Globálny trh so smartfónmi medziročne klesol o 17 %. Ide o najväčší pokles za desaťročie

Celosvetové dodávky smartfónov za 4. kvartál minulého roka ukazujú, že výrobcovia majú za sebou náročné obdobie.

Údaje o počte dodaných smartfónov za štvrtý kvartál 2022 a celý uplynulý rok ukazujú, aký ťažký rok to bol aj pre výrobcov smartfónov. Agentúra Canalys odhaduje, že množstvo dodaných smartfónov sa medziročne znížili o 11 % na menej než 1,2 miliardy kusov, pričom ide o najhorší ročný výkon za desaťročie.

Medziročné porovnanie kvartálov dopadlo ešte horšie. V Q4 2022 klesli dodávky v porovnaní s Q4 za rok 2021 o 17 %. Podľa analytikov to bol zároveň najhorší štvrtý kvartál za posledných desať rokov. Ako vidno, aj štvrťročné aj medziročné porovnania vyšli zle. 

Napriek ťažkým časom boli dvaja výrobcovia, ktorým sa podarilo medziročne rásť, a to napriek množstvu problémov (meškajúce komponenty, nedostatok čipov, pandémia). Nikoho asi neprekvapí, že ide o Samsung a Apple. Každá si značka si oproti predchádzajúcemu roku polepšila o dva percentuálne body. Trhový podiel Samsungu v globálnych dodávkach smartfónov za rok 2022 bol 22 %, čím obhájil svoje líderstvo. 

Dvojkou ostal Apple s 19 % trhovým podielom. Rok predtým mu patril 17 % podiel. Na tretej priečke ostalo Xiaomi, a to napriek tomu že mu o jedno percento klesol trhový podiel, na 13 %. Menej sa darilo aj značkám Oppo a Vivo, obe majú rovnako 9 % podiel na trhu. 

V aktuálnom roku sa očakáva skôr stagnácia než rast. Podmienky môžu ostať ťažké, najmä kvôli rastúcej inflácii a neistote. Niektoré regióny však môžu začať opäť rásť. Oživenie sa očakáva najmä v juhovýchodnej Ázii. Obchodné aktivity môže podporiť aj oživenie cestovného ruchu a uvoľnie protiepidemických opatrení v Číne. 

Zdroj: canalys.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu