Google Mapy vám po novom ukážu ekologickejšiu trasu

Okrem najrýchlejšej si budete môcť vybrať aj najekologickejšiu trasu, ktorá šetrí palivo a znižuje uhlíkovú stopu. Mapy na jej analýzu používajú umelú inteligenciu.

Ekológia patrí na zoznam priorít viacerých veľkých spoločností. Výnimkou nie je ani Google, ktorý by rád znížil tvorbu skleníkových plynov. Medzi ich najväčšie zdroje patria autá s nelichotivou štatistikou. Sú totiž zodpovedné za takmer tri štvrtiny emisií CO2 v segmente dopravy. Preto sa Google rozhodol pridať do svojich Máp novú funkciu, ktorou sú ekologické trasy

Po novom vám teda systém okrem najrýchlejšej bude ponúkať aj najúspornejšiu trasu. Jej cieľom je šetriť pohonné hmoty a znížiť uhlíkovú stopu. Podľa Googlu majú ekologickejšie trasy šancu celosvetovo ušetriť viac než jeden milión ton emisií uhlíka ročne. Ide o ekvivalent situácie, počas ktorej by z ciest zmizlo až 200-tisíc áut. 

O samotné ponuky ekologickejších ciest sa stará umelá inteligencia. Jej použitie je podľa Googlu dôležitým krokom v boji proti klimatickým zmenám. Funguje tak, že pre vás vyhľadá relevantné trasy a vypočíta spotrebu paliva na každej z nich. 

Okrem toho berie do úvahy aj dopravné vzorce, prevýšenie a typ cesty. Funkcia ekologické trasy bude k dispozícii postupne v priebehu nasledujúcich dní. Ak sa vám ešte nezobrazila, stačí počkať, resp. aktualizovať aplikáciu Google Mapy. 

Zdroj: tlačová správa 


 

Diskusia k článku:

rtg11.09.2022 - 12:21 Trvalý odkaz

Podľa mňa najekologickejšia = najkratšia v protiklade ku najrýchlejšej. Len prebalený názov.

Tomas13.09.2022 - 19:16 Trvalý odkaz

In reply to by rtg

Najekologickejsia nemusi byt vzdy ta najkratsia. Dlhsia trasa, ktora sa vyhne mestu a ponukne plynulejsiu dopravu moze mat vo vysledku nizsie emisie ako ta kratsia. Ale tak to je pripad od pripadu.

Celá diskusia 2 príspevky