Google onedlho odstrihne staré verzie operačného systému Android od svojich aplikácií

Je veľmi pravdepodobné, že rozhodnutie Googlu, za ktorým má byť ochrana súkromia a bezpečnosť, skomplikuje používanie smartfónu len malému počtu používateľov. Veď OS Android Gingerbread má vo svojom telefóne minoritný počet ľudí.

Pokiaľ máte v šuplíku z nostalgie nejaký starý android, v ktorom beží operačný systém Androidom 2.3.7 (Gingerbread) a starší, onedlho stratí podporu Googlu. Ak by ste v ňom stále chceli používať aplikáciu Gmail alebo si napríklad pozrieť trasu cez Google Mapy, od 27. septembra 2021 máte smolu. 

Ukončenie podpory pe aplikácie je podľa vyjadrenia Google potrebné na ochranu súkromia, ktoré staré verzie Androidu už nespĺňajú. Ak by ste predsa len chceli mať služby funkčné, musíte zariadenie s Gingerbread aktualizovať na novšiu verziu. Pokiaľ sa to dá.

Základná verzia Androidu 2.3 Gingerbread bola uvedená v decembri 2010 a o rok sa už Google pochválil, že beží na viac než polovici zariadení. Niektoré smartfóny, ako napríklad herný android Sony Ericsson Xperia Play, ktorý mal update na novšiu verziu sľúbený, nakoniec Android 4.0 nedostal. 

Zdroj: reddit.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu