Honor 8S (2020) naživo

Nedávno pribudla na Slovensku edícia roku 2020, ktorá prináša vyšiu kapacitu pamätí, pričom cena ostáva nízka. Vylepšený model je vhodnou voľbou aj pre tých, čo hľadajú konpaktný dual SIM so samostatným slotom na microSD kartu.

Lacný android prišiel na náš trh približne pred rokom, no kombináciou 2 GB RAM + 32 GB úložisko zrejme veľmi nenadchol. Teraz prichádza nielen do našich obchodov, ale aj do ponuky mobilných operátorov jeho vylepšená verzia, pričom cenovka ostala na rovnakej úrovni. A nechýbajú mu ani Google služby.

Honor 8S 2020 ponúka 3 GB operačnú pamäť RAM a 64 GB úložisko. V kombinácii s procesorom MT6761 od MediaTeku nemôžete očakávať bleskurýchle reakcie, ale žiadna tragédia sa nekoná. Na otvorenie aplikácie či spustenie úlohy občas čakáte dlhšie, než pri smartfónoch s lepšími parametrami, ale nenáročným používateľom to pravdepodobne nebude prekážať. 

Občas som bola netrpezlivá pri používaní fotoaparátu, po zhotovení snímky som na jej zobrazenie v galérii čakala aj dve tri sekundy. Ale nikdy sa mi nestalo, že by telefón zamrzol alebo bol tak spomalený, že by sa stal nepoužiteľným. 

Dokážem si predstaviť, že Honor 8S uvidím v rukách školáka, ktorému rodičia kúpili jeho prvý smartfón, alebo bude ako záložný telefón pripravený na čas, kedy bude mať niekto z rodiny ten svoj práve v oprave. 

Výhodou telefónu je nízka hmotnosť len 145 gramov, ktorú zvládnu aj detské ruky a dizajn zadnej steny z matného plastu s vrúbkovaným povrchom. Vďaka tomu sa telefón výborne drží v ruke a nešmýka sa. Nebudú vás trápiť ani odtlačky prstov, ktoré sú problémom najmä pri sklenených konštrukciách. 

Po bokoch sú umiestnené ovládacie tlačidlá a šuplík na dve nanoSIM so samostatným slotom pre microSD kartu. Hore nechýba 3,5 mm jack, dole nájdeme jeden reproduktor a starý microUSB konektor. 

Na jednej strane môžeme kritizovať, že výrobca nepoužil vo vynovenej verzii už novší štandard USB-C, no niekomu môže vyhovovať microUSB práve preto, že kábel na nabíjanie s týmto starým konektorom má doma snáď každý. Aj keď odložený v šuplíku. A tak pokiaľ vám dôjde energia v mobile napríklad na návšteve u príbuzných, dá sa očakávať, že takýto kábel budú mať doma. 

Predná strana patrí 5,7-palcovej IPS obrazovke s malým výrezom na prednú kameru a HD+ rozlíšením 720 x 1520 bodov. Od výroby je na displeji nalepená ochranná fólia. V mriežke reproduktora je ukrytá malá LED dióda, ktorá vás blikaním informuje o doručených notifikáciách. 

V nastaveniach upozornení nájdete aj zapnutie obrazovky po prijatí upozornenia. Takisto sa obrazovka rozsvieti po zodvihnutí. Dnes by mi tieto funkcie na telefóne už chýbali, je preto dobré, že ich výrobca implementoval aj do lacného smartfónu. 

Na zabezpečenie uloženého obsahu tu síce čítačku odtlačkov nenájdeme, rozpoznávanie tvárou však nechýba. Samozrejme, funguje len pri dobrom osvetlení, nemáme tu žiadne pokročilé senzory schopné pracovať aj v tme. 

Zadný 13-megapixelový fotoaparát s clonovým číslom podáva v exteriéri a za dobrého svetla prekvapivo slušný výkon. Vzhľadom na cenovku a parametre. Aj po priblížení objektu na fotografii bolo vidno detaily, ktoré som tam nečakala. V interiéri už na snímke pribudol digitálny šum. Predná kamera je na tom podstatne horšie. Selfie na Instagram ňou asi zhotovovať nebudete. Obidva fotoaparáty zvládnu nahrávanie Full HD videí.

Okrem základného režimu máte k dispozícii Panorámu, HDR a prekvapivo aj Pro režim s ručným nastavením parametrov. Nenáročný používateľ, ktorý si tento telefón kúpi, však zrejme iný než automatický režim využívať nebude. 

Na ovládanie telefónu si môžete nastaviť bežné softvérové tlačidlá alebo gestá. Tie fungujú bez problémov a zapínam ich takmer na každom testovanom telefóne. 

Vzhľadom na hardvérovú výbavu je 3020 mAh batéria dostatočná. Jeden deň s ňou potiahnete aj pri vyššej záťaži. Nabíjanie trvá niečo vyše dvoch hodín. Medzi aplikáciami nechýba FM rádio, na jeho spustenie však potrebujete pripojiť slúchadlá, ktoré poslúžia ako anténa. Nechýba mu časovač vypnutia, ale RDS a RT, bohužiaľ, áno. 

Spodný reproduktor ponúka kvalitu, akú som od stoeurového smartfónu čakala. Na hlasné počúvanie rádia postačí a tínedžerom možno plechový zvuk nebude vadiť. Tí náročnejší si pripoja vlastné slúchadlá. 

Honor 8S 2020 kúpite na Slovensku za odporúčanú cenu 119 eur. Nedávno tento model zaradili do svojej ponuky aj Telekom a Orange. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu