Google do konca roka na 150 miliónoch účtov automaticky aktivuje dvojfaktovorové overovanie

Zabezpečenie pomocou sekundárneho overenia, výrazne znižuje riziko neoprávnenej manipulácie s účtom a získania citlivých údajov. Google začal s automatickou konfuguráciou účtov pre vyššiu ochranu.

Téma bezpečnosti a ochrany súkromia je v poslednom čase na prvom mieste. Zrejme nikto z nás nechce, aby sa k jeho údajom dostali nepovolané osoby. Zriedkavé dnes nie je ani ukradnutie účtu, či už na sociálnych sieťach, v aplikáciách alebo e-mailových službách. 

Dvojfaktorová autentifikácia (2FA) by preto mala byť používaná všade tam, kde je to možné. Minimalizujete tým riziko, že prídete o svoje dáta. Google už roky ponúka možnosť sekundárneho overenia pri prihlasovaní. Nestačí tak zadať iba heslo, ale svoju identitu overíte zadaním vygenerovaného kódu alebo potvrdením na druhom zariadení, aby ste dokázali, že sa pokúšate prihlásiť skutočne vy. 

Je to jeden z najspoľahlivejších spôsobov, ako zabrániť neoprávnenému prístupu k účtom. Je to kombinácie niečoho, čo poznáte (heslo) a niečoho, čo máte. Tým môže byť telefón alebo bezpečnostný kľúč.

Po kliknutí na obrázok sa spustí animácia

Google začal v máji tohto roka automaticky konfigurovať účty svojich používateľov do bezpečnejšieho stavu použitím dvojstupňového overenia. Do konca roku 2021 plánuje automaticky zaregistrovať ďalších 150 miliónov používateľov Googlu do 2FA a vyžadovať, aby ho zapli aj dva milióny tvorcov YouTube videí.

Aktivácia prebehne na účtoch, ktoré spĺňajú podmineky 2FA, teda majú v nastavenich priradené telefónne číslo alebo ďalšie používané zariadenia. Bezpečnejšie overovanie vašej identity môžete v nastaveniach vypnúť, no potom si nesťažujte, keď sa vám do účtu niekto nabúra. 

Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

Začať diskusiu