Honor 9X Pro - zameraný na hráčov

Recenzia prekvapivo výkonného dual SIM androidu so 6,6'' Full HD+ displejom bez výrezu a vysúvacou prednou kamerou.

Honor 9X Pro bol uvedený pred rokom, no na náš trh sa oficiálne dostal až začiatkom tohto leta. Navyše prišiel bez podpory Google služieb, takže na inštalovanie aplikácií primárne slúži AppGallery od Huawei, prípadne máte k dispozícii možnosti tretích strán. Sťahovať softvér môžete napríklad cez APKPure. 

Na aké obmedzenia sa máte pripraviť, ak uvažujete nad kúpou tzv. AG smartfónu, sa dočítate v našom staršom článku Dva týždne s Huawei P40 Pro bez Google služieb. Najideálnejšie je, pokiaľ prechádzate zo staršieho androidu, využiť na prenos aplikácií službu Phone Clone. 

Je to výborný spôsob, ako do nového AG smartfónu preniesť nielen kontakty a multimédiá, ale najmä softvér, ktorý sa v AppGallery nenachádza. PhoneClone môžete použiť aj opakovane, s rôznymi telefónmi a pokojne len kvôli jednej aplikácii. Obsah telefónu sa novým prenosom nevymaže, len doplní o nový súbor. 

Séria X od Honoru je obľúbená pre svoj veľmi dobrý pomer cena / výkon. Ide o dostatočne výkonné smartfóny so slušnou výdržou batérie a elegantným dizajnom. Typickým pre túto sériu je písmeno X na chrbte zariadenia, ktoré sa zobrazí pri určitom uhle dopadu svetla. Honor 9X Pro upúta zaujímavou kombináciou ružovej a fialovej farby, ktorá sa páčila aj mužom v mojom okolí. 

Aj rozmermi a hmotnosťou je 9X Pro vhodnejší skôr do chlapských rúk. Pri šírke 77 milimetrov a viac než 200-gramovej hmotnosti už ide o rozmerné a ťažké zariadenie. Novinka má veľký 6,6-palcový Full HD+ displej určený na konzumáciu obsahu a hranie hier. Predná kamera je totiž ukrytá vo vysúvacej konštrukcii. 

Má to aj svoju nevýhodu, nemôžete ju využiť na odomykanie telefónu tvárou, na to poslúži čítačka odtlačkov integrovaná do vypínača umiestnená v pravej bočnej stene. Na tomto mieste ju mám oveľa radšej než vzadu. A treba povedať, že bola rýchla a stopercentná. 

V dolnej stene sa nachádza okrem priemerne hlasného reproduktoru a USB-C konektoru aj 3,5 mm jack. Hybridný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu nájdeme hore. 

Telefón má lesklú zadnú stenu, no odtlačky prstov sa na nej až tak nezachytávajú. Je však hladká a preto možno oceníte priesvitný obal, ktorý je súčasťou balenia spolu so slúchadlami priemernej kvality, nabíjačkou a káblom. 

Prednú stranu takmer na maximum vypĺňa veľký 6,6-palcový IPS panel s pomerom strán 19,5:9 a rozlíšením 1080 x 2340 bodov, ktorý Honor nazýva FullView displej. Podľa výrobcu zaberá až 92 % k pomeru tela. Vďaka filtru modrého svetla s certifikáciou TUV, ktorý redukuje jeho žiarenie, budú vaše oči menej namáhané aj pri dlhšom pozeraní na obrazovku.

Informačnú LED diódu tu síce nenájdeme, no aspoň nechýba rozsvietenie obrazovky po prijatí upozornenia ani po zodvihnutí telefónu. Dvojitým poklepaním ale displej nezobudíte. Na ovládanie telefónu som namiesto softvérových tlačidiel používala známe gestá. 

Cieľovou skupinou pre Honor 9X Pro sú totiž hráči, ktorí hraním hier na mobile dokážu tráviť dlhé hodiny, čo môže mať vplyv aj na únavu očí. Displej je bez jediného výrezu či otvoru, čo tiež prispieva k nerušenému zážitku z hry.  Čitateľnosť na priamom slnku je veľmi dobrá. Celkovo patrí displej medzi plusy zariadenia. 

Napriek cenovke výrazne nižšej než tristo eur sa o výkon nemusíte obávať. Honor 9X Pro zvládne vďaka použitému čipsetu Kirin 810 vyrobenému 7 nm technológiou aj graficky náročné hry. Nie som veľkým fanúšikom hrania hier na mobile, ale kvôli testovaniu som si ich zopár nainštalovala a môžem povedať, že ma nerušilo žiadne sekanie obrazu či spomalené reakcie. Zvýšená teplota zariadenia sa občas vyskytla, ale nešlo o nič neštandardné. Pomocou GPU Turbo 3.0 sa zvyšuje výkonnosť systému a zároveň znižuje energetická spotreba. 

V AnTuTu získal testovaný model 303607 bodov, čo je vzhľadom na cenu veľmi dobrý výsledok. Nechal za sebou napríklad Xiaomi Mi Note 10 aj bývalé vlajkové lode LG G7 a Samsung Galaxy S9. Kto teda hľadá výkonný android s veľkým displejom za rozumnú cenu, pokojne môže Honor 9X Pro zaradiť do užšieho výberu. 

Čo však patrí skôr k priemeru je fotoaparát. Vzadu sa nachádzajú tri objektívy, pričom hlavný sa pýši 48 Mpix rozlíšením a clonovým číslom f/1.8. Za dobrých svetelných podmienok podáva uspokojivé výsledky a nemám mu čo vytknúť. S prichádzajúcim šerom sa kvalita zhoršuje a nezachráni to ani nočný režim. 

V nastaveniach máte na výber, či chcete používať maximálne 48 Mpix rozlíšenie, označené ako AI ultra jas, alebo uprednostníte spájanie štyroch pixelov do jedného, výsledkom čoho bude 12 Mpix fotografia. 

Na výber máte formáty 4:3 (48 Mpix aj 12 Mpix) a 1:1, vtedy má snímka 9 Mpix rozlíšenie. Prípadne na celú obrazovku, teda 19,5:9 so 7 Mpix rozlíšením. Dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti nadol pri zamknutej obrazovke zhotovíte rýchlu fotografiu. 

Širokouhlý objektív s 8 Mpix snímačom je tu podľa mojich skúseností len ako "povinná jazda". Na snímke vidno málo detailov, ale o to viac šumu. Pri zhoršenom svetle sa ho veľmi neoplatí použiť. No kto je menej náročný a nemal predtým smartfón s výbavou vlajkovej lode, možno mu bude kvalita stačiť. Vzhľadom na cenu telefónu nechcem byť veľmi prísna. 

Videá zhotovíte vo formáte 16:9 maximálne vo Full HD rozlíšení rýchlosťou aj 60 snímok za sekundu. Na pomoc prichádza elektronická stabilizácia obrazu a výsledok je primeraný cenovke. Zázraky nečakajte, ale úlohu splní. Spomalené videá nahráva tento Honor rýchlosťou až 480 fps s HD rozlíšením. 

K dispozícii máte aj Pohyblivú snímku, Časozberné snímanie, Panorámu, Pro režim, HDR, Špeciálne efekty a do fotografií môžete vložiť aj nálepky s dátumom, počasím, vašou náladou, GPS súradnicami a podobne. Na výber je množstvo rôznych dizajnov.

Predná kamera je ukrytá vo výsuvnej konštrukcii. 16 Mpix snímač podáva slušné výsledky. Pri páde sa automaticky zasunie, čím sa chráni pred poškodením. Na zosnímanie selfie môžete použiť gesto s dlaňou. Po rozpoznaní ruky začne odpočítavanie a o dve sekundy sa automaticky zhotoví fotografia. Pri nahrávaní videa máte na výber medzi Full HD (16:9 alebo celá obrazovka) a HD rozlíšení. Rýchlosť je vždy 30 fps. 

Výdrž má na starosti 4000 mAh batéria, ktorá aj pri vysokej záťaži bez problémov ponúkne celý deň používania na jedno nabitie. Podľa výrobcu zvládne až desať hodín hrania hier v jednom kuse, no taký maratón sme si naozaj nedali. 

Cez víkend alebo v slabšie dni, kedy telefón viac ležal na stole než som ho mala v ruke, stačilo nabíjať každý druhý deň. Vždy mám zapnutú synchronizáciu, Wi-Fi, GPS, Bluetooth, skrátka nijako sa neobmedzujem vypínaním niektorých funkcií kvôli predĺženiu výdrže batérie. Výdrž batérie na jedno nabitie je ďalším plusom. 

Zamrzela ma absencia rýchleho nabíjania. Z 15 % do stovky tro trvalo približne dve hodiny, čo nie je nič tragické, ale minimálne 15 W nabíjanie sa dnes už stáva štandardom aj v lacných zariadeniach. Ďalším sklamaním bol starý Android 9 Pie a nadstavba EMUI 9.1.1. Po takmer roku od prvého uvedenia na čínsky trh by som očakávala, že dorazí s novšou desiatkou a rozhraním Magic UI 3.1. 

Výhody:

+ dizajn a konštrukčné spracovanie

+ výkon

+ displej

+ výdrž batérie

+ dostupná cenovka

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ nezabudlo sa na 3,5 mm jack

Nevýhody:

- chýbajúce Google služby

- stará verzia Androidu

- priemerná kvalita fotoaparátu

- absencia rýchleho nabíjania

- vzhľadom na konštrukciu prednej kamery sa nedá využiť odomykanie tvárou

Orientačná cena: 279 eur

Záver

Čo dodať na záver? Pokiaľ hľadáte moderný dual SIM s dostatočným výkonom, slušnou výdržou batérie, zaujímavým vzhľadom a veľkým displejom, ktorý neruší žiadny výrez ani otvor, a správy si na ňom prečítate aj za slnečného počasia, pokojne vám Honor 9X Pro odporučím. No iba vtedy, ak pre vás nie je absencia Google služieb výrazným obmedzením. Nemajte veľké očakávania od fotoaparátu a pri nabíjaní sa obrňte trpezlivosťou. Náruživí hráči ocenia výkonný čipset a vodné chladenie, ktoré eliminuje nadmerné prehrievanie. Problém nebudú mať ani s graficky náročnou hrou. 


 

Diskusia k článku:

Knoxville26.07.2020 - 02:26 Trvalý odkaz

Zaujímavé. OnePlus 7T Pro taktiež využíva vysúvaciu selfie kameru a odomykanie tvárou funguje výborne. Takže argument že to nefunguje kvôli konštrukcii je buď výhovorka zo strany výrobcu,alebo neznalosť recenzenta, že to na iných značkách funguje a mal to spomenúť v recenzii...Treba si tieto veci lepšie naštudovať...

Lenka Ivančíková26.07.2020 - 08:02 Trvalý odkaz

Dakujeme za kazdy prinosny komentar, ktory doplni informacie z clankov. :)

Marika Thotová28.07.2020 - 12:48 Trvalý odkaz

Telefón už pár dní skúšam a vyhovuje mi. Baterka drží dlho, foťák mi príde kvalitný a je prakticky veľký. Ani mi nevadí to Face ID, o ktorom sa tu píše. Odomykám ho odtlačkom a ten funguje perfektne a rýchlo.

Karol Sendrei01.08.2020 - 11:11 Trvalý odkaz

Skvele spracovaná recenzia. Jasne, stručne a k veci. Bez zbytočných omáčok 👌

Celá diskusia 4 príspevky