GoCube Edge: keď sa Rubikova kocka spojí s mobilom

Chytrá Rubikova kocka GoCube Edge sa prepája s vašim smartfónom, ktorý jej otvára nové možnosti ako vás zabaviť. Ponúka online súboje v skladaní, minihry či tracking v reálnom čase, ktorý vás interaktívnym spôsobom naučí, ako ju zložiť.

Písal sa rok 1974, kedy maďarský vynálezca Ernő Rubik ukázal svetu hlavolam, známy ako Rubikova kocka, z ktorej sa stal celosvetový ošiaľ. Princíp otáčania farebných štvorcových stien okolo troch osí s cieľom zložiť čistú zhodu na každej stene pozná dnes asi každý. 

Od zrodenia klasickej Rubikovej kocky prešlo niekoľko desiatok rokov, až prišla smart revolúcia. Volá sa GoCube Edge a cez Bluetooth sa prepája s vašim smartfónom. To jej otvára nové možnosti, ako vás zabaviť. 

Na displeji môžete napríklad sledovať rotácie kocky v reálnom čase interaktívnym spôsobom, ktorý vás naučí, ako ju zložiť. K tomu sa pridávajú rôzne štatistiky, súťaže s priateľmi a priestor na neustále zlepšovanie.

GoCube Edge dokonca ponúka aj sympatické mini hry založené na nakláňaní či skladaní rôznych 3D obrazcov. Ale ani to nie je všetko. Celková ponuka tejto kocky znie naozaj zaujímavo. 

Cieli predovšetkým na milovníkov hlavolamov či nadšencov, ktorí radi vyhľadávajú nové, interaktívne spôsoby zábavy. Na to, či patríte medzi nich, ako GoCube Edge funguje a čo všetko ponúka sa pozrieme v dnešnej recenzii. 

Chytrá Rubikova kocka dostupná v štyroch verziách  

Ešte predtým by som vám rád predstavil ponuku. Smart kocku totiž môžete kúpiť v rôznych slovenských a českých e-shopoch, v štyroch verziách. Líšia sa nielen cenou a dizajnom, ale tiež funkciami. Prvá sa volá GoCube X a jej ponuka je najskromnejšia. 

Prepojíte ju so smartfónom a má senzory na meranie rýchlosti vášho skladania. K tomu pridáva minihry a sprievodcu, ktorý vás naučí skladať. Stojí zhruba 45 eur. Všetky jej funkcie má aj druhá verzia s názvom Rubik's Connected. 

Navyše disponuje magnetickým mechanizmom, možnosťou online súbojov s vašimi priateľmi a dobíjacou batériu. Jej cena je na úrovni 70 eur. Tretia a najlepšie vybavená je GoCube Edge za 90 eur, na ktorú sa pozrieme bližšie v tejto recenzii. 

Funkcie predošlých modelov rozširuje ešte o svetlo, 3D tracking a príslušenstvo. Navyše je k dispozícii aj v jednoduchšej verzii GoCube 2 x 2. Chce osloviť najmä menšie deti a úplných začiatočníkov. 

Základné parametre:

Rozloženie kocky: 3 x 3, operačný systém: minimálne Android 5.1 alebo iOS 11, Bluetooth 5.0, magnetický mechanizmus, šesť smart senzorov, funkcie: sprievodca, meranie rýchlosti, minihry, online súboje, svetlo a 3D tracking, batéria: nabíjateľná s výdržou 60 hodín, doba nabíjania: cca 2 hodiny, sledovanie s presnosťou 0,001 sek., minimálny vek: 8 rokov. 

Obsah balenia GoCube Edge full pack

Kocka GoCube Edge, prispôsobiteľná USB nabíjačka, stojan, cestovné vrecko. 

GoCube Edge má oblé hrany a hladký povrch, vďaka ktorému kĺže medzi prstami a prispieva k rýchlejšiemu skladaniu. Počas otáčania sa z nej ozývajú jemné cvaknutia naznačujúce, že stena dobre zapadla.

Okraje kocky dokonca môžu svietiť a intenzitu osvetlenia si nastavíte priamo v aplikácii. Natívne je však svetlo vypnuté. Zapne sa automaticky len počas nabíjania a zabliká v prípade, keď kocku poskladáte, čím evokuje váš úspech. 

Samotná konštrukcia je dostatočne pevná a skladanie je príjemné rovnako, ako hmotnosť kocky. A to aj napriek tomu, že sa v jej útrobách ukrýva batéria s výdržou zhruba 30 hodín. Potom ju treba nabiť, čo trvá asi 2 hodiny. Nabíjačka sa do kocky pripája prostredníctvom štvorpinového konektoru, ktorý nie je veľmi rozšírený.

Bohužiaľ tu chýba podpora USB-C alebo aspoň microUSB, takže vám priložený kábel neodporúčam stratiť. Výdrž batérie je však veľmi dobrá aj v praxi a častého nabíjania sa určite nemusíte obávať.   

Rubikova kocka, s ktorou si zasúťažíte

GoCube Edge môžete skladať ako klasickú Rubikovu kocku, len tak bez všetkého. Týmto spôsobom by ste však prišli o jej plný potenciál, ktorý sa vám odkryje až po spárovaní so smartfónom. 

Prebieha cez Bluetooth pomocou aplikácie buď na Android, alebo iOS. Následne máte k dispozícii niekoľko režimov, počas ktorých kocka zrkadlí reálny pohyb skladania priamo na obrazovke smartfónu. 

Na hlavnej karte môžete trénovať a aplikácia vám odmeria nielen čas, ale aj celkový počet otočení. Vedie vám samozrejme aj vlastné štatistiky. Obsahujú dáta z rôznych režimov či porovnanie s online rebríčkami, kde sa nachádza tisíc najrýchlejších hráčov. 

Ak máte so skladaním Rubikovej kocky už nejaké skúsenosti, pokojne môžete hneď skúsiť online zápasy. Vyzvať môžete buď niekoho z vašich priateľov, alebo skúsiť náhodný zápas. V ňom vám aplikácia priradí adekvátneho súpera. 

Matchmaking, teda spájanie náhodných hráčov vychádza z vašich štatistík. Súboje sa snaží organizovať tak, aby ste súťažili s niekym seberovným, aj keď nie vždy to vyjde. Online zápasy sú však skôr pre pokročilejších hráčov, ktorí už kocku vedia zložiť. 

Rovnako ako režim Pro Cuber, kde kocku treba najskôr poriadne rozložiť, s čím vám pomáha aplikácia. Až potom sa stretnete zoči voči vášmu súperovi, kde súťažíte o to, kto z vás bude pri skladaní rýchlejší. 

Pre menej pokročilých hráčov je tu môj obľúbený režim Scrambling, ktorý ponúka pre každého adekvátnu výzvu. Počas celého zápasu sa vám na displeji premietajú pokyny, podľa ktorých kocku úspešne zložíte. 

Ide o skratky v podobe písmen kombinované s číslami, ktoré vám vysvetlí režim Akadémie. Písmeno evokuje začiatok anglického názvu príslušnej steny a číslo počet otočení, ktoré musíte vykonať. 

K tomu tu máte aj písmená s apostrofom, čo znamená, že stenu otáčate v protismere. V praxi tak na displeji vidíte napríklad inštrukcie D2 (down 2x - dvojité otočenie spodnej steny), R' (right - otočenie pravej steny v protismere) alebo F (front - otočenie prednej steny). 

Vyhráva samozrejme ten rýchlejší a zápasy sú často dosť napínavé, ale aj motivujúce. Ak vás nebaví kocku skladať, je tu režim Rescramble. Z výhry sa teší ten, kto kocku rozloží rýchlejšie do požadovaných tvarov. 

Ponuku online režimov uzatvára Challenge. Musíte v ňom zložiť jednu stenu kocky presne podľa farebnej predlohy, ktorú vám vygeneruje. Aj tu, rovnako ako v ostatných režimoch, vyhráva rýchlejší hráč. 

GoCube Edge naučí skladať aj začiatočníkov

Interaktívna GoCube Edge myslí aj na tých, ktorí Rubikovu kocku držia v rukách prvýkrát a nemajú šajnu, ako ju zložiť. Obsahuje tzv. Akadémiu, kde vás prevedie niekoľkými levelmi, počas ktorých vám vysvetlí základné princípy a logiku skladania. 

Celé to prebieha pomocou animácií, videí či textových pokynov, ktoré sú rovnako ako zvyšok aplikácie iba v angličtine. Slovenský ani český jazyk bohužiaľ nie sú podporované, čo by pre niektorých používateľov mohol byť celkom závažný problém. 

Od Akadémie samozrejme netreba čakať zázraky. Skladať Rubikovu kocku vás nenaučí za pár minút. Chce to tréning a snahu. Samotné tutoriály sú dobré hlavne v tom, že vám vysvetlia, na čo pri skladaní treba pozerať, ako začať a v čom spočíva úspech. 

Minihry ako oddych od skladania

Ak by ste si od Akadémie skladania kocky alebo online súbojov chceli odpočinúť, GoCube Edge má nachystanú aj ponuku minihier. Celkovo je ich šesť a za mňa je určite škoda, že sa zoznam postupne neaktualizuje o nejaké novinky. 

Je tu napríklad Cubeysizer, kde pomocou pokynov na obrazovke otáčate kocku tak, aby ste rozozvučali klavír a zahrali plynulú skladbu. Sú tu len tri melódie, z nich je známa Mary mala jahniatko alebo Happy Birthday. 

V minihre Paint It sa bude pokúšať poskladať jednu stenu kocky podľa zadaného farebného vzoru. Mojou najobľúbenejšou však bolo Bludisko, v ktorom sa steny kocky premenili na labyrint s modrou guličkou. 

Hra využíva pohybové senzory GoCube Edge, ktorú treba otáčať tak, aby ste guličku dostali do cieľa. Za mňa je toto asi najlepší nápad zo všetkých minihier a je škoda, že Bludisko má iba päť levelov. 

Všetky hry sú doslova mini a ich ponuka je dosť krátka. Autori kocky ju navyše ani nijakým spôsobom nerozširujú. Rubikova kocka síce nie je o tom, ale v tomto prípade je to skvelý nápad, ktorý skromným obsahom nevyužíva svoj potenciál. 

Aplikácia, na ktorú sadá prach

V predošlých riadkoch ma mrzela neaktualizovaná a skromná ponuka minihier, ale pri pohľade na samotnú aplikáciu sú možno moje očakávania prehnané. Ani tá sa totiž neaktualizuje veľmi často a vývojári na ňu od uvedenia kocky akoby zabudli. 

Dôkazom je nielen staršie vyzerajúce grafické rozhranie a skromnejší obsah, ale aj online udalosť s názvom Red Bull Rubik's Digital Cube Tournament. Išlo o turnaj pod záštitou obľúbeného energetického nápoja. 

Ten sa však konal ešte v roku 2021 a je tu úplne zbytočný. Po ťuknutí na túto možnosť vás čaká hláška, že kvalifikácia do turnaja skončila. Asi rovnako, ako záujem vývojárov o aplikáciu. 

Po funkčnej stránke nie je zlá. Funguje a váš zážitok s GoCube Edge určite nebude kaziť. Ale zišlo by sa z nej už utrieť pomyselný prach. Chcelo by to aktualizovať vizuálne rozhranie, prispôsobiť sa roku 2022 a možno aj rozšíriť ponuku obsahu. 

Starostlivosť výrobcu sa u podobných smart záležitosti doslova vyžaduje. Zvlášť keď vezmete do úvahy fakt, že GoCube Edge stojí 90 eur, čo nie je malý peniaz. Cenovka je podľa mňa nastavená vysoko a dodatočná podpora by ju vedela ospravedlniť ľahšie. 

Orientačná cena: 90 eur 

Výhody:

  • smart hračka, ktorá poteší všetkých milovníkov hlavolamov

  • nový spôsob zábavy pre tých, ktorých už klasická Rubikova kocka nudí 

  • tracking v reálnom čase 

  • dostatočná ponuka zaujímavých režimov 

  • Akadémia, ktorá vás naučí pochopiť princípy skladania

  • sympatické minihry 

  • dobrá výdrž batérie

Nevýhody:

  • zastaralá aplikácia, ktorá by sa mohla aktualizovať 

  • skromná ponuka minihier, ktorá sa nerozširuje 

  • chýba slovenská alebo aspoň česká lokalizácia aplikácie 

  • absencia USB-C alebo aspoň microUSB 

  • vysoká cenovka 

Záver

GoCube Edge bude skvelou hračkou pre niekoho, kto miluje hlavolamy. Prípadne hľadá nový spôsob, ako si užiť ešte viac zábavy s klasickou Rubikovou kockou. Ponúka zaujímavé režimy, sympatické minihry, možnosť súťažiť proti priateľom či iným hráčom z celého sveta a tracking v reálnom čase. 

Dojem však kazí zastaralá aplikácia a skromná ponuka minihier. Ale aj chýbajúca dodatočná podpora výrobcom či absencia slovenskej alebo aspoň českej lokalizácie. Práve kvôli týmto mínusom si u mňa GoCube Edge nedokázala obhájiť svoju vysokú cenovku.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu