Google testuje gesto na zadnej strane telefónov

Nová funkcia sa objavila v prvej developerskej verzii Androidu 11. Videá od vývojárov ukazujú gesto, ktoré po poklepaní na zadnú stranu smartfónu dokáže spustiť konkrétnu akciu. Špekuluje sa, že by mohlo fungovať aj na dnes dostupných smartfónoch.

Prvá developerská verzia Androidu 11 je dostupná na stiahnutie a ukazuje niekoľko nových možností pripravovaného operačného systému.

Bude spolupracovať s kamerami umiestnenými pod displejom, prinesie nové notifikácie, zlepší sa ochrana súkromia a do základných nastavení pribudne načasovanie tmavého režimu. 

Ako už býva zvykom, postupne sa začne objavovať stále viac ďalších noviniek, na ktoré sa používatelia androidov môžu tešiť. Jednou z nich je aj gesto dvojitého poklepania po zadnej strane smartfónu. Na internete sa už objavilo niekoľko videí od vývojárov, ktoré ukazujú, ako nový ovládací prvok spúšťa Google asistenta či fotoaparát. Kódové označenie funkcie je Columbus a zrejme bude na začiatku dostupná exkluzívne na Pixeloch. 

Spôsob, akým dvojité gesto na zadnej strane smartfónu funguje, je stále záhadou. Zdá sa, že by mohlo zachytávať poklepanie prsta pomocou gyroskopu alebo akcelerometra.

Ak by to tak bolo, novinka by nevyžadovala žiaden dodatočný špeciálny hardvér a mohla by fungovať aj na dnes dostupných smartfónoch. Podľa vývojárskych videí sa dá gesto využiť aj pri vypnutom displeji. 

Zdroj: 9to5google.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu