Google vydal prvú vývojársku ukážku Androidu 14

Veľa modelov smartfónov ešte nedostalo aktualizáciu na Android 13 a Google už testuje novšiu verziu. Sprístupnenie nového systému verejnosti v beta programe prebehne neskôr.

Developer Preview Androidu 14 je už pre vývojárov k dispozícii. Nový systém sa ešte viac zameriava na skladacie zariadenia a tablety s veľkou obrazovkou, je vlastne pokračovaním a vylepšovaním funkcií, ktoré priniesli Android 12L a Android 13. 

Tento rok sa očakáva odhalenie prvého tabletu a ohybného smartfónu od Googlu, nie je teda prekvapením, že sa najnovší Android vo veľkej miere venuje práve týmto druhom zariadení. Dôraz sa opäť kladie na bezpečnosť a ochranu osobných údajov, nižšiu energetickú náročnosť systému, prácu naprieč zariadeniami a efektívnejšiu prácu aplikácií a úloh na pozadí.

Od verzie Android 14 budú môcť používatelia zväčšiť písmo až na 200 %. Doteraz je maximálna mierka veľkosti písma na zariadeniach Pixel 130 %. zaujímavosťou je, že sa už dostatočne veľký text nebude zväčšovať rovnakou rýchlosťou ako malý, ale postupne sa dorovná. 

Vývojárska ukážka je k dispozícii pre smartfóny Pixel 4a (5G) a novšie. Oficiálne vydanie operačného systému Android 14 prebehne pravdepodobne koncom leta tohto roka. 

Zdroj:  blog.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu