Huawei buduje novú továreň na čipy s cieľom obísť reštrikcie USA

Po ťažkej rane s obmedzením dodávok čipov, na ktorých bol Huawei závislý, prichádza plán v podobe novej továrne. Na začiatku sa však bude sústrediť len na staršie 45 nm modely, ktoré sa v smartfónoch už nepoužívajú.

Obchodná vojna USA vs. Huawei sa už zdá byť nekonečná. Nedávno do nej zasiahli nové reštrikcie, ktoré spôsobili čínskemu výrobcovi veľké problémy. Išlo o obmedzenie dodávok čipov, na ktorých bol Huawei doslova závislý. 

Preto podľa Financial Times vymyslel plán, ktorý stojí na novej továrni. Firma by sa vďaka nej už nemusela spoliehať na dodávky čipov od TSMC, ale vyrábala by si vlastné. 

Nová továreň má vznikať s podporou lokálnej vlády a na začiatku bude môcť vyrábať iba staršie 45 nm čipy, predstavené ešte v roku 2007. Odhaduje sa, že do konca roka 2021 by mohla výroba prejsť na 28 nm čipy, ktoré by mali v závere roka 2022 vystriedať 20 nm. Posledné menované by sa už dali využiť pri budovaní 5G infraštruktúry. 

Pri novej továrni sa zároveň neočakáva, že by v najbližších rokoch mohla vyrábať aktuálne 5 nm čipy, ktoré sa používajú v smartfónoch. Posledné správy však naznačujú, že Qualcomm by mohol získať licenciu potrebnú na to, aby čipy do mobilov dodával Huaweiu. Viac sa dočítate v článku Qualcomm sa snaží presvedčiť vládu USA, aby mohol firme Huawei predávať čipy

Zdroj: Financial Times


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu