Honor Magic5 Pro - prémiová cena, prémiové funkcie

Recenzia špičkového androidu s pekným 6,8'' displejom, výkonným čipsetom Snapdragon 8 Gen 2, 512 GB úložiskom, kvalitnými fotoaparátmi, hlasnými stereo reproduktormi a veľmi slušnou výdržou 5100 mAh batérie.

Honor Magic5 Pro (základné info) mal globálnu premiéru na MWC 2023, odkiaľ si odniesol viacero ocenení. Výborne nadväzuje na svojho predchodcu Magic4 Pro, ktorého recenziu si môžete prečítať v tomto článku. Jej nadpis Honor Magic4 Pro – rúbe vysoko, svedčí o tom, že už minuloročný model mal namierené na vrchol a tohtoročná novinka v ambíciách nezaostáva. 

Novšiemu Magic5 Pro možno môžeme vyčítať o niečo pomalšie káblové nabíjanie (100 W vs. 66 W), no za to tu máme o 500 mAh silnejšiu batériu. A to sa počíta. Dizajn prešiel medzigeneračnou úpravou, pričom kruhový foto modul na zadnej strane ostal, konštrukcia však tentoraz plynulo nadväzuje na okraj modulu, čo sa odrazilo aj na príjemnejšom držaní v ruke. 

Na test dorazila do redakcie zelená verzia s matnou zadnou stenou, ktorá výborne zamedzuje zachytávaniu odtlačkov. Narozdiel od čiernej verzie, ktorá je lesklá a po pár sekundách v ruke máte namiesto zrkadlového efektu upatlaný povrch. 

No ak použijete ochranný obal, napríklad priesvitný silikónový kryt, ktorý je súčasťou balenia, nebudete musieť riešiť časté čistenie. Za bohaté balenie treba výrobcu pochváliť, podobne ako Motorola alebo Xiaomi pridáva nielen nabíjací kábel a spomínaný obal, ale aj rýchlonabíjačku. 

V prípade Honor Magic5 Pro ide o 66 W adaptér. Aj keď to výrobcovia myslia s ekológiou úprimne, zákazník viac ocení bohaté balenie. Po kúpe tak nemusí hneď riešiť nákup kvalitnej rýchlonabíjačky, ktorá by odpovedala použitej technológii značky, má ju priamo v krabici spolu s telefónom. To u značiek ako Samsung či Apple nenájde.

Konštrukciu musíme pochváliť aj za certifikáciu IP68, takže zvládne prašné prostredie i ponorenie pod vodnú hladinu do hĺbky 1,5 metra počas maximálne 30-tich minút. Stále hovoríme o sladkej, nie morskej vode. Na tú sa certifikácia (ani záruka) nevzťahuje. Aj keď asi nie každý túži a plánuje nahrávať zábery pod vodnou hladinou, certifikovanú vodeodolnosť oceníte pri nečakanom páde do vody, náhodnom ošplechnutí, telefonovaní v silnom daždi a podobne. 

Málokto si možno uvedomuje, že aj vlhké prostredie v kúpeľni, ak tam telefón s vami trávi dosť času, mu škodí. Vlhkosť, ktorá vnikne cez otvory a rôzne micro štrbinky v konštrukcii, môže po čase spôsobiť koróziu niektorých dôležitých súčiastok, a telefón tak začne mať problémy. Preto by podľa nás mala byť minimálne pri top modeloch certifikácia IP68 štandardom. 

Sklenená konštrukcia je spevnená hliníkovým rámom. V pravej bočnej stene nájdeme už tradične klávesy ovládania hlasitosti a vypínač, ľavá je prázdna. Na spodnej strane je umiestnený slot na dve nanoSIM karty (slot na microSD chýba), USB-C konektor a reproduktor. Druhý, pomocou ktorého sa vytvorí stereo reprodukcia, je hore. Spolu s infraportom, ktorý oceníte pri ovládaní domácej techniky. Napríklad televízora, set-top-boxu alebo klimatizácie. 

Kvalita reproduktorov odpovedá prémiovému modelu. Spoľahnúť sa môžete na dostatočnú hlasnosť a prekvapivo čistý zvuk. Plusom novinky by mala byť možnosť využitia eSIM, tá stále nie je štandardom. No v testovacej vzorke som možnosť aktivácie eSIM nenašla. Zrejme je dostupná v modeloch pre vybarné trhy. Vždy však môžu byť aktívne naraz maximálne dve SIM karty. 

Ak niekoho zaujíma vznik dizajnu a spôsob rozloženie zadných fotoaparátov, inšpiráciou bol prvý obrázok čiernej diery v strede Mliečnej dráhy. Tvorcovia ho pomenovali Eye of Muse. Prémiový dizajn dotvára displej zakrivený na všetkých štyroch stranách. Odporcovia tohto riešenia zrejme zalomili rukami, ani ja medzi fanúšikov zaoblenia nepatrím, no tu to nie je až tak výrazné. 

Hore a dole je minimálne, a skôr pomáha pri ovládaní gestami než škodí. Palec ľahšie kĺže po hrane zhora nadol a naopak. Pri používaní bočného gesta ale mierne reže do bruška palca od výroby nalepená ochranná fólia. Nie je to však nič tragické. Som rada, že tam je. Ak si dáte telefón do priloženého obalu, hranu medzi fóliou a displejom už necítite a vďaka jemnému zaobleniu bočných stien sa prst ľahko kĺže. 

Displej s LTPO technológiou musím len pochváliť. Na 6,81-palcovej uhlopriečke je použité jemné rozlíšenie 1312 x 2848 pixelov a obnovovacia frekvencia sa môže hýbať v rozmedzí 1 Hz až 120 Hz. V nastaveniach displeja máte na výber medzi štandardnou 60 Hz, strednou 90 Hz, vysokou 120 Hz a dynamickým zobrazením, kedy si systém sám určí rýchlosť na základe zobrazeného obsahu. 

Farbené podanie je veľmi pekné a čitateľnosť aj na priamom slnku je vďaka maximálnej svietivosti až 1800 nitov výborná. Ak preferujete iné farby, než výrobca nastavil, upravíte si ich v nastavení obrazovky. Nájdete tam aj ochranu zraku (ide o prvý mobilný telefón, ktorý získal certifikát TÜV Rheinland Circadian Friendly), režim e-knihy, automatické prepínanie svetlého a tmavého režimu, a množstvo ďalších funkcií. 

Nechýba široká úprava vzhľadu domácej obrazovky a ikon pomocou motívov a samozrejmosťou je Always on displej s plánovaným zobrazením, prípadne sa aktivuje iba po ťuknutí na obrazovku. 

V telefóne beží nad Androidom 13 nová verzia používateľskej nadstavby MagicOS 7.1, ktorá je fanúšikom značky určite známa. Používatelia Huawei ju zasa poznajú pod názvom EMUI. Napriek oddeleniu značky Honor od materského Huawei obidve firmy stále spája viacero vecí, medzi ktorými je i vzhľad a funkcie prostredia. 

Novinkou v systéme je služba Honor Connect, ktorá po aktivácii bude sledovať kompatibilné zariadenia v okolí prihlásené k rovnakému účtu Honor ID, umožní prepínať medzi nimi rôzne druhy služieb, prenášať súbory a podobne. Výrobca týmto nabáda k využívaniu eko systému, ktorý značka ponúka. 

Pri uvedení Honor prisľúbil tri veľké aktualizácie systému Android a päť rokov dodávania bezpečnostných záplat. Chválime, zákazník tak má istotu, že jeho telefón bude dlhé roky aktuálny. 

Na zabezpečenie dát v telefóne poslúži nielen čítačka odtlačkov integrovaná do displeja, ale aj pokročilé skenovanie tváre pomocou senzora, ktoré je oveľa bezpečnejšie než tradičné rozpoznávanie tváre pomocou prednej kamery. 

V nastaveniach máte na výber, či sa po úspešnom rozpoznaní telefón rovno odomkne alebo budete musieť potiahnuť prstom po obrazovke. Ak necháte zapnutú prvú možnosť, po zodvihnutí zamknutého telefónu sa v sekunde odomkne a vy s ním môžete hneď pracovať. Rozpoznávanie je naozaj rýchle a dá sa kombinovať s čítačkou odtlačkov. 

Pre ešte bezpečnejšie skenovanie tváre môžete vyžadovať očný kontakt, teda musíte sa na obrazovku pozrieť, bez toho sa telefón neodomkne. Prípadne si môžete nastaviť alternatívny vzhľad, čo sa hodí vtedy, ak nosíte dioptrické okuliare. Samotná čítačka odtlačkov je rýchla, no občas som mala problém s rozpoznaním prsta. 

Honor Magic5 Pro má výkonu na rozdávanie. Zabezpečí ho 4 nm čipset Snapdragon 8 Gen 2, takže dobre poslúži aj niekoľko rokov. Dopĺňa ho rýchla 12 GB operačná pamäť RAM LPDDR5X a rýchle je aj úložisko UFS 4.0 s 512 GB kapacitou. 

Nemusíte sa tak obávať, že vám nebude stačiť voľná pamäť, napriek tomu, že si interný priestor nemôžete rozšíriť microSD kartami. Za tak vysokú kapacitu zaplatíte u porovnateľnej konkurencie viac, než za koľko sa predáva Honor Magic5 Pro. 

Pre prípad, že by systém potreboval pre správne a bezproblémové fungovanie viac RAM než 12 GB, k dispozícii má funkciu RAM Turbo, ktorá si z internej kapacity "požičia" ďalších 7 GB. Počas používania som sa nestretla so žiadnym spomalením, oneskorenými reakciami ani prehrievaním. Vyššia teplota konštrukcie bola iba pri rýchlom nabíjaní, ale to nie je nič nenormálne. 

Kamerový systém Honoru Magic5 Pro patrí k tomu najlepšiemu, čo je dnes na trhu dostupné. Ešte nedávno tento model smartfónu trónil na špici rebríčka DxOMark. A stále patrí medzi špičkové fotomobily, aktuálne je rozdielom iba jedného bodu svetovou dvojkou. Zostava zadných fotoaparátov je zložená z trojice 50-megapixelových senzorov. 

Hlavný ponúka objektív s výborným clonovým číslom f/1.6, antireflexnou vrstvou pre čistejší obraz a optickú stabilizáciu obrazu, ale umožňuje nahrávanie maximálne 4K videí so 60 fps. 8K videá telefón nepodporuje, aj keď hardvér by to určite zvládol. No ruku na srdce, momentálne 8K obsah aj tak nie je veľmi na čom prehrávať, a videá v tak vysokom rozlíšením zaberajú v úložisku veľa miesta.

Čo však zamrzí, je maximálna dĺžka záznamu videa v 4K, a to iba 15 minút. Takže tvorcovia videí, ktorí nahrávajú svoj obsah napríklad na YouTube v 4K, sa určite nepotešia. V dnešnej dobe nepochopiteľný krok. 

Širokouhlý fotoaparát so 122° uhlom záberu poslúži aj na makro zábery od 2,5 centimetra. Periskopický teleobjektív s OIS sa pýši 3,5-násobným optickým priblížením, ktoré dosahuje veľmi pekné výsledky. 

Aj desaťnásobný zoom je ešte použiteľný, no na 100-násobné digitálne priblíženie už potrebujete pevnú ruku alebo statív. Ja zvyčajne používam teleobjektív namiesto ďalekohľadu, na priblíženie vzdialených objektov alebo nápisov, ktoré inak neprečítam. 

3,5-násobný zoom môžete využiť aj pri snímaní blízkych objektov na ich priblíženie, občas dostanete lepšie zábery než pri zapnutí režimu Super makro. V ponuke režimov nájdete i možnosť snímať do plného 50 Mpix rozlíšenie, keďže štandardné zábery majú vďaka technológii spájania pixelov "len" 12,6 Mpix veľkosť. Čo však pri bežnom fotografií úplne stačí. 

Za pozornosť stojí režim Multi video, ktorý využíva naraz prednú aj zadnú kameru, záznam obraz v obraze a podobne, čím získate zaujímavé zábery. Režim Film má dodať snímaným osobám filmový efekt a rozostrené pozadie, jeho hĺbku si viete upravovať. K dispozícii máte viacero farebných efektov. 

Senzor preblikávania a senzor pre multi-spektrálnu teplotu farieb, ktorý nájdeme na dolnej strane foto modulu vedľa LED diódy, podľa výrobcu efektívne redukuje preblikávanie počas fotografovania alebo natáčania videí, a obnovuje skutočné farby. 

S Honorom Magic5 Pro sa môžete spoľahnúť na kvalitné zábery vo dne i v noci. Na nočné fotografie môžete využiť Nočný režim, ale podľa mojich skúseností je to úplne zbytočné, lebo rozdiel medzi automatickým a nočným režimom je minimálny. Takmer nebadateľný. Výsledné fotografie nie sú priveľmi presvetlené, ako pri niektorých konkurentoch, lebo nepotrebujem a ani nechcem robiť z nočnej fotografie dennú. 

Snímky sú pekné, prirodzené a s dostatkom detailov. Pri použití širokouhlého objektívu však detailov ubúda, najmä na okrajoch. S hlavným fotoaparátom ale dosiahnete veľmi pekné výsledky. Zahanbiť sa v noci nedá ani teleobjektív, 3,5-násobné optické priblíženie je aj v zhoršených svetelných podmienkach použiteľné. Pri vyššom sa kvalita stráca. 

Čo fotoaparátom Honoru (a Huawei) už roky vyčítam, je absencia snímania fotografií do pomeru strán 16:9. Výrobca tvrdohlavo ponúka iba 4:3, 1:1 a plný formát na celú obrazovku. Áno, 16:9 je len výrezom zo 4:3, no predsa len sa fotografie lepšie ukážu na monitoroch a displejoch s týmto pomerom, bez čiernych okrajov po stranách. 

Aj prednou 12 Mpix kamerou môžete nahrávať 4K videá, poteší 100°uhlom záberu, čo oceníte pri snímaní skupinových selfie. Maximálna snímkovacia frekvencia je 30 fps a rovnako ako pri hlavnom fotoaparáte aj tu je obmedzená dĺžka nahrávaného videa v 4K na 15 minút. Autoportréty sú veľmi pekné, rozostrenie pozadia si v režime Portrét viete zapnúť a vypnúť. 

Čo odporúčam vypnúť vždy, je režim skrášlenia, neprirodzene vyhladzuje pokožku. Ak však máte záujem práve o túto funkciu, môžete si v nej upraviť aj odtieň pokožky, obrysy tváre a celkovo snímku zmäkčiť. Výsledok však s realitou nebude mať veľa spoločného. 

Pochváliť treba Honor Magic5 Pro aj za výdrž na jedno nabitie. Pri mojom bežnom používaní som nabíjala zvyčajne každý druhý deň a verím, že by zvládol aj celý náročný deň bez nabíjania. Ak sa telefón nepoužíval, percentá batérie mizli len veľmi pomaly. 

V nastaveniach si viete povoliť Inteligentné nabíjanie, ktoré sa pre zachovanie zdravia batérie bude učiť vaše zvyky pri nabíjaní a odloží nabitie nad úroveň 80 % až do doby, kedy zariadenie zvyčajne začnete používať. Napríklad počas nočného nabíjania. 

Dodávanou 66 W nabíjačkou nabijete 5100 mAh batériu z nuly do 75 % za približne polhodinu. Do plnej kapacity to trvá necelú hodinu. Magic5 Pro podporuje aj bezdrôtové 50 W nabíjanie a nechýba možnosť reverzného dobíjania kompatibilného príslušenstva druhých smartfónov. 

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia 

+ certifikácia IP68

+ pekný displej s výborným jasom

+ výkonný hardvér

+ špičkové a všestranné fotoaparáty

+ hlasné stereo repro

+ veľmi dobrá výdrž batérie

+ za 512 GB úložisko zaplatíte menej než u porovnateľnej konkurencie

+ bohaté balenie

+ pokročilé skenovanie tváre 

+ dlhá softvérová podpora

+ 50 W bezdrôtové nabíjanie

Nevýhody:

- pre niekoho vysoká cena (u vybraných predajcov dostanete 300 € tablet ako darček)

- obmedzenie nahrávania 4K videí na 15 minút

- čierna verzia je veľmi lesklá a zachytáva odtlačky

- „len“ 66 W káblové nabíjanie

- zaoblený displej nevyhovuje každému

Orientačná cena: 1199 eur

Záver

Honor Magic5 Pro je výborným smartfónom, ktorý ponúka aj náročnému zákazníkovi všetko dôležité. Kvalitnú konštrukciu s certifikáciou IP68, výborný displej s vysokým jasom, výkonný hardvér, ktorý poslúži niekoľko rokov, vysokú kapacitu úložiska, pokročilé skenovanie tváre, špičkové a všestranné fotoaparáty aj veľmi dobrú výdrž na jedno nabitie s rýchlym, aj bezdrôtovým, nabíjaní. Plusom je aj sľúbená dlhoročná softvérová podpora. 

Vyčítať mu môžeme časové obmedzenie nahrávania 4K videí, niekomu môže prekážať zaoblenie displejom po okrajoch a pri pohľade na 100 W káblové nabíjanie jeho predchodcu Magic4 Pro sa 66 W rýchlosť môže zdať ako krok späť. Magic5 Pro má vysokú cenovku, ale dostanete za to výbornú výbavu s foto zostavou, ktorá nesklame. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu