Hot Wheels Unleashed - zábavné arkádové preteky

Pretekárski veteráni zo štúdia Milestone dostali do ruky novú licenciu a pripravili zábavné arkádové preteky angličákov s dušou značky Hot Wheels.

Angličáky Hot Wheels sú kultová záležitosť, o ktorej som ako malý chlapec sníval hádam každý deň. Od môjho detstva síce ubehli už pekne dlhé roky, no táto značka stále žije a má milióny malých či veľkých fanúšikov po celom svete. 

Dnes sa mi dostáva do rúk v podobe najnovšej hry Hot Wheels Unleashed, ktorú pripravili vývojári z talianskeho štúdia Milestone. Poznajú ho predovšetkým fanúšikovia motoriek, pretože má na konte série ako MotoGP, MXGP či Ride. 

Najnovšie teda presadli z motoriek do malých arkádových angličákov, ktoré sľubujú zábavu na rôznych bláznivých tratiach v štýle známej Trackmanie. Chýbať nebudú ani možnosti úprav vozidiel či prepracovaný editor tratí. Osobne som fanúšikom arkádových pretekov, takže ma ohlásenie hry potešilo.

Doterajšiu tvorbu štúdia mám však zafixovanú skôr ako priemernú, takže som bol veľmi zvedavý, ako Hot Wheels Unleashed napokon dopadne. Ak ste zvedaví rovnako, na všetky vaše otázky sa budem snažiť odpovedať v dnešnej recenzii. 

Hot Wheels Unleashed je v základe jednoduchá pretekárska hra v arkádovom štýle. Neberie sa nijak zvlášť vážne a svojou hrateľnosťou dbá predovšetkým na to, aby ste sa zabávali. To znamená, že vám nepodsúva žiadnu simuláciu reálnych vozidiel ani špičkovú fyziku. 

Tento fakt bude určite vadiť zarytým autíčkarom, ktorí od hry čakajú rovnakú realitu ako od svojho auta. O tej však arkádový žáner nie je a rozhodne o tom nie je ani značka Hot Wheels. Ja osobne mám arkádový jazdný model radšej než tvrdé simulácie.

Do celej hry vás veľmi rýchlo uvedenie prvý pretek, ktorý stručne a jasne vysvetlí jej ovládanie. Testoval som PC verziu, kde išlo o základ v podobe tlačidiel WASD pre pohyb, ktorý doplnil driftovací medzerník a shift pre nitro. Toto ovládanie zrejme poznáte z väčšiny pretekárskych hier a veľmi rýchlo vám tak padne do ruky. Hry tohto typu však oveľa radšej hrám na gamepade, ktorý som si k PC po chvíľke hrania pripojil. 

Používal som DUALSHOCK 4 a hra si s ním skvele rozumela. Hneď po pripojení nahradila klávesové predvoľby v grafickom rozhraní symbolmi z gamepadu a všetko bolo prirodzene intuitívne. Celkové ovládanie si navyše môžete namapovať podľa seba. Týka sa to ako klávesnice, tak gamepadu, pri ktorom nechýbajú ani decentné vibrácie. 

Po úvodnom preteku máte k dispozícii celú ponuku hry. Tá je, povedal by som, štandardom a v Hot Wheels Unleashed nájdete kariéru, rýchle preteky, editor tratí a editor autíčok. Autori nezabudli ani na multiplayer, ktorý môžete hrať online, aj keď jeho možnosti sú značne okresané a ponúka iba základ. Môžete si tak vytvoriť online pretek alebo privátnu lobby a to je všetko. 

Väčšiu zábavu však zažijete pravdepodobne v split screen režime, ktorý rozdelí obrazovku na dve časti a je naozaj vydarený. Tento režim je veľmi obľúbený a slušne sa pri ňom zabavíte s priateľmi, rodinou či deťmi. 

Ja som dal v prvom rade prednosť kariére. Volá sa Hot Wheels City Rumble a predstaví vám mapu, ktorá pripomína detské auto koberce. Na nej si budete postupne odomykať ďalšie a ďalšie preteky. Väčšina z nich je klasická a vašou úlohou bude vyhrať prvé miesto alebo dostať sa minimálne do prvej trojky. Tých je tu konkrétne 52. 

Dopĺňa ich 32 jázd na čas, kde vám hra nastaví konkrétny časový cieľ, ktorý treba dosiahnuť. Spestrením kariéry je 5 súbojov s bosmi, ktoré kvôli dlhšej trati a väčšiemu množstvu prekážok robia klasické preteky trochu náročnejšie. Bonusom je 9 tajomstiev, ktoré vás prostredníctvom nejakej indície nabádajú k tomu, aby ste za určitých podmienok prešli nejaký z pretekov. 

Väčšinou ide o to, že si musíte vybrať konkrétne auto, ktorým vyhráte konkrétnu trať. Od samotnej kariéry však nečakajte žiadny príbeh. Ide vlastne len o postupne odomykajúce sa preteky, ktoré nespája žiadna dejová linka ani nič podobné. Je to škoda, pretože kariéra tak pôsobí trochu plochým dojmom a nemotivuje až tak, ako by mohla.  

Za výhru v každých pretekoch získate hernú menu. Vďaka nej si môžete kupovať nové autíčka, väčinou v podobe tzv. blind boxov. Ide vlastne o nenávidené loot boxy, ktoré však od vás nebudú ťahať peniaze, takže mi tu až tak nevadili. Ich otvorenie vám odomkne náhodné auto do vašej zbierky.

Ak nechcete riskovať blind box, svoj nový angličák si môžete kúpiť za hernú menu aj z ponuky, ktorá sa mení zhruba každých pár hodín. Ide o zaujímavý prístup a viem si predstaviť, že v hráčoch s dušou zberateľa udrží nadšenie. Samotné autíčka sa líšia nielen svojim vzhľadom ale aj svojimi vlastnosťami. Tie sú rozdelené do štyroch štatistík. 

Ide o zrýchlenie, maximálnu rýchlosť, ovládateľnosť a brzdy. Každú z týchto vlastností si môžete postupne vylepšovať za hernú menu, ktorou hra odmení vaše úspechy. Na môj vkus bol však celkový postup trochu pomalý a Hot Wheels Unleashed veľa herných peňazí teda nerozhadzuje. 

Autorom zrejme išlo o maximálne predĺženie hernej doby, ale nedostatočné odmeny za jednotlivé preteky mi na motivácii nepridávali. Na druhej strane, ak si nejaké autíčko poctivo vylepšíte, stane sa z neho váš favorit ideálny do každého preteku. Hra vás vôbec nebude nútiť využívať žiadny iný angličák, čo je vzhľadom na ich bohatú ponuku určite škoda. 

V pretekárskej hre je samozrejme dôležitý aj samotný jazdný model. Ten je, ako som spomínal, arkádový a naozaj zábavný. Ide vlastne o najlepší aspekt hry. Orientuje sa na rýchlu a zbesilú jazdu po autodráhach, kde však bude nutné tiež zvládať zákruty. Na tie je tu vyhradené tlačidlo, ktoré váš angličák dostáva do driftu. Za driftovanie sa vám dobíja nitro, vďaka ktorému okolo vašich súperov doslova presvištíte. 

Samotné trate sú správne bláznivé, aj keď keď autori sa mohli utrhnúť z reťaze oveľa viac. Sú rozostavené v piatich prostrediach, medzi ktorými nájdete suterén, skate park, školský kampus, garáž či mrakodrap. Tie sú síce pestré, ale ich ponuka určite mohla byť bohatšia. Okrem rôznych špirál vás na dráhe čakajú aj skoky či prekážky. 

Z nich spomeniem napríklad pavúka, ktorý po vás strieľa pavučiny, čím vás počas preteku spomalí. Pri skokoch som spočiatku zažíval miernu nervozitu, kedy som často vylietaval z trate. Tým mi však hra chcela naznačiť, že nie všade je dobré letieť na plný plyn.

Počas pretekov sa nevyhnete ani rôznym iným prekážkam, ktoré vás miestami spomaľujú až neprirodzene. Ide vlastne o podobný pocit, ako keď vaše autíčko narazí na reálnej autodráhe. Na jednej strane je to možno autentické. Na druhej to počas pretekov niekedy frustruje a nepomáha tomu ani tuhý kolízny model. Je trochu nešťastný a narážaniu s vašimi súpermi sa budete preto snažiť skôr vyhnúť. 

Vytknúť musím aj pomerne nevyváženú obťažnosť, ktorá ponúka niekoľko stupňov. V režime easy je však hra veľmi jednoduchá a v režime medium dáva občas zabrať až príliš. A to ani nespomínam hard či extreme. 

Mimo pretekov sú najzaujímavejšou časťou hry editory. Prvý z nich vám dovolí upravovať vaše angličáky. Na môj je veľmi decentný a zaslúžil by si viacero možností. Čo však pri úprave áut chýba skvele kompenzuje editor tratí. Ten je po zábavnom jazdnom modeli druhou najlepšou časťou hry. 

Jeho ponuka je bohatá a vašej fantázii sa medze nekladú. Okrem toho je veľmi pohodlný na ovládanie, vďaka čomu sa do stavania tratí dostanete veľmi rýchlo. Viem si predstaviť, že hráči s dušou tvorcu v tomto režime strávia naozaj pekné hodiny. Editor však dopláca na fakt, že jeho ponuku si musíte postupne odomykať pretekaním. Ak si ho chcete užiť, vyslovene vyžaduje, aby ste si najprv zahrali preteky, vďaka čomu si postupne odomknete nové súčasti. 

Takáto blokáda mi nepripadá veľmi fajn. Editor síce nemusel byť kompletne otvorený, ale mohol štartovať s oveľa bohatšou ponukou, aby ste si ho mohli užívať hneď od začiatku hry. Milým bonusom zostávajú tiež úpravy herného prostredia, kde si viete vizuálne prispôsobiť rôzne prvky.  

Hot Wheels Unleashed beží na Unreal Engine, čo je dnes už v podstate stávka na istotu. Grafická stránka hry je pekná, farebná a od detailného vizuálu angličákov cez trate až po detaily okolia dýcha značkou Hot Wheels. Máte tu viacero možností grafických nastavení na škále low až po ultra či custom. 

Chválim tiež možnosť nastavenia framerate, kde si viete zvoliť 30, 60, 90, 120, prípadne nelimitovaný počet fps. Viac starostlivosti by sa však zišlo audio stránke, ktorá ponúka chudobnú paletu jednoduchých skladieb. Pretekárska hra by ich skrátka mala mať viac, keďže hudba vás bude sprevádzať na každej trati. 

Záver

Štúdio Milestone s Hot Wheels Unleashed rozhodne neprekročilo svoj vlastný tieň. Doručilo viac menej svoj pretekársky štandard, ktorý sa na škále kvality zastavil niekde v strede. Hre kraľuje zábavná arkádová hrateľnosť, splitscreen a editor tratí, kde sa môže vyblázniť každý tvorca. 

Je tu cítiť aj dušu značky Hot Wheels, ktorú pekne vykresľuje vizuálna stránka s dôrazom na detaily. Celkový dojem ale sťahujú spomínané chybičky. Aj napriek tomu sa však jedná o príjemnú pretekársku oddychovku, ktorá fanúšikom arkádového žánru dobre šliapne na plyn. 

Hodnotenie: 7/10 

Plusy:

+ zábavný arkádový jazdný model 

+ prepracovaný editor tratí 

+ sympatická vizuálna stránka s dôrazom na detail 

+ angličáky Hot Wheels 

+ splitscreen režim 

Mínusy:

- nevyvážená obťažnosť

- plochá a slabo motivujúca kariéra

- pomalý progres

- menší počet prostredí

- kolízny model nemusí sadnúť každému

Diskusia k článku:

Knoxville09.10.2021 - 00:22 Trvalý odkaz

Tak obťažnosť či obtiažnosť?

Celá diskusia 1 príspevok