Huawei FreeBuds 3 - nezvyčajné slúchadlá

Recenzia elegantných otvorených true wireless Bluetooth slúchadiel do uší s aktívnym potláčaním okolitých ruchov (ANC).

Keď hľadáte Bluetooth slúchadlá, máte niekoľko možností. Možno chcete veľké slúchadlá na uši s hlavovým mostom. Často ide o najpohodlnejšie riešenie do obývačky a kancelárie. Zvuk z takéhoto druhu slúchadiel je pre mňa osobne najprirodzenejší a stále nedám na moje (trochu vŕzgajúce) mimoriadne pohodlné Sony MDR-1RBT dopustiť. Na ulici, v MHD či v lietadlách sa však s týmto riešením stretávame čím ďalej, tým zriedkavejšie.

Ponuka malých Bluetooth slúchadiel do uší prepojených tenkým káblom sa rozšírila natoľko, že úplne vytlačila všetky iné riešenia - napríklad tie s uchytením okolo uší alebo s ramenom niekde za zátylkom si už ani nespomenieme.

Jedinou netradičnou kategóriou tak ostávajú Bluetooth slúchadlá s pevným ramenom v tvare U, ktoré si zavesíte okolo krku (napríklad pod golier košele), a z ktorého do vašich uší vedú dva tenké kábliky.

Bluetooth technológia je však stále lacnejšia a s káblami sa stretávame čím ďalej, tým menej. Dnes je trendom true wireless, teda skutočne bezdrôtové riešenie, kedy kábel medzi sebou nespája ani jednotlivé mini reproduktory vo vašich ušiach. Skrátka, z krabičky vyberiete pravé slúchadlo, vložíte ho do ucha, potom ľavé slúchadlo a na mobile, počítači, hodinkách či inom mediálnom prehrávači s Bluetooth pustíte hudbu. Krabička slúži na dobíjanie batérií v slúchadlách aj na ich bezpečné uloženie.

Bluetooth slúchadlá s káblom medzi štupľami tak síce majú stále svoje miesto na trhu, no hoci som bol ešte nedávno ich veľkým fanúšikom, po pár mesiacoch s true wireless slúchadlami som si uvedomil, že nemám dôvod vracať sa späť.

Malé totálne bezkáblové (true wireless) slúchadlá kúpite dnes už od 30 eur. Odporúčam vám prečítať si recenziu Mi True Wireless Earbuds (Xiaomi AirDots) - ľudový pokrok.

Huawei však u nás nechce konkurovať tým najlacnejším a tak sa vybral trocha inou cestou. FreeBuds 3 si to namierili rovno do vyberanej spoločnosti Apple Airpods, Apple Airpods Pro, Samsung Galaxy Buds či Sony WF-1000XM3.

Všetky tri konkurenčné produkty s cenou od 150 do 280 eur ponúkajú slušnú výdrž na jedno nabitie (okolo 5 hodín) a niekoľko ďalších nabití z dodávaného puzdra. Sony vynikajú zvukom, k iPhonu si budete zrejme vyberať medzi novými uzavretými AirPods Pro a obyčajnými otvorenými AirPods. Uzavreté, najlacnejšie a rozmerovo asi najprijateľnejšie Galaxy Buds ako jediné ponúkajú ovládanie hlasitosti dotykom a zvýšenú odolnosť voči vode a potu IPx4. Huawei však prišiel s riešením, ktoré neponúka žiaden konkurent.

Ako už iste viete, spomedzi true wireless slúchadiel si môžete vybrať uzavreté (tie do ucha zasuniete) a otvorené (tie do ucha len jemne vložíte). Prvé riešenie (AirPods Pro, Galaxy Buds) prirodzene eliminuje okolité ruchy, ale pri rozprávaní či behu vytvárajú nepríjemné dunenie. Vo vlaku či lietadle tak dokonale pomôžu, ale na ulici, a možno ani v MHD, kde je predsa len vhodné aj vnímať občas, čo sa deje okolo vás, ani nie.

Otvorené slúchadlá (AirPods prvej i druhej generácie) sú pre každodenné použitie v MHD, na ulici a možno aj v kancelárii podľa môjho názoru vhodnejšie. Lepšie sa s nimi telefonuje, spríjemnia vám cestu do práce pesničkou či beh nejakým podcastom. Alebo naopak.

Lenže, občas tie ruchy okolia chcete predsa len eliminovať. A teraz nastupujú Huawei FreeBuds 3. Otvorené slúchadlá do uší s aktívnou elimináciou okolitých ruchov, teda s Active Noise Canceling (ANC). Dobré, že?

Po otvorení krabičky s Apple AirPods zareagujú iPhony (a zrejme aj Apple Watch) okolo automaticky otázkou na pripojenie. Podobne by sa mali správať aj FreeBuds 3, ale len s najnovšími Huaweimi.

Na ostatných androidoch odporúčam nainštalovať aplikáciu Huawei AI Life, ktorá vám ponúkne nasledovné možnosti:
- zobrazenie stavu batérie v slúchadlách a puzdre
- nastavenie funkcie pre dvojité poklepanie pre každé slúchadlo samostatne
- zapnutie a nastavenie intenzity ANC
- kontrolu softvérových updatov

Pre dvojité poklepanie ľavého slúchadla som ponechal zapnutie / vypnutie ANC, dvojitému poklepaniu po pravom slúchadle som priradil spustenie / pozastavenie hudby. Z ostatných možností tu máme ešte preskočenie na ďalšiu skladbu a prebudenie hlasového ovládania.

Podobne, ako na väčšine takýchto slúchadiel, ani FreeBuds 3 neponúkajú možnosť ovládať hlasitosť hudby priamo gestami na slúchadlách. To je obrovská škoda a najväčší nedostatok.

Raz sa mi dokonca stalo, že sa mi pri rýchlej chôdzi po schodoch samovoľne aktivoval Noise Canceling.

Konštrukcia kopírujúca Apple AirPods je veľmi pohodlná, praktická, so slúchadlami sa dobre manipuluje.

Puzdro môžete nabiť cez USB-C alebo bezdrôtovo. Výdrž slúchadiel je údajne 6 hodín, spolu s dobitiami z pudra dokonca dvadsať. Používam ich už niekoľko dní, na dennej báze a nie a nie sa vybiť. Podobne, ako s Galaxy Buds, aj v tomto prípade som s výdržou (narozdiel od lacných Xiaomi true wireless slúchadiel) spokojný.

Kvalita hovoru bola pre druhú stranu akceptovateľná, ja som si ju priam užíval (narozdiel od uzavretých štupľov), ale po priložení mobilu k uchu mi každý povedal, že je to oveľa, oveľa lepšie a zrozumiteľnejšie.

Počas testu som pozoroval mierne oneskorený zvuk YouTube videí. Ak máte podobné skúsenosti, sem s nimi. Teda, do diskusie pod článkom, prosím.

Poďme k tomu najdôležitejšiemu. Odrušeniu okolitých ruchov. Zvláštna to veta.


Vychádzam z bytu. Slúchadlá v ušiach, hudba zatiaľ potichu. Vychádzam von, trocha fúka. Zapínam ANC a zvuk vetra počúvanie hudby ešte viac komplikuje. Vypínam ANC. Nastupujem do MHD. Tam opäť zapínam ANC, v aplikácii Huawei AI Life sa pohrám trochu s intenzitou tejto funkcie, nájdem a nastavím optimálnu (celkom vysokú) úroveň a užívam si menej hluku než pri vypnutom ANC. Zopárkrát skúsim ANC vypnúť a zapnúť a naozaj počujem ten rozdiel. Nie je to žiaden zázrak, s Galaxy Buds počujem okolitých ruchov oveľa menej, ale tu som stále v kontakte s okolím. Ak na mňa niekto prehovorí, tak ho bude počuť skôr než so slúchadlami zavŕtanými v ušiach.

Vystúpim z MHD. ANC sa spamätáva z odlišných ruchov, na to si musím zvykať, fúkne vietor a...radšej ANC vypnem. Na ulici mi pripadá účinok tejto funkcie prudko premenlivý a nestabilný. Ako spolujazdec v aute by som dal prednosť štupľom do uší.

Výhody:
+ otvorená konštrukcia prepúšťa okolité zvuky
+ ANC čiastočne potlačí hluk autobusu či ruch ulice
+ ľahká manipulácia, rozumná konštrukcia
+ nabíjanie cez USB-C alebo bezdrôtovo
+ dobrý zvuk

Nevýhody:
- nevhodné do veľmi hlučného prostredia
- po vybratí z ucha sa nezastaví prehrávanie
- chýba ovládanie hlasitosti
- slabšie basy než v uzavretých štupľoch do uší
- so zapnutým NC výdrž len 2 - 3 hodiny

Orientačná cena: 199 eur

Záver

Na prvý pohľad dokonalé riešenie. Keď chcem počuť okrem hudby aj okolité ruchy (a to chcem často), noise cancelling vypnem, a keď sedím v autobuse či električke, zapnem ho. Celý problém je, že za 150 eur môžem mať potu odolné, ešte menšie Samsung Galaxy Buds s ovládaním hlasitosti na slúchadlách, s ktorými nemusím ruchy okolia prehlušovať hlasnou hudbou, ale svojou konštrukciou prirodzene hluk ulice či MHD znížia a ja môžem hudbu počúvať na nižšej hlasitosti.


Ak však hľadáte každodenné slúchadlá na dochádzanie do školy či práce, ktoré vás nebudú tlačiť, ktoré vás úplne neodstrihnú od okolia, a ktoré oceníte aj počas behu či telefonovania, kedy už štupľové slúchadlá nevyhovujú, tak vám k akémukoľvek androidu tieto FreeBuds 3 vrelo odporúčam. Len od ANC nečakajte zázraky. Je to skôr taký milý doplnok, ktorému možno prídete na chuť, ale je dosť možné, že ani nie.

Diskusia k článku:

frosty30.11.2019 - 14:56 Trvalý odkaz

QCY T3 a T5 su daleko lepsie modely.. to iste Xiaomi Haylou GT1/GT2 a hlavne za ovela nizsiu cenu...a to nevravim o Xiaomi air dots pro 2

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy30.11.2019 - 16:11 Trvalý odkaz

haylou gt1 hraju na urovni suchadiel ktore sa kedysi pribalovali k tlacitkovym telefonom. nekupovať, neublizovat si...

Celá diskusia 2 príspevky