Horizon Call of the Mountain - parádny VR zážitok

Elektrizujúca atmosféra, zábavná fyzická aktivita v podobe lezenia, napínavé súboje a krásny audiovizuál. Toto všetko sú silné dôvody k tomu, aby ste si nasadili virtuálnu realitu a zažili svet značky Horizon tak, ako nikdy predtým.

Značka Horizon aktuálne patrí k tomu najlepšiemu v ponuke PlayStation hier. Dôkazom je nielen veľkolepý akčná epos v podobe Horizon Forbidden West (recenzia), ale aj výborné rozšírenie Burning Shores (recenzia). Vývojári z Guerilla Games sa však rozhodli zájsť ešte ďalej. 

Spojili sa so štúdiom Firesprite, aby nám postapokalyptický svet plný robotických zvierat ukázali aj vo virtuálnej realite. A tak sa zrodilo Horizon Call of the Mountain - jedna z prvých veľkých hier na PS VR2 (recenzia). 

Musím povedať, že už len predstava hrania niečoho takého vo virtuálnej realite znie naozaj veľmi lákavo. Moje nadšenie rozhode potvrdili aj ukážky hrateľnosti, ktoré vyzerali skvele. Výsledok napokon nie je bez chýb, ale rozhodne patrí k najzaujímavejším VR titulom poslednej doby. 

Odpadlík, na ktorom stojí osud Meridianu

Horizon Call of the Mountain je svojim zasadením považovaný za spin-off hlavnej série. To znamená, že ide o akúsi dobočku, kde vás čaká niekoľko zmien a noviniek. Ako prvé si určite všimnete, že sa hra odohráva z prvého pohľadu, čo vzhľadom na VR dáva oveľa väčší zmysel. Ďalšou veľkou zmenou je, že sa tentokrát budete musieť zaobísť bez Aloy.

Hlavným hrdinom tohto príbehu je totiž bývalý vojak a Shadow Carja meno Ryas. Jeho minulosť nie je práve ideálna, ale dostane druhú šancu. Na obzore sa totiž objaví veľká hrozba, ktorá znepokojuje celý Meridian. Mesto Slnka dokáže zachrániť iba najlepší lezec, ktorým ste práve vy. 

V stávke je navyše možnosť očistiť vaše meno a ďalším dôvodom, prečo sa na to dáte je fakt, že s celou situáciu má čo dočinenia aj váš brat. Napriek vopred rozdaným kartám to však nebude priamočiara cesta a čoskoro sa dostanete zo spleti ďalších problémov, ktoré treba vyriešiť skôr, než bude neskoro. 

Samotný príbeh na jednej strane pekne rozširuje vesmír značky Horizon. Na druhej mu však chýba viac hĺbky, ktorá je samozrejmosťou pre hlavnú sériu. Po stránke deja tak mohol ponúknuť niečo viac a vyšvihnúť sa podobne, ako rozšírenie Burning Shores. Tu je naopak vidieť, že sa vývojári sústredili viac na iné aspekty hry a príbeh ťahá druhé husle. 

Okrem toho je škoda, že Horizon Call of the Mountain neobsahuje české titulky podobne, ako veľká hra či jej rozšírenie. Plusom nie je ani nový hlavný hrdina, ktorý pôsobí zabudnuteľne a počas cca 6 hodín hrania si ma veľmi nezískal.

Navyše ma trochu mrzí aj to, že v Horizon Call of the Mountain nevyniknú ani vedľajšie postavy, ktoré pôsobia skôr ako vata. Na druhej strane ma ale potešilo menšie cameo, vďaka ktorému som pred sebou aspoň na chvíľu mohol vidieť Aloy v životnej veľkosti. 

Elektrizujúca atmosféra a krásny svet v područí strojov

Ešte viac ma však potešila samotná hrateľnosť, elektrizujúca atmosféra sci-fi sveta a veľmi pekná vizuálna prezentácia. Rôzne citloslovcia nadšenia opustia vaše ústa prakticky hneď v úvode, keď vám na plťke dajú dole vrecko z hlavy a budete sa môcť rozhliadnuť. Autori sa však nespoliehajú len na vau efekt okolitej prírody. 

Krátko na to vám nad hlavou preletí majestátny Stormbird a skôr než stihnete povedať ďalšie vau, sledujete obrovského Tallnecka. Atmosféra veľmi rýchlo zhustne, keď si vás vyhliadne skupinka Watcherov a celý úvod do hry je naozaj dychberúci. Myslím, že presne tak sa cítili postavy v Jurskom Parku, keď prvýkrát videli dinosaury vo „voľnej“ prírode. 

Okrem veľmi dobrej atmosféry musím pochváliť aj celkovú vizuálnu stránku, na ktorej je oproti prvej generácii VR vidieť posun. Svet okolo vás je naozaj krásny, farebný a často sa po ňom budete rozhliadať. Zvlášť, keď vám naservíruje nádherné prírodné scenérie počas lezenia, ktoré lemujú slnečné lúče. 

Pekná paleta detailov nechýba ani strojom. Pôsobia majestátne a strentutia s nimi sú osobitným zážitkom, na ktorý len tak nezabudnete. K tomu sa samozrejme pridáva kvalitná zvuková stránka, s výborne navrhnutou hudbou a špičkovým dabingom. 

Lezenie a zábavná lukostreľba

Na toto všetko pekne nadväzuje jadro hrateľnosti, ktoré do značnej miery tvorí lezenie. Čaká vás lineárny postup vpred a zdolávanie rôznych lezeckých prekážok v podobe hôr, skalnatých útesov, drevených konštrukcií či iných vrcholkov. Horizon Call of the Mountain v tomto smere pôsobí veľmi podobne ako The Climb od autorov série Crysis

Samotné lezenie sa pritom spolieha na načahovanie vašich rúk a stláčanie spúští ovládačov VR Sense. Celé to teda pôsobí tak, ako keby ste skutočne liezli. Častokrát sa musíte nielen natiahnuť, ale aj rúčkovať, čo preverí vašu kondíciu. Fyzickú náročnosť si uvedomíte hlavne pri zdolávaní obrovských útesov, kedy sa určite zapotíte. 

VR zážitok tak má aj ďalší rozmer v podobe fyzickej aktivity, ktorá vás navyše bude baviť. Minimálne za mňa je to pekná pridaná hodnota. Predtým by som určite nepovedal, že lezenie po horách vo virtuálnej realite môže byť také zábavné. Navyše to nie je jediný aspekt hrateľnosti a príde aj na akciu. 

Tá sa sústredí na streľbu z luku. Funguje to tak, že jednou rukou sa načiahnete za hlavu a stlačením spúšte vyberiete luk. Druhou urobíte rovnaké gesto a vytiahnete šíp. Ten potom vďaka pohybovým senzorom klasicky vložíte do luku a gestom natiahnete tetivu. 

Samotný luk potom rozšíria aj ďalšie zbrane ako prak a podobne. Akcia je na VR prekvapivo kvalitná a okrem útočenia sa budete musieť aj vyhýbať. Súbojový systém má potrebnú hĺbku a postupne buduje svoju obťažnosť. Útoky nepriateľov sú však dobre čitateľné a hra vám dá možnosti, ako na ne spoľahlivo reagovať. 

Na strieľanie si navyše veľmi rýchlo zvyknete a celé sa vám to zapáči. Zvlášť vynikajú aj súboje s veľkými bossmi, ktoré si užijete tak, ako nikdy predtým. Prispievajú k tomu aj rôzne druhy munície, resp. šípov. Budete si ich vyrábať podobne, ako v základnej hre. Akurát vo VR to pôsobí autentickejšie, keď musíte šíp zložiť zo stredu, špičky a konca. 

Podobne si budete vyrábať aj iné predmety, ktoré na stoloch v táboroch treba poskladať vlastnými rukami. Ide o akési minihry, ktoré vďaka ovládačom PS VR Sense pôsobia veľmi sympaticky. Podobne, ako interakcia s prostredím. 

Môžete tu napríklad odomknúť dvere kľúčom alebo odkryť drevený sud a uzáver odhodiť. 

K tomu sa pridáva možnosť chytiť do ruky fakľu, ktorú si môžete odpáliť od ohniska, kde sa ukladá hra. No a keď som počas hrania narazil na bubny, o hudobnú vložku bolo razom postarané. 

Dobre fungujúce ovládanie a ďalšie možnosti nastavení 

Interakcia s prostredím či akčná zložka funguje dokonale aj vďaka špičkovým ovládačom PS VR Sense. Dokážu spoľahlivo čítať pohyb vašej ruky alebo prstov. Vďaka tomu môžete ukázať rôzne gestá, naťahovať tetivu luku, liezť, rúčkovať či strieľať presne do čierneho. Treba sa však pripraviť na to, že hranie si vyžaduje aj dostatočný priestor. 

Zaujímavo je riešený aj pohyb prostredím, kedy sa môžete spoľahnúť na páčky alebo využiť prirodzený pohyb rúk pri chôdzi. Osobne sa mi viac páčila druhá možnosť, ktorá vás opäť núti hýbať sa a hranie je s ňou zaujímavejšie. Ak by ste však mali iný názor, môžete využiť pomerne široké možnosti nastavení. 

Umožnia vám prispôsobiť si ovládanie na základe vašich preferencií. Zaujímavou voľbou je nastavenie sledovania očí, vďaka ktorému sa viete pohľadom pohybovať v ponuke menu alebo medzi voľbou v dialógoch. Celú hru navyše viete hrať nielen v stoji, ale aj v sede, aj keď osobne mi to neprišlo veľmi praktické. Možností je tu však dosť a ich voľba závisí len na vás. 

Výhody:

  • dychberúci úvod

  • elektrizujúca atmosféra

  • kvalitná audiovizuálna stránka

  • zábavné súboje

  • spoľahlivo fungujúce ovládanie 

  • fyzické aspekty hrania, vďaka ktorým sa musíte hýbať 

  • dobre využitá detekcia očí 

  • široké možnosti ovládania 

Nevýhody:

  • dejová linka mohla byť prepracovanejšia 

  • nový hlavný hrdina zanecháva skôr fádny dojem

  • miestami príliš veľa lezenia 

  • škoda absencie českých titulkov 

Hodnotenie: 8/10 

Cena: 69,99 eur 

Platformy: PS5 (PS VR2)

Záver

Horizon Call of the Mountain vám umožní vychutnať si postapokalyptický svet majestátnych robotických zverov tak, ako nikdy predtým. Dychberúci úvod nastaví latku pekne vysoko a elektrizujúca atmosféra potvrdzuje, že presne toto je titul, ktorý stojí za kúpu PS VR2. 

K tomu sa pridáva kvalitná audiovizuálna stránka, prekvapivo zábavné súboje a sympatická interakcia s prostredím. Zabudnúť netreba ani na pomerne tučnú porciu lezenia, ktorá vás núti hýbať sa a fyzická aktivita vás ešte k tomu bude naozaj baviť. Sympatická VR odbočka série Horizon síce má aj svoje muchy, ale fanúšikovia by si ju rozhodne nemali nechať ujsť.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu