Huawei FreeBuds 4 - pohodlné nosenie, rýchle dobíjanie

Recenzia úplne bezdrôtových slúchadiel s nízkou hmotnosťou, aktívnym potlačením hluku, rýchlym nabíjaním a ovládaním hlasitosti gestom.

Nie je to tak dávno, čo sme v redakcii testovali súrodenca z audio portfólia Huawei. Recenziu TWS slúchadiel Huawei FreeBuds 4i si môžete prečítať v tomto článku. Vyzdvihli sme najmä funkciu aktívneho potlačenia okolitých ruchov, slušný zvuk a nízku cenu. 

Novší model Huawei FreeBuds 4 stojí takmer dvakrát toľko. Oplatí sa vytiahnuť z peňaženky o niekoľko desiatok eur viac? Hneď na začiatok treba povedať, že na FreeBuds 4 som bola práve vzhľadom na cenu prísnejšia než na jeho lacnejšieho súrodenca.

Do redakcie dorazili na test slúchadlá v atraktívnej farbe Silver Frost, ktorá sa mi veľmi páči. Aj moje okolie bolo z dizajnu slúchadiel nadšené. Malé puzdro v tvare okruhliaka sa bez problémov zmestí aj do vrecka nohavíc bez toho, že by výrazne prekážalo.

Na boku krabičky sa nachádza tlačidlo určené na párovanie so smartfónom, tabletom alebo počítačom. Párovanie prebehlo vždy rýchlo a bez problémov. Či už s iPhonom, androidom alebo notebookom. Pri ďalšom použití sa slúchadlá vždy pripojili k naposledy použitému zariadeniu.

Huawei FreeBuds 4 sú podľa informácií od výrobcu prvé slúchadlá so zabudovanou technológiou Adaptive Ear Matching (AEM). Inteligentnou detekciou tvaru uší dokážu určiť optimálne nastavenie potlačenia hluku individuálne pre každého používateľa. 

Slúchadlá ponúkajú otvorenú, nie štupľovú konštrukciu, ktorá môže byť pre niektorých používateľov pri nosení pohodlnejšia, no jej nevýhodou je menej efektívne aktívne potlačenie hluku (ANC). Huawei si na pomoc prizval duálny mikrofón, ktorým sú FreeBuds 4 vybavené. 

Mikrofóny majú pomáhať potlačiť šum z okolia s vyššou presnosťou, pričom ide vôbec o prvé kôstkové slúchadlá, ktoré používajú technológiu potlačenia hluku s dvoma mikrofónmi. Výsledok rušenia okolitých zvukov je slušný, no FreeBuds 4i sú v tomto smere podľa mňa lepšie. Určite za to vďačia aj štupľovej konštrukcii, ktorá už sama o sebe dokáže utesniť zvukovod oveľa lepšie než otvorená "fit" konštrukcia. 

Čo som na FreeBuds 4 ocenila, bola nízka hmotnosť a pohodlie aj pri dlhodobom nosení. Po čase som úplne zabudla, že ich mám nasadené. Tento typ ocenia aj tí, ktorým vadí tlak v ušiach pri zapnutom ANC na štupľoch. S FreeBuds 4 som si užívala komfort, kvalitný zvuk a primerané potlačenie hluku. 

V mobilnej aplikácii Huawei AI Life, ktorú využijete na nastavenie slúchadiel, máte v časti Potlačenie hluku na výber dva režimy. Útulný je vhodný do prostredia s nízkou hlučnosťou, Všeobecný je ideálny pre viac hlučné miesta, napríklad vlak, ktorým som nedávno cestovala. Pokiaľ máte zapnutý Útulný režim, počujete prichádzajúce auto alebo keď vás niekto osloví, je to vlastne taký ambientný režim. 

Slúchadlá ovládate gestami. Hudbu spustíte a pozastavíte dvojitým ťuknutím na "nožičku", rovnaké gesto využijete počas hovoru na príjem a jeho ukončenie. Ťuknutím a podržaním aktivujete alebo vypnete režim potlačenia hluku. 

Príjemným prekvapením bola možnosť ovládať hlasitosť posúvaním prsta hore / dole. Táto funkcia mi na väčšine testovaných slúchadiel chýba. Za toto patrí Huawei veľké plus. Cez aplikáciu môžete zapatrošené slúchadlá aj hľadať. Ak budú na blízku, prehrajú zvuk, aby ste ich ľahšie našli. 

Takisto dokážu rozpoznať, kedy ich máte nasadené v ušiach alebo ste ich vybrali. Vtedy pozastavia zvuk, po vložení späť do ucha automaticky pokračujú tam, kde prestali. V sekcii Kvalita zvuku máte na výber tri efekty ekvalizéra: Zosilnenie basov, Zvýraznenie výšok alebo Predvolený. Zvuk je príjemne vyvážený a kvalitou patrí k lepšiemu štandardu. 

Na jedno nabitie pri vypnutej funkcii potlačenia hluku dokážu FreeBuds 4 prehrávať hudbu približne štyri hodiny a spolu s dobíjaním z puzdra sa výdrž vyšplhá na 22 hodín. S aktívnym ANC sa výdrž na jedno nabitie zníži na slabé 2,5 hodiny. Pre porovnanie, FreeBuds 4i ponúkajú pri zapnutom ANC približne štvorhodinovú výdrž. 

Dôvod treba hľadať v kapacite batérie slúchadla. V každom je iba 30 mAh, FreeBuds 4i majú 55 mAh batériu, teda takmer dvojnásobok. Slúchadlá sú teda mimoriadne ľahké a pohodlné, ale daňou za nízku hmotnosť je slabá výdrž. 

Malou náplasťou môže byť super rýchle dobíjanie z puzdra. Jedno 15-minútové nabitie zabezpečí až 2,5 hodiny prehrávania hudby. Pokiaľ by ste chceli puzdro dobiť bezdrôtovo, máte smolu, Huawei zvolil iba dobíjanie USB-C káblom.

Výhody:

+ nízka hmotnosť slúchadla

+ atraktívny dizan v odtieni Silver Frost

+ kompaktné rozmery nabíjacieho puzdra

+ ovládanie hlasitosti gestom

+ rýchle dobíjanie

+ kvalitný zvuk pri hovore

+ pripojenie k dvom zariadeniam naraz

+ príjemne vyvážený zvuk

Nevýhody:

- slabá výdrž na jedno nabitie

- nie úplne dokonalé ANC

- chýba bezdrôtové dobíjanie

Orientačná cena: 135 €

Záver

Huawei FreeBuds 4 sú pohodlné slúchadlá s atraktívnym dizajnom a nízkou hmotnosťou. Ponúkajú pripojenie k dvom zariadeniam súčasne, takže môžete medzi nimi rýchlo prepínať podľa potreby. Ak napríklad počúvate na notebooku hudbu a niekto vám zavolá, hovor sa zo smartfónu automaticky presmeruje do slúchadiel bez toho, aby ste museli na telefóne potvrdzovať pripojenie. 

Svoju úlohu splní aj aktívne potlačenie okolitých ruchov, no nečakajte 100 % odrušenie. Oceňujem ovládanie hlasitosti gestom na slúchadle a rýchle dobíjanie z puzdra. Od predchádzajúceho modelu FreeBuds 3 (recenzia) sa líšia nižšou štartovacou cenou, dokážu už rozpoznať, že ste ich vybrali z uší a pozastavia prehrávanie. A konečne sa dá hlasitosť ovládať gestom, no prišli o bezdrôtové nabíjanie. 

Ak vám vyhovuje otovrený typ konštrukcie a nie je pre vás dôležité výrazné potlačenie okolitých ruchov ani výdrž batérie, nevidím dôvod, prečo by som vám FreeBuds 4 neodporučila. Pokiaľ chcete lepšie ANC a preferujete nízku cenu, výbornou voľbou budú FreeBuds 4i. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu