hodinu.

Výhody: 

+ aktívne potlačenie okolitých ruchov

+ nízka cena

+ kvalitný zvuk aj pri hovore

+ nabíjacie puzdro malých rozmerov

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ rýchle dobíjanie

+ rýchle párovanie cez BT

+ na používanie nie je potrené inštalovať aplikáciu

+ stabilné pripojenie

Nevýhody: 

- problematické párovanie cez apku Huawei AI Life

- hlasitosť sa dá regulovať iba cez spárovaný smartfón

Orientačná cena: 79 €

Záver

Huawei FreeBuds 4i ma veľmi príjemne prekvapili. Zvukom, fungujúcim ANC, rýchlym dobíjaním aj cenou. Donedávna sa dali v slovenských obchodoch kúpiť za 69 eur, čo je vzhľadom na to, čo slúchadlá ponúkajú, výborná cena. Pohľad na plusy a mínusy v závere recenzie naznačujú, že na kritizovanie toho nebolo veľa. Najviac som sa natrápila s mobilnou aplikáciou AI Life, ktorá nechcela s novinkou najskôr spolupracovať a dala si povedať až po inštalácii priamo z webu Huawei. 

Konkurenciou pre Huawei FreeBuds 4i sú určite Samsung Galaxy Buds+, ktoré si aktuálne môžete kúpiť za niečo vyše sto eur. Spája ich štupľová konštrukcia, podobne kvalitný zvuk aj vydarené aktívne potlačenie hluku. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu