Hodnota firmy Apple klesla za dva dni o 200 miliárd USD. Môže za to zákaz iPhonov Číne

Akcie Applu včera klesli o takmer 3 % po správe, že Čína plánuje rozšíriť zákaz používania iPhonov vo vládnych agentúrach a spoločnostiach. To by mohlo ohroziť budúce finančné výsledky americkej spoločnosti.

V stredu prebehla internetom správa, že Čína zakázala vládnym úradníkom používať v práci alebo na pracovných stretnutiach iPhony. Vo štvrtok sa zákaz rozšíril o firmy podporované štátom, kam patrí aj milión zamestnancov energetického gigantu PetroChina. 

Podľa analytikovej je zaujímavé načasovanie. Zákaz prišiel krátko po vydaní najnovšej vlajkovej lode Mate 60 Pro od čínskeho výrobcu Huawei. V utorok totiž americká vláda vyhlásila, že tento nový smartfón vyšetruje za účelom zistiť, či Huawei pri novom čipe neobišiel embargo USA. 

Apple aktuálnu situáciu ohľadom poklesu ceny akcií nekomentuje. Napriek výraznému poklesu sa totiž hodnota spoločnosti pohybuje na vyššej úrovni než mala začiatkom tohto roka. Ak by však Apple prišiel o čínskych zákazníkov, malo by to vplyv na výšku výnosov. V minulom štvrťroku sa v Číne predalo viac iPhonov než v USA.

Zdroj: edition.cnn.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu