Hra Atomic Heart je podľa Ukrajiny toxická. Zisky môžu slúžiť na financovanie vojny

Ukrajinský minister pre digitálne záležitosti označil Atomic Heart za toxické. Zároveň sa obáva toho, že zisky z predaja hry môžu byť použité na financovanie vojny proti Ukrajine.

Atomic Heart (recenzia) je aktuálne horúcou novinkou na poli veľkých AAA hier. Hlavnú úlohu v ňom zohráva agent KGB, ktorého cieľom je zastaviť následky povstania robotov v Sovietskom zväze. Nielen zasadenie hry sa momentálne stalo tŕňom v oku ukrajinského ministra pre digitálne záležitosti, ktorý chce novinku zakázať. 

Za Atomic Heart totiž stojí štúdio Mundfish, ktoré sa viackrát počas vývoja ocitlo v centre kontroverzie, z dôvodu jeho údajného napojenia na Rusko. Pôvodom ide o štúdio založené v Moskve, ktoré aktuálne sídli na Cypre. Podľa viacerých správ sa však aj napriek tomu nikdy nezbavilo svojich väzieb na ruské štátne orgány. Objavili sa dokonca informácie, podľa ktorých má byť štúdio financované ruskými a proruskými firmami. 

Jednou z nich má byť ruská energetická firma Gazprom s väzbami na oligarchov okolo Vladimíra Putina. Samotné štúdio bolo navyše viackrát kritizované za to, že nikdy neodsúdilo vojnu na Ukrajine. Vývojári sa bránili tým, že sa chcú maximálne sústrediť na prípravu hry Atomic Heart a neriešiť politické udalosti. Toto všetko viedlo ukrajinského ministra pre digitalizáciu Alexandra Bornyakova k tomu, že vyzval Sony, Microsoft a Valve, aby zakázali predaj novinky na Ukrajine. 

Dôvodom je podľa neho toxicita hry a potenciálne zhromažďovanie používateľských údajov či možnosť ich prenosu na tretie strany v Rusku. Minister sa tiež obáva potenciálneho použitia ziskov z predaja hry na financovanie vojny proti Ukrajine. Vyzvané spoločnosti sa zatiaľ k predmetnej veci nevyjadrili. 

Zdroj: dev.ua 



 

Diskusia k článku:

jarpo23.02.2023 - 09:55 Trvalý odkaz

Tým ľuďom už načisto hrabe, alebo ináč, rusofóbia v plnom prúde... Mimochodom takýto článok sa na vaše stránky fakt nehodí.

Celá diskusia 1 príspevok