Hlasová asistentka Emma pre iOS vie aj po slovensky

Kedy a či vôbec sa dočkáme Siri v slovenčine je zatiaľ vo hviezdach, no niektoré hlasové povely na iPhone a iPade môžete už dnes vďaka Emme vykonávať v českom alebo slovenskom jazyku. Poradíme vám, ako na to.

Za hlasovou asistentkou Emmou stojí český nadšenec David Beck, ktorý sa rozhodol absenciu Siri v nám podobnom jazyku vyriešiť po svojom. Priamo v iPhone v aplikácii Skratky naprogramoval Emmu. 

Skratky sú aplikácia Applu určená na automatizáciu úloh. Na jedno kliknutie môžete vytočiť obľúbený kontakt, nechať sa navigovať domov, zistiť aktuálne počasie a podobne. 

David naprogramoval niekoľko skratiek, ktoré Emma ovláda a bezplatne ich sprístupnil ostatným používateľom iOS 13. Zatiaľ ide o beta verziu, Emmu viete požiadať o vytvorenie nákupného zoznamu, spustenie časovača, povie vám, koľko je hodín a zapne alebo vypne smart žiarovku. Tí šikovnejší si môžu naprogramovať vlastnú skratku. 

Nastavenie Emmy do vášho iPhonu alebo iPadu zaberie niekoľko minút. Základom je aplikácia Skratky, cez ktorú si postupne pridáte tri systémové skratky a vybrané moduly. Nie je to nič zložité, stačí postupovať podľa inštrukcií. Kompletný návod nájdete na webe helloemma.cz/zkratky

Emmu spustíte aj oslovením Hey Siri, počkáte pár sekúnd a ozve sa Emma, ktorá sa vás opýta, čo má urobiť. Vy jej zadáte úlohu, napríklad spustiť časovač na jednu minútu. Asistentku vyvoláte aj kliknutím na ikonu pridanú na plochu alebo otvorením aplikácie Skratky a spustením Hello Emma. Pokiaľ máte v nastaveniach Siri povolené spustenie bočným tlačidlom, stačí vysloviť "Hello Emma" a ozve sa asistentka Emma. 

Vydanie finálnej verzie, v ktorej budete môcť vytvárať hlasom SMS-ky, naplánovať schôdzku v kalendári opýtať sa na počasie, prehrávať obľúbené pesničky a ďalšie veci, je naplánované na jar, presný termín nie je ešte známy. 

Emma vie komunikovať v češtine aj slovenčine, v budúcnosti má pribudnúť napríklad poľština. Skratky Hello Emma sú dostupné iba pre operačný systém iOS 13 na iPhone 6S, iPhone SE a novších. Nedajú sa použiť na Apple Watch. 

Zdroj: helloemma.cz

Diskusia k článku:

Začať diskusiu