Google prekladač vylepšil podporu slovenčiny

Posledná aktualizácia mobilnej aplikácie prináša v rámci okamžitého vizuálneho prekladu podporu ďalších jazykov. Ponúka preklady aj medzi menej používanými jazykmi navzájom a dokáže automaticky rozpoznať prekladaný jazyk.

Aplikácia Prekladač Google je užitočným pomocníkom nielen na cestách, ale vždy, keď si potrebujete rýchlo preložiť nápis či text v jazyku, ktorý neovládate. Stačí namieriť fotoaparát na prekladaný text a okamžite na displeji telefónu vidíte jeho preklad. Výhodou je, že nepotrebujete pripojenie na internet. 

Donedávna ste si takto do slovenčiny mohli preložiť len angličtinu, prípadne si vám neznámy jazyk nechať preložiť do angličtiny, pokiaľ slovenčina ako konečný jazyk nebola v dvojici podporovaná. Po poslednej aktualizácii sa počet jazykov výrazne rozrástol. 

Pred štyrmi rokmi Google prvýkrát zvýšil počet podporovaných jazykov zo siedmich na skoro 30. Aktuálne rozširuje počet jazykov, ktorým okamžitý vizuálny preklad rozumie, na 89. Patrí medzi ne napríklad arabčina, hindčina, malajčina, thajčina alebo vietnamčina. 

Pôvodne fungoval okamžitý vizuálny preklad vždy v dvojici s angličtinou. Teraz funguje preklad medzi ktorýmikoľvek dvomi jazykmi z Prekladača Google. Napríklad priamo zo slovenčiny do francúzštiny alebo z thajčiny do slovenčiny. Predtým to možné nebolo.

Pokiaľ netušíte, v akom jazyku je text, ktorý chcete preložiť, poslúži funkcia Automatické rozpoznanie jazyka. V novej verzii aplikácie stačí ako zdrojový jazyk vybrať možnosť Rozpoznať jazyk a Prekladač ho automaticky rozpozná a okamžite preloží.

Preklad textov sa vylepšuje vďaka strojovému učeniu. Pre vybrané jazyky je možné stiahnuť do aplikácie jazykový balíček, aby ste mali preklady na základe neurónových sietí k dispozícii aj bez pripojenia na internet. 

Prekladač Google si bezplatne stiahnete z Google Play a App Store. Pokiaľ novú rozšírenú podporu slovenčiny v aplikácii nemáte, obrňte sa trpezlivosťou. Google ju sprístupňuje postupne. 

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu