Honor 70 - rozumná štýlovka

Recenzia elegantného androidu s pekným 6,7'' OLED displejom, dostatočne výkonným hardvérom, kvalitným 54 Mpix fotoaparátom a slušnou výdržou na jedno nabitie.

Odkedy sa značka Honor oficiálne oddelila od materského Huawei, môže opäť používať Google služby, teda na sťahovanie aplikácií máte k dispozícii tradičný Google Play. Takže žiadne obmedzenia ako v prípade smartfónov Huawei. 

No aj po odlúčení si od Huawei Honor "požičiava" to dobré, teda dizajn, používateľské prostredie a technológie. A to je dobre. Aj na Honore 70 je vidieť inšpirácia dizajnom z modelu Huawei P50, čo mne osobne neprekáža. 

Honor 70 (základné info) je napriek veľkej 6,67-palcovej uhlopriečke displeja relatívne ľahký, váha ukázala hmotnosť 178 gramov. Vďaka zaobleným bočným stenám pôsobí užším dojmom než skutočne je a dobre sa drží v ruke. Komu by vadilo mierne šmýkanie, môže využiť silikónový obal ktorý nájde v balení. 

Do redakcie prišiel telefón na test v zelenej farbe s matnou úpravou zadnej steny. Napriek tomu tam odtlačky prstov občas bolo vidno, a tak sa nevyhnete čisteniu. Rozmiestnenie tlačidiel a hardvérových prvkov je tu tradičné.

Vypínač a klávesy ovládania tak nájdeme v pravej bočnej stene, protiľahlá je prázdna. V dolnej je umiestnený USB-C konektor, šuplík na dve nanoSIM karty a reproduktor. V hornej je iba mikrofón. Žiadny ďalší reproduktor na stereo reprodukciu zvuku ani infraport na ovládanie domácej techniky tu nenájdeme. 

Takisto ani slot na pamäťovú kartu, takže pri kúpe si dobre rozmyslite, či vám bude stačiť 128 GB úložisko alebo si priplatíte približne 50 eur za 256 GB kapacitu. V obidvoch prípadoch budete mať k tomu 8 GB operačnú pamäť RAM. 12 GB model sa na Slovensku nepredáva. V prípade potreby si systém "požičia" z úložiska ďalšie 2 GB (Honor RAM Turbo), aby bolo dostatok operačnej pamäte na zvládanie aj náročných úloh. 

Srdcom smartfónu je 6 nm čipset Snapdragon 778G Plus, ktorý na bežné používanie stačí. Pri každodenných úlohách nebol problém s rýchlosťou ani zasekávaním. No nie vždy stačil na 100 %. Jedno z miest, kde bolo občas cítiť oneskorenie, bol fotoaparát. Prepínanie medzi hľadáčikom a galériou, čakanie na ďalší záber, tam bolo cítiť, že procesor nestíha tak, ako som zvyknutá z top modelov. 

No Honor 70 nie je smartfón s cenovkou okolo tisíc eur, ale s takmer o polovicu lacnejšou, a tak mu občasné spomalené reakcie viem odpustiť. Nič tragické. 

Za čo musím Honor 70 pochváliť je pekný OLED displej s až 120 Hz obnovovacou frekvenciou a integrovanou čítačkou odtlačkov. S ňou som nemala žiadne výraznejšie problémy, odtlačok väčšinou rozpoznala na prvýkrát. 

V nastaveniach nájdete množstvo úprav displeja, teplotu farby, štýl a veľkosť textu, ak chcete, nastavíte si automatické zapínanie tmavého režimu, nájdete tu možnosť filtrácie modrého svetla na ochranu zraku s plánovaným režimom a úrovňou filtra a nechýba ani režim e-knihy. 

Obnovovacia frekvencia sa dá nastaviť na 60 Hz, 120 Hz alebo to môžete nechať na systém. Rovnako ako inteligentné rozlíšenie displeja. Maximom je 1080 x 2400 bodov. Problémom nie je ani silné slnečné svetlo. Jesenné slnko nebránilo, aby som na obrazovke videla všetko, čo som potrebovala. 

Už bežnou súčasťou displejov je funkcia Always on, teda stále zapnutého displeja. Môžete si zobrazenie naplánovať, nechať ho zapnutý stále alebo sa ukáže len po ťuknutí. 

Nad operačným systémom Android 12 beží používateľská nadstavba Magic UI 6.1, ide o mierne upravenú a premenovanú nadstavbu Huawei EMUI. Aj tu je stále poznať nepretrhnuté puto s materskou firmou. Škoda len, že si výrobca nedáva záležať na aktualizáciách systému. Napriek tomu, že je začiatok decembra, smartfón mal stále iba októbrové bezpečnostné záplaty. 

Používateľskú nadstavbu Magic UI mám rada, páči sa mi množstvo nastavení a prispôsobení systému, len jednu výčitku mám už roky. Som zvyknutá na ovládanie gestami, čo aj tu funguje presne a bez problémov, no pri potiahnutí prstom zhora nadol po domácej obrazovke sa tu nevyroluje informačná lišta ako u niektorých iných výrobcov, ale zobrazí sa vyhľadávanie. 

Ak nemáte radi všetky nainštalované aplikácie zobrazené na domácich obrazovkách, môžete využiť "zásuvku", teda skryjete aplikácie do menu, ktoré zobrazíte slajdnutím prsta zdola nahor. Nechýba ani zobrazenie bočnej lišty potiahnutím z okraja obrazovky do stredu. Na lištu si viete dať obľúbené aplikácie na rýchle spustenie. 

Honor 70 patrí do vyššej strednej triedy, čomu zodpovedá nielen cenovka, ale aj kvalita fotoaparátov. Na zadnej strane nájdeme v okrúhlych foto moduloch tri snímače a prisvetlovaciu LED diódu. Hlavný 54-megapixelový Sony IMX800 s clonovým číslom f/1.9 poslúži veľmi dobre vo dne aj v noci. 

Na snímkach nechýbajú detaily, farby sú primerané, ani presaturované ani bledé. Hlavný snímač s veľkosťou 1/1,49" dokáže pohltiť dostatok svetla aj v zhoršených svetelných podmienkach. To sa už nedá povedať o 50 Mpix senzore za širokouhlým objektívom. Ten v tme asi nebudete používať, za to pri dennom svetle je výborný a kvalitou sa blíži k hlavnému fotoaparátu. 

Pochváliť musím aj 122° uhol záberu, čo oceníte pri snímaní budov, v interiéroch alebo pri skupinovom fotení. Širokouhlý fotoaparát využijete aj na kvalitné makro zábery, pričom výhodou je automatické zaostrovanie. 

Tretí snímač má 2 Mpix a určený je na rozostrovanie pozadia. Bokeh efekt je veľmi pekný, v režime Clona si viete upraviť hĺbku efektu. Po zosnímaní fotografie sa už ale upravovať nedá. Softvér vie zvyčajne pekne oddeliť pozadie od objektu v popredí, no niekedy si nevie poradiť s niektorými detailmi, napríklad vymaže časti vôdzky pre psa, ako vidno na skúšobnej fotografii pod článkom. 

Honor cieli svojimi smartfónmi na mladých používateľov, a tak do fotoaparátu pridáva rôzne režimy na natáčanie videí a vlogov. Nechýbajú ani pri Honore 70. Napríklad v režime Solo cut môžete jedným kliknutím nahrať video vybranej osoby, ktorá zostane v centre pozornosti hľadáčika, aj keď na chvíľu zmizne zo záberu, ale neskôr sa tam opäť objaví. 

Konkrétne osoby, na ktoré je zamerané automatické sledovanie, môžete meniť aj počas nahrávania videa. Režim Sólové vystrihnutie zvládne natáčať aj dve videá naraz na jeden záber, druhé s dôrazom na konkrétnu osobu. 

Samozrejmosťou je aj Multi video, teda nahrávanie prednou a zadnou kamerou naraz- Maximom pri týchto režimoch je ale iba Full HD rozlíšenie s 30 fps. V štandardnom režime môžete nahrávať aj 4K videá, no iba rýchlosťou 30 snímok za sekundu, 60 fps úplne chýba. 

Full HD video zhotovíte aj prednou 32 Mpix kamerou. Fotografie sú slušné, k máte dostatok svetla, ale nie zasa veľmi ostrého. Potom sú snímky veľmi presvetlené. Už tradične neviete so smartfónmi Honor ani Huawei fotiť do pomeru strán 16:9, ale iba 4:3, 1:1 a 20:9. Prečo, netušíme. 

Ešte mi tu chýba teleobjektív. Maximom je tu 10-násobné digitálne priblíženie V tejto cenovej kategórii by som ho už očakávala a videla oveľa radšej, než zbytočný 2 Mpix bokeh snímač. Rozostrenie pozadia je aj softvérová záležitosť. Ďalším negatívom aplikácie je zapínanie HDR až z ponuky Viac. Bežne býva HDR súčasťou lišty s nastaveniami. Tu chýba aj možnosť automatického zapnutia. 

Výdrž zabezpečuje 4800 mAh batéria s podporou rýchleho 66 W nabíjania. Adaptér je súčasťou balenia, podobne ako spomínaný ochranný obal, a tak po nákupe telefónu už nemusíte investovať do rýchlonabíjačky. 

Z nuly na 100 % to telefón zvládne za približne 50 minút, ak zvyknete nabíjať pri poklese energie na 20 % a nepotrebujete doplniť batériu až do 100 %, budete stačiť iba 30 minút na nabíjačke. bezdrôtové nabíjanie chýba. 

Pri bežnom používaní vám Honor 70 vydrží na jedno nabitie asi deň a pol. Ak budete veľa telefonovať, fotiť, prezerať sociálne siete, čítať správy na internete a necháte sa navigovať, večer už budete hľadať nabíjačku. Jeden celý pracovný deň však telefón zvládne bez väčších problémov. 

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ pekný displej

+ šikovné fotoaparáty

+ možnosti nastavení v Magic UI 

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ nabíjačka a ochranný obal v balení

Nevýhody:

- občas procesor nestíha (hlavne pri fotoaparáte)

- niektoré softvérové obmedzenia (nedá sa snímať do 16:9, 4K iba s 30 fps...)

- chýba odolnosť aspoň proti ošplechnutiu vodou

- pomalé aktualizácie softvéru

- chýba teleobjektív

Orientačná cena: 549 eur (128 GB), 599 eur (256 GB)

Záver

Honor 70 je veľmi dobrý model s dobrou výbavou v elegantnom prevedení. Ak netúžite po vlajkovej lodi, za ktorú by ste museli zaplatiť okolo tisíc eur a viac, môže byť pre vás tento smartfón vhodnou voľbou. Tak ako pri iných telefónoch v tejto cene sa pripravte na niektoré kompromisy, nečakajte certifikovanú vodeodolnosť, stereo reprodukciu zvuku, bezdrôtové nabíjanie a napríklad ani možnosť využitia eSIM. 

Za cenu približne 550 eur získate pekný telefón s kvalitným displejom, veľmi slušným fotoaparátom, dostatočným výkonom a dobrou výdržou na jedno nabitie. Ak ste bývalým fanúšikom Huawei a vyhovovala vám nadstavba EMUI, no odrádzajú vás chýbajúce Google služby, pri Honore toto nemusíte riešiť. Google služby aj 5G tu fungujú bez problémov. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu