Google dostal pokutu za klamlivé reklamy. Influenceri vychvaľovali Pixel, ktorý nikdy nedržali v ruke

Kauza s klamlivou reklamou, za ktorú Google musí zaplatiť pokutu viac než 9 miliónov dolárov, sa týka smartfónu Pixel 4. Platil influencerom za to, že chválili telefón ako im uľahčuje život napriek tomu, že ho nikdy nepoužívali.

Podľa webu TechCrunch oznámila Federálna obchodná komisia (FTC), že spoločnosti Google a iHearthMedia musia zaplatiť pokutu 9,4 milióna USD za klamlivé odporúčania telefónu Pixel 4, ktorý bol uvedený v októbri 2019.

FTC upozornilo, že bolo odvysielaných takmer 29 000 reklám s osobnosťami rádia, ktorí napriek tomu, že nikdy Pixel 4 nepoužili tvrdili, že s ním majú skúsenosti a uľahčuje im život. Influenceri napríklad hovorili, že je to ich obľúbený telefón na fotenie pri slabom osvetlení, fotky boli ako pri fotení v štúdiu a všetko je skvelé, keď im pomáha hlasový Google asistent, vďaka ktorému zvládnu viac úloh naraz. 

"Spoločnosti Google a iHeartMedia zaplatili influencerom, aby propagovali produkty, ktoré nikdy nepoužili, čím preukazujú očividnú neúctu k pravidlám inzercie," uviedol riaditeľ Úradu pre ochranu spotrebiteľov Samuel Levine. 

Google a iHeartMedia sa s FTC dohodli na urovnaní sporu vo výške 9,4 milióna dolárov. Nie je to však jediný spor, ktorý Google rieši. V ďalšom má zaplatiť 400 miliónov USD za sledovanie lokalizácie používateľov a monopolné praktiky. 

Zdroj: techcrunch.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu