Google považuje žalobu protimonopolných úradov za neopodstatnenú

Vyhľadávací gigant sa bráni a argumentuje ku konkrétnym bodom žaloby. Zároveň verí, že súd dospeje k rozumnému záveru a aktivity úradov bude považovať za neopodstatnené.

Google momentálne čelí žalobe pre svoje monopolné praktiky. Úradom sa nepáči, že firma zneužíva svoje postavenie a dominanciu v odvetví vyhľadávacích služieb. Google sa voči tomu rozhodol ohradiť a na svojom blogu reaguje na niektoré body žaloby. 

Myslí si, že konanie Ministerstva spravodlivosti je hlboký omyl. Používatelia majú jeho služby využívať z vlastnej vôle, nie preto, že sú k tomu nútení. Žalobu považuje za neopodstatnenú a tvrdí, že nepomáha ani zákazníkom, pretože im umelo ponúka alternatívy vyhľadávania nižšej kvality. Vraj to celé bude mať za následok zvýšenie cien telefónov a používatelia sa ťažšie dostanú k vyhľadávacím službám, ktoré chcú využívať. 

Google za propagáciu svojich služieb platí výrobcom telefónov. Ak by tieto platby vypadli, mohlo by sa to odraziť aj na cenovkách samotných smartfónov. Porovnáva to s cereáliami v potravinách, kde hovorí, že ak chcete krabicu vašich cereálií dostať k zákazníkom, musíte supermarketu zaplatiť, aby ju vhodne umiestnil. Polička v potravinách je ekvivalentom pre firmy ako Apple, Samsung, LG a ďalšie. Práve im Google platí za to, aby jeho vyhľadávač vo svojich výrobkoch nastavili ako predvolený. 

Ďalej argumentuje tým, že prehliadač Safari ponúka aj vyhľadávač Bing a Yahoo. Google dokonca pripravil grafiku, ako zmeniť jeho vyhľadávač za služby tretích strán. Zároveň spomína aj počítače so systémom Windows, ktoré v prehliadači Microsoft Edge natívne ponúkajú Bing. Android má primárne nastavený vyhľadávač Googlu, na základe dohôd s operátormi a výrobcami. 

 

Firma argumentuje tým, že čiastočne vďaka tomuto kroku je operačný systém Android zdarma. K tomu pripomína, že telefóny sú často dodávané aj s obchodmi aplikácií konkurencie, ako napríklad Galaxy Store. Svoje stanovisko však Google uzatvára v pozitívnom duchu. 

Verí, že protimonopolný zákon je navrhnutý tak, aby podporoval inovácie a pomáhal spotrebiteľom, nie aby ohýbal podmienky v prospech konkrétnych konkurentov, či používateľom sťažoval prístup k požadovaným službám. Zároveň dúfa, že súd dospeje k záveru, že žaloba prokurátora je neopodstatnená. Do pozornosti dáva aj bezplatné služby pre Američanov, na ktorých podľa jeho slov záleží najviac. Túto kauzu budeme sledovať aj naďalej. 


Zdroj: Google

Diskusia k článku:

Začať diskusiu