Google požiadal o licenciu na obnovenie obchodu s Huawei

Výnimku na obnovenie obchodu s Huaweiom už dostal Microsoft. Vďaka tomumohli prísť nedávno uvedené notebooky čínskeho výrobcu s platformou Windows. Všetko však závisí od vlády USA.

Huawei je stále ochromený sankciami americkej vlády, ktoré mu bránia v obchodovaní s viacerými partnermi. Najväčším problémom výrobcu sú licencie Google služieb, ktoré mimo Číny používa takmer celý svet. 

Naposledy sme vás informovali o tom, že sa čínski výrobcovia spájajú, aby nahradili Google Play. Ide o iniciatívu firiem Huawei, Vivo, Oppo a Xiaomi s cieľom vytvoriť spoločnú platformu, kde budú môcť vývojári z celého sveta nahrávať svoje aplikácie.

Teraz do situácie vstupuje aj samotný Google, ktorý podľa portálu Inside Digital požiadal vládu USA o novú výnimku, aby znova mohol obchodovať s Huaweiom. Ich partnerstvo je pozastavené od mája minulého roka. Medzitým o obnovenie spojení s Huaweiom požiadalo množstvo firiem a jednu z výnimiek dostal Microsoft. 

Vďaka tomu mohol čínsky výrobca uviesť pred pár dňami nový rad notebookov postavený na platforme Windows. Ak Google dostane podobnú výnimku, Huawei môže okamžite aktualizovať svoje súčasné zariadenia a doinštalovať do nich aj aplikácie ako Google Play, Mapy, Fotky, YouTube alebo Gmail. 

Bez Google služieb prišla na európsky trh napríklad séria smartfónov Mate 30 a tablet MatePad Pro 5G. V týchto zariadeniach je použitý vlastný obchod Huawei AppGallery, ktorý ponúka alternatívy. Nie všetky sa však podarilo nahradiť. Chýbajú najmä niektoré bankové aplikácie a na našom trhu nevyužijete ani platenie mobilom.   

Zdroj: inside-digital.de


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu