HarmonyOS 3 - vyššia ochrana súkromia a vylepšená domáca obrazovka

Koncom júla uviedol Huawei nielen produktové novinky, ale aj najnovšiu verziu vlastného operačného systému. Dôraz kladie na väčšie zabezpečenie súkromia, vylepšenia sa dočkali aj widgety.

Po tom, čo sa Huawei dostal v USA na čiernu listinu a prišiel o možnosť využívať komponenty a služby amerických firiem, teda ani Google služby, sa musel novej situácii prispôsobiť. Začal intenzívnejšie investovať do vývoja vlastného systému, ktorý pobeží v jeho zariadeniach.

Výsledkom bol HarmonyOS, ktorý nájdeme aj v niektorých smartfónoch a tabletoch predávaných na Slovensku. Výhodou platformy je prepojenie viacerých druhov zariadení v jednom ekosystéme, kedy spolu cez službu Super Device dokážu rýchlo a efektívne komunikovať, prenášať súbory a podobne. 

Najnovšia verzia HarmonyOS 3.0 je zameraná najmä na vyššie zabezpečenie a ochranu súkromia. Pomocou intuitívneho ovládacieho panela vás informuje, ako často aplikácie pristupujú k vašim osobným údajom,  a ponúka detekciu bezpečnostných rizík na úrovni systému, aby ste sa vyhli vysoko rizikovému správaniu aplikácií.

Ak povolíte funkciu ochrany zariadenia, systém bude automaticky vyhľadávať bezpečnostné riziká, vírusy a neštandardné správanie, aby zistilo prípadné škodlivé aplikácie. Z fotografií môžete pred odoslaním na sociálne siete odstrániť citlivé informácie, ako je poloha či model zariadenia.

Vylepšenia sa dočkala aj domáca obrazovka s ponukou miniaplikácií v rôznych štýloch. Prispôsobiť sa dajú farby a tvary, nechýba možnosť pridať k nim vlastný text a nálepky. dajú sa aj flexibilne kombinovať a skladať, aby ste mali na obrazovke poriadok a dostatok miesta. 

Prvým zariadením s novým HarmonyOS 3.0 je nedávno uvedený tablet Huawei MatePad Pro 11 (základné info). Informácie o dostupnosti aktualizácie pre už vydané smartfóny a tablety zatiaľ nemáme. 

Zdroj: consumer.huawei.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu