Honor 20 - prekvapenie sa nekoná

Recenzia 6,26'' androidu s Full HD+ displejom, 6 GB RAM, 3750 mAh batériou a štvoricou fotoaparátov. Nechýba širokouhlý ani netradičný makro objektív.

Ak čo i len trochu sledujete vývoj okolo smartfónov a náš web, určite ste počuli, že Huawei je v problémoch. Odopretie certifikácií k službám Google Play, takmer životne dôležitým pre akýkoľvek aktuálny android, sa týka aj sesterskej značky Honor.

V článku Honor 20 Pro môže byť prvou obeťou amerických sankcií sme vás informovali, že lepšie vybavený model sa do predaja tak skoro nedostane, ak vôbec.

Predprodukčná vzorka lacnejšieho Honoru 20 to k nám do redakcie stihla, hoci žiadny z nám známych e-shopov ho ešte taktiež neponúka. Uvidíme teda, či si na tento kúsok budete môcť niekedy siahnuť aj vy.

Novinka zaujme kvalitným spracovaním a mimoriadne podareným dizajnom. Na trhu by sa mala objaviť aj čierna verzia, my sme však dostali príležitosť vyskúšať trochu extrovertnejšiu modrú.

Aj ona mení svoj odtieň podľa uhlu dopadu okolitého svetla, páči sa mi však, že je oveľa tmavšia než na modeloch Huawei P30 alebo P30 Pro. Pochváliť musím tiež solídny kovový rám, USB-C konektor a infračervený vysielač pre ovládanie domácej elektroniky namiesto diaľkových ovládačov. Je však zvláštne, že som v systéme nenašiel aplikáciu Smart Remote (Ovládač), ktorá by s ním mala vedieť pracovať. Honor ju zrejme do našej verzie firmvéru ešte nestihol implementovať.

Objektív prednej kamery nájdeme po vzore Samsungu priamo v ľavej časti obrazovky a zdá sa mi, že takto zaberá ešte menej priestoru pre ikony notifikácií v hornej lište, než kvapkovité výrezy jeho predchodcov.

Naopak, kritizovať by som mohol chýbajúci 3,5 mm audio konektor, až príliš vystupujúci semafor trojice zadných fotoaparátov a príliš úzku čítačku odtlačkov prstov skombinovanú s vypínačom na bočnej strane. To, že sa jej plocha po priložení palca hýbe vďaka spínaču pod ňou, chce zvyk. A myslím si tiež, že senzor mohol byť radšej na chrbte alebo integrovaný priamo do displeja ako je to dnes už čoraz častejšie.

Zabudnite tiež na zvýšenú vodeodolnosť a slot pre pamäťové karty. V zásuvke na ľavej strane je miesto iba pre dvojicu SIM kariet.

Dizajn je teda parádny, no z výbavy odhaliteľnej na prvý pohľad až tak nadšený nie som.

Veľký 6,26-palcový displej naopak môže konkurovať aj tým najdrahším mobilom na trhu. Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2340 b. je dostatočne jemné, jeho kontrast aj farby špičkové a IPS technológia príjemnou alternatívou pre prípad, že z nejakého dôvodu nefandíte AMOLED-om v Samsungoch. Zaoblené rohy sú navyše príkladne natiahnuté takmer až do úplných rohov konštrukcie.

V nastaveniach Zobrazenia sa dá zväčšiť alebo zmenšiť text, doladiť teplota farieb a zvoliť medzi Jasným a Normálnym režimom displeja. Jasný prináša spomínaný parádny efet, pri normálnom sú biele plochy výrazne viac žlté, no pre niekoho zas príjemnejšie pre oči.

Samozrejme, ešte väčší efekt bude mať režim Ochrany zraku, ktorý si môžete vytiahnuť medzi rýchle prepínače Wi-Fi, Bluetooth, prisvetľovacej baterky, letového režimu a ďalších do hornej lišty.

Z tých netradičnejších funkcií tu spomeniem nahrávanie obrazovky vo forme videa (aj keď s nižším rozlíšením či Ultra úsporný režim, ktorý ponechá aktívne len graficky veľmi jednoduché prostredie a sprístupní maximálne šesť vopred vybraných aplikácií pre maximálne šetrenie energie.

Časť používateľov poteší aj podpora pre VoLTE a VoWi-Fi, teda volania cez Wi-Fi v miestach, kde je veľmi zlý mobilný signál.

Východzia morská tapeta dokonale ladí z modrou farbou telefónu, pozadie si však, samozrejme, môžete kedykoľvek zmeniť. Po zoštipnutí ikon si môžete ich mriežku na domácej obrazovke zahustiť až na 5 x 6, čo je podľa mňa výrazne prehľadnejšie. No a výber medzi štandardným štýlom domácej obrazovky a zásuvkou určuje, či nájdete všetky nainštalované aplikácie priamo na domácej obrazovke, alebo v tradičnom systémovom menu.

Náš kus bežal na Androide 9 a grafickej nadstavbe Magic UI 2.1. Nedajte sa zmýliť, Honor takto nazýva EMUI z Huaweiov. Ak ste vlastnili niektorý zo starších smartfónov od týchto značiek, všetko stále nájdete na svojom mieste.

Ľavá karta domácej obrazovky patrí asistentovi Google s prehľadom aktuálneho počasia a noviniek z webov, ktoré ste nedávno navštívili. V slovenskom jazyku, takže ak prekonáte odpor k tomu, čo všetko o vás Google vie, budú pomerne užitočné.

Z ďalších funkcií spomeniem možnosť rozsvietenia obrazovky po príchode upozornení, upozorňovanie malou notifikačnou diódou, mimoriadne rýchle zmenšenie prostredia potiahnutím prsta doľava alebo doprava po trojici ovládacích tlačidiel dole pre ľahšie ovládanie v jednej ruke a položku Skratky a gestá.

Tu je možností neúrekom, za praktické považujem však len prebudenie obrazovky telefónu okamžite po zodvihnutí Honoru 20 zo stola a stlmenie vyzváňania otočením displeja smerom nadol.

V karte Systémová navigácia zas hľadajte nahradenie trojice tlačidiel Späť, Domov a Multitasking potiahnutím od ľavého/pravého okraja a spodnej hrany obrazovky. Teoreticky tak na displeji získate o pár pixelov viac miesta a ovládanie gestami je v posledných mesiacoch veľkým trendom. Na Huaweioch a Honorch mi však nesadlo tak, ako na nových iPhonoch a preto som zostával verný klasike. Ide ale o čisto subjektívny názor, možno na tom budete úplne inak.

V systémových aplikáciách pre telefonovanie, Správy, alebo Kalendár som si nevšimol nič významné, až na malú drobnosť. Google sa vo svojej natívnej aplikácii pre SMS snaží ponúkať chatovanie cez Wi-Fi alebo dátové pripojenie bez platieb za každú odoslanú správu podľa tarifu operátora. Odosielať takto môžete aj smajlíky, fotografie a videá. Nejde však o úplnú konkurenciu iMessages. V tomto prípade sa totiž používa technológia RCS (Rich Communication Services) a musí ju podporovať aj váš operátor. Ak sa nič nezmenilo, u nás by RCS malo fungovať v Orangei a Telekome, no nie na všetkých androidoch. Priateľom s telefónmi iných značiek teda nič zadarmo nepošlete a naopak, môžete byť skasírovaní aj v prípade, že ste s tým nepočítali. Funkcia tu teda je, ale ako dôvod, prečo si Honor 20 kúpiť, s ňou asi nerátajte.

Trochu ma mrzí, že ikon vopred nainštalovaných aplikácií výrobcom (menej slušne povedané balastu) je v Honore 20 a jeho Magic UI neúrekom.

Zrkadlo využívajúce prednú kameru, no v šialenom dizajne spred 10-tich rokov, beta verzia Amazon Alexy, vlastný prekladač jazykov, vlastný prehliadač internetu, vlastný obchod s aplikáciami AppGalery (OK, ten možno bude Huawei/Honor naozaj potrebovať), tipy na používanie telefónu, dve servisné aplikácie, zmena Motívov a ešte aj samostatná Galéria, prehrávač Videí a prehráva%c Hudby. Trochu zmätok a zbytočná nálož ikon, na ktoré klikať nebudete...

A to ešte Kompas, Phone Clone pre kopírovanie údajov zo starého telefónu, Záznamník zvuku, Počasie, Kalkulačku, e-mailového klienta, prehliadač súborov a Zdravie považujem za užitočné.

Posledná menovaná aplikácia totiž ponúkne populárne počítanie krokov a prejdenej vzdialenosti používateľa počas dňa, no už dokáže sledovať aj vašu hmotnosť a so správnym príslušenstvom v podobe náramkou alebo hodiniek aj spánok a srdcový tep.

Pred pár mesiacmi pribudol tiež záznam behu, chôdze, cyklistických výletov, a bežecký intervalový tréner, takže Zdravie môže nahradiť aj Endomondo či Stravu.

Tak ako v drahšom Honore 20 Pro, ale aj Huawei P30, P30 Pro, Mate 20 Pro a Honore View 20, aj tu sa o výpočtový výkon stará čipset Kirin 980. Výrobca ho spriahol so 6 GB operačnou pamäťou, čím mieri na tie najvyššie priečky.

Pri mojom meraní v benchmarku AnTuTu som dosiahol veľmi slušných 274197 bodov, čo sa radí pred Google Pixel 3 a LG G7 ThinQ, no za Huawei Mate 20 Pro aj starší OnePlus 6. V hrách si každopádne užijete plynulý chod aj na najvyšších detailoch a bezproblémové je tiež spúšťanie a prepínanie medzi aplikáciami.

Honor 20 má skrátka výkonu dostatok. Ako dostatočné by sa javilo aj 128 GB úložisko, no nemožnosť ho rozšíriť pamäťovými kartami je úplne zbytočnou chybou na kráse. Zrejme zohrala svoju rolu prísna cenotvorba, kedže 256 GB priestor mal ponúkať až drahší model Honor 20 Pro.

V prospech Pro-čka sú okresané tiež fotoaparáty. Aj Honor 20, aj Honor 20 Pro majú rovno štyri objektívy, no v tomto prípade do bodky platí, že ide skôr o hru marketingu než reálny prínos pre používateľa.

Základný snímač za objektívom so svetelnosťou f/1.8 sa hrdí až 48-megapixelovým rozlíšením, no v nastaveniach je nemalý chaos. Fotiť môžete do plných 48 Mpix (8000 x 6000), kedy majú fotografie veľkosť okolo 6 MB, alebo zvoliť 12 Mpix (4000 x 3000) s hruba polovičnou dátovou náročnosťou.

Okrem toho je tu ale aj nastavenie 48 Mpix "AI ultra jas" pri ktorom vás ale smarfón upozorní, že tento režim je vhodný len na snímanie nehybných objektov pri dobrom osvetlení.

V praxi sa správa podobne ako režim Noc, kedy jedno stlačenie spúšťe snímanie scény začne a druhé, respektíve po vypršaní 4 sekundového limitu aj automatika sama, zas vypne. Medzitým prebiehajú softvérové čary, kúzla a vyostrovanie.

Podľa mňa by však tento mal tento režim pracovať úplne automaticky, alebo aspoň na svoju aktiváciu čakať niekde inde, než v prepínaní rozlíšení. Tu to nedáva žiadny zmysel a ani skúsenejší používateľ zrejme nepochopí, v ktorých prípadoch je jeho zapnutie výhodné, a v ktorých nie. Alebo na dovolenke chcete skúšať experimenty tipu pokus-omyl, kým deti čakajú naaranžované na pláži a v počítači potom vyberať lepšiu fotku? Niekedy je tá jednoduchosť konkurenčných iPhonov na mieste. Jedno cvaknutie, v plnom rozlíšení, v plnej kvalite a s najlepším výsledkom, ktorý mobil dokáže vyprodukovať. A na hranie aplikácie tretích strán s manuálnym režimom.

Druhý objektív je širokouhlý, so 16 Mpix čipom (f/2.2). Nezaostruje, ale autofokus v širokáčoch najnovších Huaweiov je na trhu absolútnou výnimkou, takže to za nedostatok považovať nemôžeme. Tretím tlačidlom s označením 2x je možné obraz dvojnásobne priblížiť, avšak len digitálne. Teleobjektív Honor 20 nemá.

Čo teda robia zvyšné dva fotoaparáty? Trojka skrýva iba pomocný 2 Mpix senzor pre vytváranie rozostrených pozadí v režimoch Clona a Portrét. V portréte je intenzita bokehu vopred daná, v Clone ju môžete meniť od úrovne 0,95 až po 16. Nechápem však, prečo je záber dvojnásobne priblížený (po kliknutí na 1x sa dá znova oddialiť).

Štvrtý objektív je malým unikátom. Jeho senzor má taktiež len 2-megapixelové rozlíšenie, no objektív dostal svetelnosť f/2.4 a fixné zaostrenie na vzdialenosť približne 4 centimetre. Aktivuje sa v režime Super makro. Nápad je to výborný a makro efekt je na rozdiel od akékoľvek softvérovo vyrezaného bokehu úplne prirodzený, 2-megapixelové rozlíšenie sa mi však zdá trochu prinízke. Počítajte tiež s tým, že k objektom budete musieť mobil priblížiť takmer až na dotyk. Ako ďalšia zábavka určite zaujímavé, no rozdielová funkcia to, na rozdiel od širokáča, zrejme nebude.

Videá môžete nahrávať vo Full HD rozlíšení pri 30 alebo 60 fps, pri 4K zázname je k dispozícii len menej plynulé 30 fps. Stará boľačka najvýkonnejších Kirinov je teda prítomná ja tu. Na výber je kódovanie do formátov H.264 alebo H.265.

S kvalitou záberov zo základného čipu Sony IMX586 som bol veľmi spokojný. Na displeji telefónu sa často zdalo, že snímka bude prepálená, pri prehliadaní v Galérii je ale dynamický rozsah záberov naozaj dobrý. Post-processing je teda nastavený dobre, hoci záber sa niekedy ukladá aj 1-2 sekundy, počas ktorých vás mobil vyzýva, aby ste ho stále držali rovno.

Honor 20 sa na rozdiel od verzie 20 Pro nemôže opierať o optickú stabilizáciu, Nočný režim je ale dostupný aj tu. A poteší, že priamo v ňom môžete ručne nastavovať čas uzávierky až po hranicu 32 sekúnd. Netreba teda loviť plne manuálny režim Pro v karte Viac, kde je aj časozber, spomalenie, Panoráma a HDR.

Zvuk z jedného hlasitého reproduktora naspodu je dostatočne hlasný, kvalitou a plochým podaním tónov ale neohúri. Skôr mi prekáža, že Honor do balenia nepribalil ochranný obal ani USB-C slúchadlá. Našiel som tam len USB-C 3,5 mm redukciu. Fólia na displeji by mala byť už priamo z výrobnej linky.

O dodávanie energie sa stará 3700 mAh batéria. Kolegyňa Lenka v základnom infe spomína, že Honor 20 nabíjala približne každý druhý deň. Ja som zvykol Letový režim pri zaľahnutí do postele aktivovať pri približne 40 % percentách batérie, takže výdrž odhadujem skôr na deň a pol.

Rýchle nabíjanie cez 22,5-wattový dodávaný adaptér ale dokáže polovicu energie doplniť už za niečo vyše pol hodiny, nabíjať teda môžete naozaj kedykoľvek a o výdrž sa príliš nestarať.

Výhody:

+ dizajn, kvalitné spracovanie, modrá farebná verzia

+ rýchly čipset Kirin 980, 6 GB RAM

+ rýchle nabíjanie a výdrž batérie

+kvalitné fotoaparáty, nechýba širokouhlý objektív

 

Nevýhody:

- chýbajúca vodeodolnosť aj pamäťové karty a 3,5 mm audio jack

- makro fotoaparát má len 2 Mpix rozlíšenie

- nahrávanie 4K videí len pri 30 fps

- zložitá situácia okolo sankcií pre Huawei / Honor

 

Orientačná cena:  499 €

 

Záver

Honor 20 namiešal pekný dizajn, výkonný Kirin 980 a dobrú výdrž na jedno nabitie so zaujímavými fotoaparátmi. Za výsledok si pýta takmer 500 eur.

Pri pohľade na výkon a kvalitu snímok zo základného fotoaparátu je to v poriadku. V tejto triede by som ale čakal aj vodeodolnosť, možno tiež čítačku odtlačkov prstov priamo v displeji a buď pamäťové karty, alebo možnosť siahnuť po väčšom než 128 GB úložisku.

Bohužiaľ, nič z toho tu nie je, a tak je rozmýšľanie, či sa nová dvadsiatka v ostrej konkurencii oplatí alebo nie, o niečo zložitejšia. Nepomáha ani chaotický výber rozlíšení fotoaparátov. Makro fotoaparát je zaujímavá zábavka, je však škoda, že sa nezmohol na vyššie než 2-megapixelové rozlíšenie.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 20.


 

 


 

Diskusia k článku:

LaRock20.06.2019 - 01:18 Trvalý odkaz

prekvapko sa nekona..a preco by aj malo? uz len samotny procak je pomaly o generaciu starsi a slabsi kirin 980 nema ziadnu sancu v porovnani so snapom 855 to za prve za druhe tento fon prichadza v case totalnej restrikcie ked android a podpora google sluzieb je u huawei aj honoru u konca ,znacka je odpisana fon si kupia uz len totalne nevedomi ktori nic o kauze trump huawei nevedia a kupia si tak macku vo vreci.. a to bol fon ktory mal nasliapnute za inych okolnosti na jeden z bestsellerov roka spomedzi top fonov na trhu.. a navyse daju donho napriek ohlasom a vytrubovaniam pred samotnym predstavenim lacny IPS displej namiesto amoledu ktory tam uz mal byt ,dokonca nie je ani len v pro verzii, v kombinacii s lacnym uz teraz zastaralym slabym kirinom a bez jacku ktory oproti predchodcovi modeli 10 chyba a okrem spominaneho 4k 60 fps chyba napr aj wireless charging ..proste honor 20 nemoze byt ziadnym lakadlom v dnesnej dobe najma ak je na trhu ovela lacnejsi Mi9 s plnou podporou aj snapom 855 a aj lepsim fotakom ho jednoducho prevalcuje, alebo v case ked uz je na trhu redmi K20 pro(chystany Mi9T pro pre EU) ci taky Oneplus 7 (pro) ktoremu den co den slusne klesa cena ci Lenovo Z6 pro a pod vlajkove fony v tejto cenovej kategorii
..a to este Motorola chysta na leto vlajku so snap 855 model One pro, ktory by mal byt spomedzi vlajok jeden z bestsellerov a ma mat doteraz najlepsi fotak u motoroly a tie su dobre zname kvalitnymi fotakmi a prevedenim..

Celá diskusia 1 príspevok