Huawei ako dodávateľ 5G technológie Slovákom neprekáža

Huawei uskutočnil v spolupráci s agentúrou NMS Market Research prieskum zameraný na 5G siete. Až dve tretiny Slovákov si túto technológiu spája práve s týmto čínskym výrobcom.

Zber dát prebiehal v marci 2020 po celom Slovensku a zapojilo sa vyše tisíc respondetov, ktorí odpovedali na päť otázok. 

Zrejme aj medializované udalosti o zákaze spolupráce medzi americkými firmami a Huawei, ktoré vydala vláda USA na základe domnienok a nepodložených informácií o možnej špionáži Číny cez sieťové riešenia Huawei, si spájali až dve tretiny opýtaných technológiu 5G práve s Huawei. 

Medzi najdôležitejšie výsledky prieskumu patrí aj zistenie, že Slováci vo veľkej miere vnímajú problematiku kybernetickej bezpečnosti a ich postoje k nej sú takmer jednotné, pričom ženy aj muži to vnímajú veľmi podobne. Výrazné rozdiely v názoroch nevidno ani v rozličných vekových kategóriách. 

Slováci nevnímajú Huawei len ako predajcu smartfónov, ale podľa 67 % opýtaných je najznámejším dodávateľom 5G technológie. Na druhom mieste sa umiestnila spoločnosť Nokia, tú si však s novými sieťami primárne spája len 12 % respondentov. 

Napriek silnému tlaku zo strany USA, ktoré sa snažia naštrbiť reputáciu čínskych spoločností vo svete, je Huawei v súčasnosti najúspešnejším dodávateľom 5G komponentov na svete. Na konte má 91 komerčných zmlúv a viac než 600-tisíc doručených základňových staníc. 

Výsledky prieskumu ukazujú, že Slováci s dôverou voči čínskym sieťovým zariadeniam nemajú až taký vážny problém, pre viac než 60 % ľudí sú bezpečné. 

Najväčší rozmach 5G technológií sa očakáva v roku 2021. Od začiatku apríla prebieha na Slovensku aukcia na kľúčové frekvencie sietí piatej generácie. Ukončená by mala byť začiatkom leta. Jednotliví operátori zatiaľ neuviedli, s kým budú spolupracovať na výstavbe sieťovej infraštruktúry. 

Podľa všetkého však budú zákazky rozdelené medzi niekoľkých dodávateľov, aby bola zabezpečená spoľahlivosť týchto sietí a taktiež ich technologická neutralita. Tej sa drží napríklad Rakúsko.

Veľká Británia, Nemecko, Holandsko a severské krajiny Fínsko, Nórsko a Švédsko si už vybrali spoločnosť Huawei ako ich partnera pri budovaní 5G infraštruktúry. Už začiatkom roka sme vám priniesli článok, že Huawei môže napriak snahe USA budovať v Európe 5G siete.

Zdroj: tlačová správa Huawei
  


 

Diskusia k článku:

Marián Petrík26.04.2020 - 09:21 Trvalý odkaz

neprekáža to ani mne. aj tak najviac špicľujú hn-usáci. a samozrejme každá väčšia krajina. ak si raz na nete, tak sa tomu nevyhneš.

Celá diskusia 1 príspevok